K rozvázání pracovního poměru: dohoda, nebo výpověď

Vydáno: 25 minut čtení

Má-li být pracovní poměr rozvázán, za nejjednodušší způsob bývá považována dohoda. Jde o dvoustranné právní jednání, což znamená, že smluvní strany se musí dohodnout jednak na tom, že pracovní poměr bude rozvázán, jednak na tom, kterým dnem se tak stane. Pro dohodu o rozvázání pracovního poměru je vyžadována písemná forma, která není-li dodržena, jde o zdánlivé právní jednání, což znamená, že se na ně pohlíží, jako by k němu nedošlo (jde tudíž o tzv. nulitní jednání).

K rozvázání pracovního poměru: dohoda, nebo výpověď
JUDr.
Věra
Hrouzková
je odbornicí na pracovní právo a vysokoškolská pedagožka
Pokud jde o techniku uzavírání této dohody, jedna ze smluvních stran navrhne její obsah a na druhé straně je, zda návrh akceptuje, či nikoliv. V případě, že druhá smluvní strana, které je návrh adresován, navrhne oproti původnímu návrhu podstatnou změnu (v případě skončení pracovního poměru by takovou podstatnou změnou byl například den, kterým má pracovní poměr skončit), jedná se o nový návrh.
Předepsaná písemná forma znamená, že dohoda musí obsahovat vlastnoruční podpisy obou smluvních stran (v pracovněprávních vztazích se neuznává použití razítka s podpisem, tzv. faksimile). Nevyžaduje se, aby podpisy smluvních stran byly na téže listině.
Dohoda o rozvázání pracovního poměru může být uzavřena i v době, kdy jinak platí zákaz výpovědi ze strany zaměstnavatele (jednotlivé případy ochranné doby – může být uzavřena například i v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným apod.).
Pokud jde o důvody rozvázání pracovního poměru, dohoda může být uzavřena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel již není povinen v dohodě uvést důvod rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec, jako tomu bylo do konce roku 2011. Zaměstnavatel je povinen jedno vyhotovení dohody předat zaměstnanci.
Dalším právním jednáním, na jehož základě pracovní poměr končí, je výpověď z pracovního poměru.
Vypovědět pracovní poměr může jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel – zatímco zaměstnanec může pracovní poměr vypovědět z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu, zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodů stanovených v zákoníku práce (§ 52 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, dále jen „zákoník práce“).
Výpověď zaměstnance i zaměstnavatele musí mít písemnou formu a musí být druhé smluvní straně doručena (zaměstnanci musí být doručena do vlastních rukou – viz dále). Pro zaměstnavatele dále platí, že výpověď musí být náležitým způsobem zdůvodněna, a to tak, aby použitý výpovědní důvod nemohl být zaměněn s jiným, jednou použitý výpovědní důvod nesmí být následně měněn. Pracovní poměr končí na základě doručené výpovědi uplynutím výpovědní doby, která činí, nejde-li o některou ze stanovených výjimek, nejméně dva měsíce. Výpovědní doba začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce, který následuje po doručení výpovědi a končí posledním dnem příslušného kalendářního měsíce. Pokud by výpovědní doba měla být delší než dva měsíce, platí, že může být prodloužena výlučně dohodou uzavřenou se zaměstnancem, tudíž nikoliv rozhodnutím zaměstnavatele obsaženém v jeho vnitřním předpisu. Prodloužení výpovědní doby obsažené v kolektivní smlouvě rovněž nepřichází v úvahu.
Podle ust. § 52 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
a)
ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b)
přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c)
stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
d)
nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,
e)
pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost,
f)
nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil,
g)
jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi,
h)
poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem jinou povinnost zaměstnance stanovenou v § 301a zákoníku práce.
