Při fakturaci poradenských služeb do zahraničí pozor na existenci provozovny klienta - mění totiž pravidla uplatňování DPH

Vydáno: 5 minut čtení

Poradenské služby patří do kategorie velmi četných plnění nejen v rámci tuzemského fakturačního styku, ale i v zahraničí. Z hlediska uplatňování DPH si nejprve musíme odpovědět na otázku, zda patří mezi služby podléhající základnímu pravidlu (viz § 9 ZDPH ), anebo některému ze speciálních pravidel umístěných v § 10.

Při fakturaci poradenských služeb do zahraničí pozor na existenci provozovny klienta - mění totiž pravidla uplatňování DPH
Ing.
Vladimír
Zdražil,
je specialistou na přeshraniční obchod a služby
Při detailním pohledu do kategorie speciálních služeb je zřejmé, že poradenské služby ve výčtu speciálních služeb nenajdeme s výjimkou § 10h, který vymezuje zvláštní pravidlo při poskytování poradenské služby osobě nepovinné k dani do třetí země. Ale to si necháme až nakonec...
V působnosti § 9 ZDPH obsahujícím základní pravidlo používané u služeb je nutné důsledně rozlišit, zda je tuzemským dodavatelem poskytnuta služba osobě povinné nebo nepovinné k dani. Zde se nabízí citace příslušného § 9 ZDPH:
(1)
Místem plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani je místo, kde má tato osoba sídlo. Pokud je však tato služba poskytnuta provozovně osoby povinné k dani, nacházející se v jiném místě než její sídlo, je místem plnění místo, kde je tato provozovna umístěna. Za tuto provozovnu se považuje organizační složka této osoby povinné k dani, která může přijímat a využívat služby, které jsou poskytovány pro potřeby této provozovny, neboť je dostatečně stálá a má vhodné personální a technické zdroje.
(2)
Místem plnění při poskytnutí služby osobě nepovinné k dani je místo, kde má osoba poskytující službu sídlo. Pokud je však tato služba poskytnuta prostřednictvím provozovny osoby povinné k dani, nacházející se v jiném místě, než kde je její sídlo, je místem plnění místo, kde je provozovna umístěna.
Co z toho vyplývá v praxi? Při fakturaci poradenských služeb musí být český plátce jednoznačně schopen určit „daňový statut“ odběratele. Tedy zda jde o osobu nepovinnou k dani (
non
-taxable person), anebo o osobu povinnou k dani (taxable person). Zde je nutné doplnit, že nelze položit rovnítko mezi osobu povinnou k dani a plátce DPH. Osoba povinná k dani je vymezena Evropskou směrnicí k DPH a zároveň i § 6 českého ZDPH. Osoby povinné k dani mají širší rozsah než plátci DPH. Do jejich rozsahu se řadí všechny osoby uskutečňující samostatnou ekonomickou činnost. Každopádně z hlediska vystavení daňových dokladů a zejména uplatnění DPH je správné přiřazení osoby povinné k dani klíčové.
Jestliže jsme si jisti, že fakturujeme osobě povinné k dani do jiného členského státu EU nebo dokonce i do třetí země, tak dochází k tzv. přenesenému místu plnění na příjemce služby. Jinými slovy fakturujeme bez DPH a na vystavenou fakturu píšeme povinně odkaz „daň odvede zákazník“. V případě plnění v rámci EU vykážeme takovou službu na řádku 21 Souhrnného hlášení (EC sales list nebo EC summary report) pod kódem 3, tj. služby podléhající přenesení daňové povinnosti na příjemce. Samotný příjemce plnění musí poskytnout své DIČ a ve své zemi tzv. samovyměřit DPH.
V případě fakturace poradenských služeb osobě nepovinné k dani z jiného členského státu, tam je situace opět zřetelná a jasná. Místo uskutečnění plnění je dle výše uvedeného § 9 v tuzemsku a plnění bude obsahovat českou daň z přidané hodnoty.
Zákazník tudíž zaplatí cenu včetně naší DPH. Z hlediska formálního se takové plnění objeví na řádku 1 či 2 přiznání k DPH a v kontrolním hlášení se musí objevit v kumulativní sekci A.5.
Pokud by však
klient
měl provozovnu v jiném státu, než je jeho sídlo (např. francouzská firma bude mít provozovnu v ČR) a námi poskytnuté poradenství by bylo adresováno této provozovně, tak místo plnění bude v místě, kde se tato provozovna nachází (viz zmíněný § 9). Pokud bychom fakturovali provozovně v ČR, tak automaticky bude námi uplatněna daň na výstupu.
Jiná situace ovšem nastává v případě, že klientem je osoba nepovinná k dani s místem pobytu ve třetí zemi. V takovém případě má speciální pravidlo v § 10h ZDPH přednost před obecným pravidlem v § 9 a místo plnění bude skutečně ve třetí zemi a faktura bude bez DPH s uvedením na řádku 26 přiznání k DPH.
Resumé:
Při fakturaci poradenských služeb je klíčovou proměnnou postavení příjemce plnění (osoba povinná k dani vs. osoba nepovinná k dani). S ohledem na znění § 10h je nutné brát zvláštní zřetel na poradenské služby adresované osobám nepovinným k dani s pobytem ve třetí zemi.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty