Kdy jsou ve firmě paušální výdaje na dopravu výhodou?

Vydáno: 12 minut čtení

Uplatňování paušálního výdaje na dopravu může být výhodné zejména pro fyzické osoby, neplátce DPH. Může být ale také vhodné u malých firem, právnických osob, plátců DPH. Například pokud si plátce neuplatní odpočet DPH u pohonných hmot spotřebovaných vozidlem z důvodu snížení administrativní zátěže (vedení knihy jízd), nebo má podnikatel skutečné výdaje na pohonné hmoty a parkovné nižší než stanový paušální výdaj na dopravu.

Kdy jsou ve firmě paušální výdaje na dopravu výhodou?
Ing.
Simona
Kropáčková,
je ekonomickou a účetní poradkyní
Paušální výdaj na dopravu mohou použít za předpokladu splnění stanovených podmínek fyzické osoby v souvislosti s dosahováním příjmů zahrnovaných do dílčích základů daně podle § 7 a podle § 9 zákona o daních z příjmů a právnické osoby. Paušální výdaj na dopravu nemohou uplatnit některé neziskové organizace a fyzické osoby, které uplatňují výdaje procentem z příjmů.
 
Co je paušální výdaj na dopravu?
Pokud u některého vozidla chcete uplatnit paušální výdaj na pohonné hmoty a parkovné, znamená to, že skutečné výdaje za pohonné hmoty, základní náhrada výdajů za spotřebované pohonné hmoty a parkovné jsou nedaňovým výdajem. Ostatní náklady související s provozem vozidla, tj. odpisy, výdaje na údržbu a opravy, nájemné u vozidel v nájmu, pojistné apod. je možné uplatnit jako daňový náklad.
Daňově uznatelným výdajem je podle § 24 odst. 2 písm. zt) ZDP paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem (dále jen „paušální výdaj") při splnění podmínek:
-
nebyl uplatněn výdaj na dopravu podle písm. k) ZDP, tj. skutečné výdaje,
-
silniční vozidlo bylo celý kalendářní měsíc využíváno k dosažení, zajištění a udržení příjmů,
-
paušální výdaj lze uplatnit max. za tři silniční motorová vozidla, musíte daňově vyloučit náhradu za spotřebované pohonné hmoty i základní náhradu.
Paušální výdaj na pohonné hmoty a parkovné je ve výši 5 000 Kč na jedno silniční motorové vozidlo za každý celý kalendářní měsíc zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání, ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, a současně toto silniční motorové vozidlo nepřenechal ani po část příslušného kalendářního měsíce k užívání jiné osobě.
Za přenechání silničního motorového vozidla k užívání jiné osobě se nepovažuje uskutečnění pracovní cesty silničním motorovým vozidlem spolupracující osobou nebo zaměstnancem, který silniční motorové vozidlo nevyužívá i pro soukromé účely.
 
U jakých vozidel můžeme paušální výdaj využít?
Paušální výdaj nelze uplatnit u tzv. manažerského vozidla, tj. u vozidla, které má zaměstnanec svěřeno k používání pro služební účely a toto vozidlo může používat i k soukromým účelům.
Paušální výdaj na dopravu můžete uplatnit u vozidla ve vlastnictví nebo spoluvlastnicí, případně u vozidla v nájmu. Paušální výdaj na dopravu nelze uplatnit u vozidla na finanční leasing [ten není dle § 21d ZDP nájmem] ani u vozidla bezplatně vypůjčeného. Přenechá-li uživatel užívající předmět finančního leasingu k užívání jiné osobě za úplatu na základě smlouvy, považuje se tato smlouva pro účely ZDP za smlouvu o nájmu.
Pokud máte auto ve společném vlastnictví s manželem, manželkou nebo s jinými lidmi, musíte si paušální výdaj rozdělit tak, aby všichni dohromady uplatnili maximálně 5 000 Kč za měsíc.
 
Jak postupovat, pokud mám více než tři vozidla?
Jak bylo uvedeno výše, paušální výdaj můžete uplatnit maximálně u tří silničních motorových vozidel za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání. Celkový počet těchto vozidel není u poplatníka omezen. V případě uplatňování výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů u čtvrtého a dalších vozidel je však poplatník povinen prokazovat výši vzniklých výdajů (nákladů) podle ostatních ustanovení § 24 ZDP.
 