 
Výpověď z organizačních důvodů
Rozhodování o organizačních změnách je výlučnou záležitostí zaměstnavatele. Jde o proces, jehož obsah ani forma nejsou ve vztahu k závazkům zaměstnavatele vyplývajícím z uzavřených pracovněprávních vztahů obecně závaznou právní úpravou detailně řešeny, tudíž je třeba v mnoha směrech aplikovat rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Má-li organizační změna mít za následek skončení pracovních poměrů na základě výpovědí v období 30 kalendářních dnů nejméně u stanoveného počtu zaměstnanců, jde o hromadné propouštění (§ 62 zákoníku práce). Povinnosti zaměstnavatele jsou u hromadného propouštění rozšířeny, neboť otázka hromadného propouštění je zahrnuta mezi záležitosti, o kterých je zaměstnavatel povinen zaměstnance informovat (zaměstnavatel je povinen informovat zaměstnance a jednat s nimi přímo, nepůsobí-li u něho odborový orgán nebo rada zaměstnanců).
 
Blíže k nadbytečnosti
Rovněž rozhodnutí o tom, který ze zaměstnanců je pro zaměstnavatele nadbytečný, je věcí samotného zaměstnavatele, a takto vybraný zaměstnanec nemá možnost se soudně domáhat věcného přezkoumání tohoto rozhodnutí.
Přezkumné řízení se může zabývat pouze tím, zda u zaměstnavatele byly organizační změny provedeny, zda se zaměstnanec stal nadbytečným a zda mezi těmito organizačními změnami a nadbytečností zaměstnance existuje příčinná souvislost.
Uvedený požadavek příčinné souvislosti vyplývá mj. z těchto rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (dle účinné právní úpravy jde o ust. § 52 písm. c) zákoníku práce):
-
Rozhodne-li zaměstnavatel nebo příslušný orgán o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce, není nadbytečnost zaměstnance, kterému byla dána výpověď z pracovního poměru podle ustanovení § 46 odst. 1 písm. c) zákoníku práce, v příčinné souvislosti s tímto rozhodnutím, jestliže předpokládané (organizační změnou stanovené) snížení stavu zaměstnanců má nastat jinak (bez nutnosti rozvázání pracovního poměru výpovědí), například v důsledku výpovědi podané jiným zaměstnancem nebo uplynutím sjednané doby v pracovním poměru uzavřeném na dobu určitou u jiných zaměstnanců. (spis. zn. 21 Cdo 2580/2003).
-
Zaměstnanec je pro zaměstnavatele nadbytečný tehdy, jestliže zaměstnavatel nemá s ohledem na přijaté rozhodnutí o organizačních změnách možnost zaměstnance dále zaměstnávat pracemi dohodnutými v pracovní smlouvě. Přijetí jiného zaměstnance na místo uvolněné odchodem zaměstnance, kterému byla dána výpověď pro nadbytečnost, je zpravidla důkazem o neopodstatněnosti použitého výpovědního důvodu (spis. zn. 21 Cdo 1770/2001).
-
Výpověď z pracovního poměru, kterou dal zaměstnavatel zaměstnanci podle ustanovení § 46 odst. 1 písm. c) zákoníku práce, je neplatná, jestliže rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu nebylo přijato k dosažení změny úkolů zaměstnavatele, technického vybavení, snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo jiné organizační změny, pomocí níž měl být regulován počet zaměstnanců a jejich kvalifikační složení tak, aby zaměstnavatel nadále zaměstnával jen takový počet zaměstnanců a v takovém kvalifikačním složení, jaké odpovídá jeho potřebám, a podle svého obsahu nebo účelu směřovalo k jinému cíli. (spis. zn. 21 Cdo 2204/2003).
 
Účinnost organizační změny
Zaměstnavatel musí při svém rozhodování zvážit, k jakému datu organizační změnu provede, aby mohl až do skončení výpovědní doby všem dotčeným zaměstnancům přidělovat práci podle pracovní smlouvy, neboť v opačném případě je dána překážka v práci na jeho straně, při níž zaměstnanci mají právo na náhradu mzdy (platu) ve výši průměrného výdělku.
Příklady:
-
Zaměstnavatel rozhodl dne 1. června 2017 o snížení počtu pracovních míst, účinnost této organizační změny byla stanovena na 1. září 2017. Vzhledem k tomu, že výpovědní doba je dvouměsíční, zaměstnavatel by měl dát zaměstnancům výpověď nejpozději v průběhu měsíce června 2017, resp. pokud se tak stane, je to pro zaměstnavatele optimální řešení.
