Informace GFŘ k uplatňování DPH u společníků společnosti od 1.7.2017

Vydáno: 3 minuty čtení

Generální finanční ředitelství vydalo 25.8.2017 na svých internetových stránkách rozsáhlou informaci GFŘ k uplatňování DPH u společníků společnosti od 1.7.2017, v níž se mimo jiné praví:

Informace GFŘ k uplatňování DPH u společníků společnosti od 1.7.2017
das
„Právní základ společnosti je upraven občanským zákoníkem v § 2716 až § 2746. Podstata společnosti spočívá ve smluvním závazku alespoň dvou osob sdružit se za společným účelem. Společný účel není předepsán, může být tedy v mezích právního řádu jakýkoli, výdělečný i nevýdělečný. Společnost není právnickou ani fyzickou osobou, nemá svéprávnost ani právní osobnost, tj. nemůže být nositelem práv a povinností, mít odpovědnost za své jednání, nabývat práva či zavazovat se k povinnostem. Společnost není účetní jednotkou, ani daňovým subjektem, ani se nepovažuje za samostatnou osobu povinnou k dani. Práva a povinnosti nevznikají společnosti, ale pouze jejím společníkům, což z hlediska uplatňování zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), znamená, že případná ekonomická činnost je uskutečňována jednotlivými společníky společnosti, kteří se rozhodli sdružit za společným účelem.
Součástí zákona o DPH ve znění účinném do 30.6.2017 jsou ustanovení, jejichž předmětem je specifická úprava registrace, postupů při správě daně z přidané hodnoty a uplatňování DPH u společnosti (dále též „původní právní úprava“). Původní právní úprava vycházela z teze, že mezi společníky společnosti v zásadě nedochází k uskutečňování zdanitelných plnění dodání zboží nebo poskytnutí služeb. Své povinnosti na DPH, vzniklé z titulu jejich členství ve společnosti, plnili společníci prostřednictvím určeného společníka. Vzhledem ke specifické právní úpravě byli povinni k registraci k DPH i společníci - osoby povinné k dani, které samy nepřesáhly zákonem stanovený obrat, ani nenaplnily jiná kritéria pro povinnou registraci k DPH. Zákonem č. 170/2017 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti daní (dále též „novela“), byla zvláštní pravidla obsažená v zákonu o DPH a týkající se uplatňování DPH u společnosti s účinností od 1.7.2017 (dále též „nová právní úprava“) zrušena.
Podle nové právní úpravy bude každý společník společnosti postupovat individuálně sám za sebe podle obecných ustanovení zákona o DPH. Vzhledem k podstatným dopadům změn při uplatňování DPH mohou společníci společností, kteří do 30.6.2017 postupovali podle původní právní úpravy, podle přechodných ustanovení novely (bod 2) využít přechodné období a postupovat při uplatňování DPH podle ustanovení upravujících společnost dle původní právní úpravy. Tento režim mohou společníci uplatňovat nejdéle do 31.12.2018...“
Kompletní text rozsáhlé informace naleznete na www.financnisprava.cz.