Jakou musím vést evidenci o vozidle?
Z daňového hlediska je vedení evidence jízd upraveno v bodu 24 k § odst. 2 ZDP pokynu GFŘ D-22. Při uplatnění výdaje na dopravu není nutné pro účely daně z příjmů prokazovat používání vozidla evidencí jízd. Řidič zaměstnanec nebo podnikatel musí vést evidenci například u nákladních vozidel v rozsahu minimálně o době řízení vozidla a bezpečnostních přestávkách, neboČ se může stát, že bude tato evidence kontrolními orgány vyžadována.
 
Paušální výdaj na dopravu a DPH
Zákon o dani z přidané hodnoty neobsahuje žádnou úpravu paušálního výdaje na dopravu. Proto je plátce při uplatnění nároku na odpočet u přijatých zdanitelných plnění souvisejících s provozem takového vozidla povinen postupovat stejně jako u jiných výdajů. Nárok na odpočet prokazuje plátce na základě obdrženého daňového dokladu. Plátce je navíc povinen prokázat, že posuzované vozidlo nebylo využíváno k jiným účelům než k účelům souvisejícím s jeho ekonomickou činností. Jako věrohodný důkazní prostředek akceptuje správce daně správně vedenou knihu jízd.
 
Co to je krácený paušální výdaj na dopravu?
Používá-li poplatník některé silniční motorové vozidlo, u něhož uplatňuje paušální výdaj na dopravu, pouze zčásti k dosažení, zajištění a udržení zdanitelného příjmu, může na takové silniční motorové vozidlo uplatnit pouze část paušálního výdaje na dopravu stanoveného ve výši 80 % z částky 5 000 Kč, tj. částku 4 000 Kč. Pokud poplatník u některého vozidla uplatní v souladu s předchozí větou krácený paušální výdaj na dopravu, potom platí, že ostatní vozidla, u nichž poplatník v souladu s tímto ustanovením uplatní paušální výdaje na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů.
Podle § 28 odst. 6 ZDP, při odpisování hmotného majetku, který je pouze zčásti používán k zajištění zdanitelného příjmu, zahrne plátce do výdajů jen poměrnou část odpisů (80 % odpisů).
 
Účtování v souvislosti s uplatněním paušálního výdaje na dopravu
O paušálním výdaji na dopravu neúčtujeme, neboČ nejde o skutečný výdaj, který by bylo nutno doložit doklady. Skutečné náklady na PHM musíme vyloučit z daňově uznatelných nákladů.
Příklad:
Společnost s ručením omezeným má v majetku čtyři osobní automobily, přičemž u tří z nich uplatňuje paušální výdaje na dopravu a vede u nich knihu jízd (pro odpočet DPH z nakoupených pohonných hmot).
Pro účely sledování nákladů zvolila společnost tyto analytické účty k účtu 501 Spotřebované nákupy:
501.100 - spotřeba PHM u auta, u kterého není uplatňován paušální výdaj na dopravu, daňově účinný výdaj.
501.200 - spotřeba PHM u auta, u kterého je uplatňován paušální výdaj na dopravu, daňově neúčinný výdaj.
 I----------I--------------------------------------I----------I---------------I I  Doklad  I            Účetní případ             I  Částka  I  Zaúčtování   I I          I                                      I          I     (MD/D)    I I----------I--------------------------------------I----------I---------------I I    1.    I Nákup PHM do auta, u kterého nejsou  I          I               I I          I uplatněny paušální výdaje na dopravu I          I               I I----------I--------------------------------------I----------I---------------I I Pokladní I a) Základ daně                       I 1 000 Kč I  501.100/211  I I  výdaj   I--------------------------------------I----------I---------------I I          I b) DPH                               I   210 Kč I    343/211    I I----------I--------------------------------------I----------I---------------I I    2.    I Nákup PHM do auta, u kterého jsou    I          I               I I          I uplatněny paušální výdaje na dopravu I          I               I I----------I--------------------------------------I----------I---------------I         I Pokladní I a) Základ daně                       I 1 000 Kč I  501.200/211  I I   výdaj  I--------------------------------------I----------I---------------I I          I b) DPH                               I   210 Kč I    343/211    I I----------I--------------------------------------I----------I---------------I 
Poznámka:
Pokud plátce nebude vést knihu jízd k automobilům, u kterých uplatňuje paušální výdaj na dopravu, pak nemá nárok na odpočet DPH u nákupu pohonných hmot a neuplatněná výše DPH se stane součástí daňově neúčinného nákladu. Stejným způsobem by plátce postupoval u výdajů za parkovné, tedy rozděloval by analytickou evidencí účet 518-Služby.
 