V případě, že zaměstnavatel výpovědi z pracovního poměru doručí později, např. až v červenci 2017, výpovědní doba bude běžet od 1. srpna do 30. září 2017, čímž se zaměstnavatel dostane do situace, že nebude moci splnit svou základní zákonnou povinnost vyplývající z uzavřeného pracovního poměru, a to povinnost přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy až do skončení pracovního poměru (v průběhu měsíce září 2017).
-
Zaměstnavatel rozhodl dne 1. června 2017 o snížení počtu pracovních míst, účinnost této organizační změny byla stanovena na následující den, tj. na 2. červen 2017. Již od tohoto data až do skončení pracovního poměru výpovědí nebo dohodou bude dána překážka v práci na straně zaměstnavatele spojená s právem zaměstnanců na náhradu mzdy (platu) ve výši průměrného výdělku.
Související
judikatura
Z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 21 Cdo 1797/97 [dle účinné právní úpravy se jedná o ust. § 52 písm. c) zákoníku práce]: Výpověď z pracovního poměru daná zaměstnavatelem podle ust. § 46 odst. 1 písm. c) zákoníku práce je neplatná, jestliže na jejím základě by měl pracovní poměr zaměstnance skončit dříve než v pracovním dni předcházejícím dni, v němž nastává účinnost zaměstnavatelem nebo příslušným orgánem rozhodnutých organizačních změn, v důsledku kterých se zaměstnanec stal nadbytečným.
 
Odstupné
Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z organizačních důvodů, náleží odstupné ve výši odstupňované dle délky trvání pracovního poměru u zaměstnavatele (nejméně jeden až trojnásobek průměrného výdělku), popřípadě odstupné navýšené zaměstnavatelem.
Zaměstnanci náleží odstupné i v případě, uzavře-li se zaměstnavatelem z některého z důvodů výpovědi podle § 52 písm. a) až c) zákoníku práce dohodu o rozvázání pracovního poměru, přičemž důvod rozvázání pracovního poměru nemusí být v dohodě nutně zmíněn – viz rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 21 Cdo 1667/2001 [dle účinné právní úpravy jde o ust. § 52 písm. a) až c), resp. § 67 odst. 1 zákoníku práce]:
Byl-li pracovní poměr rozvázán dohodou, má zaměstnanec nárok na odstupné (§ 60a zákoníku práce), jestliže prokáže, že k dohodě o rozvázání pracovního poměru došlo z důvodů uvedených v ustanoveních § 46 odst. 1 písm. a) až c) zákoníku práce. To platí i tehdy, nebyly-li v dohodě uvedeny důvody, pro které se pracovní poměr končí, popřípadě obsahuje-li dohoda v rozporu se skutečností takové důvody rozvázání pracovního poměru, s nimiž zákon poskytnutí odstupného nespojuje.
Jak je uvedeno výše, zaměstnavatel může pracovní poměr vypovědět i ze zdravotních důvodů na straně zaměstnance, a to v případě, že zaměstnanec nesmí podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, nemoc z povolání nebo ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice [ust. § 52 písm. d) zákoníku práce], resp. pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost [ust. § 52 písm. e) zákoníku práce].
Z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 21 Cdo 492/2012 vyplývá nutnost zkoumat, co je příčinou toho, že zaměstnanec ztratil způsobilost konat dosavadní práci:
Ze skutečnosti, že v lékařském posudku nejsou jako příčina toho, proč zaměstnanec pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilost k výkonu dosavadní práce, uvedeny pracovní úraz, nemoc z povolání nebo ohrožení nemocí z povolání, nelze bez dalšího dovozovat, že zaměstnanec pozbyl tuto zdravotní způsobilost z jiných („obecných“) příčin; v takovém případě je třeba zabývat se tím, co je skutečnou (v lékařském posudku výslovně neuvedenou) příčinou ztráty zdravotní způsobilosti zaměstnance k dalšímu výkonu dosavadní práce.
Uvedený požadavek souvisí s ochranou zaměstnance ve vztahu k odstupnému, neboť zaměstnanci při výpovědi podle ust. § 52 písm. d) zákoníku práce náleží odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Nutno doplnit, že toto odstupné nenáleží v případě, že se zaměstnavatel ve vztahu k pracovnímu úrazu či nemoci z povolání zcela zprostí své povinnosti nahradit zaměstnanci majetkovou či nemajetkovou újmu. Zaměstnavatel se však nemůže zprostit své povinnosti nahradit zaměstnanci újmu v případě ohrožení nemocí z povolání, tudíž odstupné v tomto případě náleží za všech okolností, stejně tak odstupné náleží, pokud se zaměstnavatel zmíněné povinnosti zprostí pouze zčásti.
Jako další v úvahu přicházející výpovědní důvod pro výpověď ze strany zaměstnavatele je důvod podle ust. § 52 písm. f) zákoníku práce. Tento výpovědní důvod zahrnuje několik situací:
-
zaměstnanec nesplňuje předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon daného druhu práce (příkladem je odebrání řidičského oprávněni zaměstnanci, který je řidičem z povolání) – zaměstnavatel má možnost převést zaměstnance na jinou práci, avšak nejvýše na dobu 30 pracovních dnů v kalendářním roce, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil – srov. ust. § 41 zákoníku práce,
-
zaměstnanec bez zavinění zaměstnavatele nesplňuje požadavky na výkon sjednaného druhu, přičemž poddůvodem nesplňování těchto požadavků jsou neuspokojivé pracovní výsledky.
Nejvyšší soud ČR přijal k nesplňování požadavků stanovených zaměstnavatelem řadu rozhodnutí, z nichž vyplývají mj. tyto závěry:
-
požadavky se musí vztahovat k druhu práce, která byla se zaměstnancem sjednána,
-
zaměstnanec musí být s požadavky stanovenými zaměstnavatelem seznámen, a to i v případě, že se jedná o požadavky, které by mohly být notoricky známé,
-
požadavky musí odrážet specifické podmínky dané u konkrétního zaměstnavatele, a to na rozdíl od předpokladů, které mají obecnou platnost,
-
požadavky musí být měřitelné a přezkoumatelné,
-
zaměstnavatel není povinen poskytnout zaměstnanci lhůtu k tomu, aby jím stanovené požadavky naplnil (s výhradou dobrých mravů).
Výpověď pro nesplňování požadavků na výkon sjednaného druhu práce vyžaduje, aby zaměstnavatel v dostatečném předstihu požadavky na vykonávané práce stanovil – v opačném případě hrozí, že výpověď bude v případě soudního sporu považována za účelovou či za zneužití kompetencí zaměstnavatelem.
Výše je uvedeno, že poddůvodem nesplňování požadavků na výkon sjednaného druhu práce (bez zavinění zaměstnavatele) jsou neuspokojivé pracovní výsledky. Výpověď z tohoto důvodu vyžaduje naplnění určitého postupu:
-
zaměstnavatel zhodnotí pracovní výkon zaměstnance a konstatuje, že zaměstnanec nenaplňuje očekávání zaměstnavatele co do kvality a množství odváděné práce, nedodržuje stanovené termíny, neumí si práci zorganizovat apod.,
-
v návaznosti na toto hodnocení pracovního výkonu zaměstnavatel písemně stanoví zaměstnanci přiměřenou lhůtu k nápravě – v rámci tohoto kroku je třeba, aby zaměstnavatel zaměstnanci popsal, v čem nedostatky v jeho práci spočívají, jakým způsobem zaměstnanec zjištěné závady odstraní, kdo mu bude v odstraňování závad nápomocen apod.,
-
uplyne-li písemně poskytnutá lhůta k nápravě, zaměstnavatel opět zhodnotí pracovní výkon zaměstnance a v případě, že konstatuje, že k nápravě nedošlo, je výpovědní důvod naplněn a zaměstnavatel může přikročit k sepsání výpovědi a k jejímu doručení zaměstnanci.
Zaměstnavatel musí být pro případ soudního sporu připraven prokázat, že byl zaměstnanci nápomocen k tomu, aby výkon sjednaného druhu práce zvládal – viz slova „bez zavinění zaměstnavatele“. Aktivita zaměstnavatele může spočívat i v tom, že zaměstnance vyšle na vzdělávací akci, jejíž absolvování mu do budoucna napomůže vyvarovat se při výkonu dané práce chyb a závad.