Kde se uvádí paušální výdaj na dopravu v daňovém přiznání?
Generální finanční ředitelství zveřejnilo informace, jak mají v přiznání k dani z příjmů právnických osob (dále jen „přiznání DPPO“) a v přiznání k dani z příjmů fyzických osob (dále jen „přiznání DPFO“) poplatníci postupovat. Dostupné z: http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/informace-stanoviskaa-sdeleni/2010/informace-k-uplatneni-pausalnich-vydaju-2564.
 
I. K dani z příjmů právnických osob
1.
Při splnění podmínek stanovených v § 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů, budou uplatněné paušální výdaje na dopravu silničním motorovým vozidlem vykázány na řádku č. 162 přiznání DPPO. Skutečnost, že se jedná o tyto výdaje, bude uvedena v poli s nepředtištěným názvem položky; pokud budou tyto výdaje tvořit pouze část souhrnné částky vykázané na tomto řádku, budou uvedeny na zvláštní příloze jako součást specifikace věcné náplně jednotlivých výdajů uplatněných na tomto řádku.
2.
Daňově neúčinné výdaje (náklady) vymezené v § 25 odst. 1 písm. x) zákona o daních z příjmů, vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla, u kterého je uplatněn paušál, budou součástí souhrnné částky na řádku č. 40 přiznání DPPO; současně budou tyto výdaje zahrnuté na základě účetních dokladů do účetnictví, rozčleněny podle svého charakteru do příslušných účtových skupin účtové třídy Náklady (spotřebované pohonné hmoty, parkovné) v tabulce A přílohy č. 1 k II. oddílu přiznání DPPO.
 
II. K dani z příjmů fyzických osob
a)
U poplatníků, kteří vedou účetnictví:
1.
Při splnění podmínek stanovených v § 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů budou uplatněné paušální výdaje na dopravu silničním motorovým vozidlem vykázány v souhrnné částce:
-
na řádku č. 106 Přílohy č. 1 přiznání DPFO - v případě příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 zákona o daních příjmů). Podkladem jsou částky uvedené v odd. E na straně 2 Přílohy č. 1,
-
na řádku č. 205 Přílohy č. 2 přiznání DPFO - v případě příjmů z pronájmu (§ 9 zákona o daních příjmů).
2.
Daňově neúčinné výdaje (náklady) vymezené v § 25 odst. 1 písm. zp) zákona o daních z příjmů, vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla, u kterého je uplatněn paušál, budou součástí souhrnné částky:
-
na řádku č. 105 Přílohy č. 1 přiznání DPFO - v případě příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 zákona o daních z příjmů). Podkladem jsou částky uvedené v odd. E na straně 2 Přílohy č. 1 přiznání DPFO,
-
na řádku č. 204 Přílohy č. 2 přiznání DPFO - v případě příjmů z pronájmu (§ 9 zákona o daních z příjmů).
b)
U poplatníků, kteří vedou daňovou evidenci podle § 7b zákona o daních z příjmů, nebo u poplatníků s příjmy z pronájmu, kteří vedou záznamy podle § 9 odst. 6 zákona o daních z příjmů:
Při splnění podmínek stanovených v § 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů budou uplatněné paušální výdaje na dopravu silničním motorovým vozidlem vykázány v souhrnné částce:
-
na řádku č. 102 Přílohy č. 1 přiznání DPFO - v případě příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 zákona o daních z příjmů),
-
na řádku č. 202 Přílohy č. 2 přiznání DPFO - v případě příjmů z pronájmu (§ 9 zákona o daních z příjmů), a to bez daňově neúčinných výdajů vymezených v § 25 odst. 1 písm. x) zákona o daních z příjmů, vynaložených v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla, u kterého je uplatněn paušál.
V případě, že jde o poplatníka, fyzickou osobu, který vede daňovou evidenci podle § 7b zákona o daních z příjmů, nebo má příjmy z pronájmu a vede záznamy podle § 9 odst. 6 zákona o daních z příjmů, a uplatní postup podle písmene a) tohoto sdělení, nebude správce daně tento postup pozastavovat. Současné uplatnění postupu podle písmene a) a b) tohoto sdělení v jednom dílčím základu daně je nepřípustné.
 
A jak to bude se silniční daní?
Závěrem si dovoluji připomenout, že použití paušálního výdaje na dopravu prokazuje, že bylo auto použito k podnikání, a tedy bylo předmětem silniční daně. Výjimkou je případ, kdy máte příjmy dle § 9 ZDP. Pak automobil používaný pro tyto účely předmětem silniční daně není.