Neuspokojivé pracovní výsledky se blíží závěru zaměstnavatele o tom, že zaměstnanec porušil či porušuje povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci, který je důvodem pro výpověď podle ust. § 52 písm. g) zákoníku práce. Výpověď z důvodu porušování povinností má, a to na rozdíl od výpovědi pro neuspokojivé pracovní výsledky (či nesplňování předpokladů stanovených právními předpisy nebo nesplňování požadavků stanovených zaměstnavatelem), sankční povahu.
Odlišit neuspokojivé pracovní výsledky od porušení či porušování povinností nebývá v praxi vždy jednoznačné. Rozlišujícím hlediskem je skutečnost, zda zaměstnanec závadný stav zavinil (a to přinejmenším ve formě nedbalosti), či nezavinil.
Pro ilustraci uvádíme obecnou povinnost zaměstnance podle ust. § 301 písm. a) zákoníku práce, tj. povinnost pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci. V případě, že zaměstnanec například zaviněně neplní pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy, podle intenzity může být naplněn výpovědní důvod podle ust. § 52 písm. g) zákoníku práce. Pokud však zaměstnanec závadný stav nezavinil (například ani formou nevědomé nedbalosti, tzn. že nevěděl, že závadný stav může nastat a nebylo možné na zaměstnanci požadovat, aby to vědět měl a mohl), jedná se o neuspokojivé pracovní výsledky.
Rovněž zmíněné ust. § 52 písm. g) zákoníku práce zahrnuje několik výpovědních důvodů.
Jde o důvody,
-
pro které zaměstnavatel může zrušit pracovní poměr okamžitě (srov. ust. § 55 zákoníku práce),
-
závažné porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci a
-
méně závažné porušování povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci.
Posledně uvedený důvod výpovědi vyžaduje, aby byla naplněna soustavnost (dle názoru Nejvyššího soudu ČR se musí jednat o nejméně tři skutky přibližně stejné intenzity, kterých se zaměstnanec dopustil v přiměřeném časovém horizontu), a dále, aby byl zaměstnanec písemně upozorněn na možnost výpovědi z tohoto důvodu, a to v posledních šesti měsících před doručením výpovědi. Pokud jde o zmíněné tři skutky, jimiž zaměstnanec porušil své povinnosti, tyto skutky nemusí být druhově stejné, pouze je třeba respektovat požadovanou, přibližně stejnou intenzitu.
Jak se uvádí v rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 21 Cdo 3693/2012, písemné upozornění na možnost výpovědi musí být zaměstnanci doručeno do vlastních rukou:
Písemné upozornění zaměstnance na možnost výpovědi pro soustavné méně závažné porušování povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci podle ustanovení § 52 písm. g) části věty za středníkem zák. práce musí být zaměstnanci doručeno do vlastních rukou.
Je-li zaměstnanci dávána výpověď pro závažné porušení povinností či porušení povinností zvlášť hrubým způsobem (coby zároveň důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru), může se jednat pouze o jeden skutek a žádné předchozí upozornění na možnost výpovědi se nevyžaduje.
Zaměstnavatel by neměl opomenout, že pro doručení výpovědi podle citovaného ust. § 52 písm. g) zákoníku práce jsou stanoveny dvě lhůty, a to dvouměsíční subjektivní lhůta počítaná ode dne, kdy se zaměstnavatel o důvodu výpovědi dověděl, a roční objektivní lhůta počítaná ode dne, kdy tento důvod vznikl. Obě lhůty běží nezávisle na sobě a v podstatě se nechá říci, že chrání zaměstnance před tím, aby nebyl „trestán“ za něco, co spáchal v dávné minulosti.
Posledním výpovědním důvodem je porušení jiné povinnosti stanovené v ust. § 301a zákoníku práce zvlášť hrubým způsobem, tj. povinnosti v době prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti dodržovat stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce, pokud jde o povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat dobu a rozsah povolených vycházek. Rovněž pro výpověď z tohoto důvodu jsou stanoveny lhůty, a to měsíční subjektivní lhůta (viz výše) a roční objektivní lhůta (viz výše).
 
K doručování
Výše bylo zmíněno, že výpověď z pracovního poměru musí být zaměstnanci doručena do vlastních rukou. Vzhledem k tomu, že řada zaměstnavatelů nevěnuje doručování písemností zaměstnanci náležitou pozornost, dovolujeme si k této problematice učinit několik poznámek.
Zaměstnavatel doručuje zaměstnanci písemnosti jakoby ve dvojím pořadí: na pracovišti, v bytě, kdekoliv zaměstnanec bude zastižen, popřípadě pomocí služeb nebo sítě elektronických komunikací (za podmínek stanovených zákoníkem práce) – tyto způsoby představují první pořadí. Teprve není-li doručení možné některým z uvedených způsobů, zaměstnavatel může doručovat prostřednictvím provozovatele poštovních služeb; tento způsob představuje druhé pořadí.
Zaměstnavatel doručuje na poslední adresu zaměstnance, která je zaměstnavateli známa – nemusí se jednat o trvalý pobyt zaměstnance, například je-li zaměstnavateli známa z věrohodných zdrojů jiná adresa, musí doručovat na tuto jinou adresu. Může se jednat například o adresu uvedenou jako místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, o místo, na kterém zaměstnanec tráví dovolenou apod.
Z uvedeného vyplývá, že dříve, než zaměstnavatel přikročí k doručování prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, musí se pokusit o doručení některým ze způsobů uvedených v prvním pořadí.
Pokud jde o to, kdy nastávají účinky doručení, přichází v úvahu několik možností:
-
zaměstnanec písemnost převezme (převezme ji od zaměstnavatele nebo od doručovatele),
-
zaměstnanec odmítne písemnost převzít (od zaměstnavatele nebo od doručovatele),
-
je-li písemnost doručována prostřednictvím provozovatele poštovních služeb a zaměstnanec není zastižen, písemnost je uložena u obecního úřadu nebo u provozovatele poštovních služeb s tím, že zaměstnanec musí být písemně upozorněn na účinky, které nastanou, pokud si písemnost nevyzvedne do 10. pracovního dne úložní lhůty (10. pracovního dne úložní lhůty nastane
fikce
doručení),
-
zaměstnanec doručení zmaří (vzhledem k tomu, že samostatně je upraveno odmítnutí písemnost převzít, jakož i nevyzvednutí písemnosti ani 10. prastr. covního dne úložní lhůty, zmaření musí představovat jinou situaci – například zaměstnanec nemá poštovní schránku, do které by mu doručovatel vhodil oznámení o tom, kdy a kde si může uloženou písemnost vyzvednout).
K jednotlivým způsobům doručování doplňujeme:
-
doručuje-li zaměstnavatel (na pracovišti, v bytě apod.), neměla by doručovat pouze jedna osoba, ale doporučuje se, aby bylo přítomno více osob, které by případně formou písemného záznamu potvrdily, že zaměstnanec odmítl písemnost převzít,
-
pokud zaměstnanec písemnost převezme, tj. má ji ve své dispozici, není rozhodné, zda je ochoten zaměstnavateli potvrdit, že písemnost převzal,
-
v případě, že zaměstnanec odmítne písemnost převzít, není povinností zaměstnavatele mu ji doručit podruhé – naopak tento postup může přivodit pochybnosti o tom, které doručení přivodilo účinky předpokládané zákoníkem práce,
-
je-li písemnost doručována prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, je na zaměstnavateli, aby k doručení vybral takového provozovatele, který vyhoví zákonným požadavkům doručování,
-
doručuje-li zaměstnavatel prostřednictvím České pošty s. p., je třeba počítat s tím, že úložní lhůta podle jejích obchodních podmínek činí 15 kalendářních dnů, zatímco zákoník práce zakotvuje úložní lhůtu v délce 10 pracovních dnů – tento nesoulad může způsobit, že 15 kalendářních dnů uplyne dříve než 10 pracovních dnů, což znamená, že nebyl dodržen postup stanovený zákoníkem práce, který je pro doručování písemností zaměstnanci rozhodující.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce