Dlouhodobý a drobný majetek

Vydáno: 8 minut čtení

V účetnictví je třeba při zařazení majetku rozhodnout, zda jde o majetek dlouhodobý či krátkodobý. Při vedení účetnictví je základem zákon o účetnictví (č. 563/1991 Sb. , v platném znění), který stanoví: „Pro účely tohoto zákona se majetek a závazky člení na dlouhodobé a krátkodobé. Dlouhodobým majetkem se rozumí takový majetek a závazky, kde doba použitelnosti, případně sjednaná doba splatnosti při vzniku účetního případu, je delší než jeden rok, ostatní majetek a závazky jsou považovány za krátkodobé. Pro účely vykazování v účetní závěrce se aktiva mohou členit na stálá a oběžná. Pokud s ohledem na charakter majetku a závazků objektivně nelze použít uvedená hlediska členění, je rozhodující záměr účetní jednotky, projevený při jejich pořízení.“

Dlouhodobý a drobný majetek
Ing.
Zdenka
Cardová,
je auditorkou
To je tedy základní obecné kritérium při rozhodování o zařazení majetku, ale i závazků. Pro podrobnější rozdělení majetku je třeba vycházet z dalších účetních předpisů. U podnikatelských subjektů se dále řídíme prováděcí vyhláškou k zákonu o účetnictví (č. 500/2002 Sb., v platném znění). Dále se zaměříme pouze na hmotný a nehmotný majetek a jeho řazení mezi majetek dlouhodobý a krátkodobý.
 
Dlouhodobý hmotný majetek
Dlouhodobý hmotný majetek podle citované prováděcí vyhlášky vymezuje zejména:
-
pozemky (bez ohledu na výši ocenění, pokud nejsou zbožím)*),
-
stavby (bez ohledu na výši ocenění a dobu použitelnosti)**),
-
hmotné movité věci a jejich soubory (s ohledem na výši ocenění a dobu použitelnosti a předměty z drahých kovů bez ohledu na výši ocenění),
-
pěstitelské celky trvalých porostů (vyjmenované),
-
dospělá zvířata a jejich skupiny (s ohledem na výši ocenění a dobu použitelnosti),
-
jiný dlouhodobý hmotný majetek (bez ohledu na výši ocenění, vyjmenovaný)***),
-
nedokončený dlouhodobý hmotný majetek (bez ohledu na výši ocenění),
-
poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek (krátkodobé i dlouhodobé),
-
oceňovací rozdíl k nabytému majetku (bez ohledu na výši ocenění).
Dlouhodobým hmotným majetkem se stávají pořizované věci uvedené do stavu způsobilého k užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání (způsobilost k provozu). Obdobně se postupuje v případě technického zhodnocení.
Toto ustanovení se nepoužije v případě nabytých věcí, které před nabytím byly uvedeny do stavu způsobilého k užívání a nevyžadují montáž u nabyvatele.
Z uvedeného stručného přehledu je zřejmé, že určitý majetek je zařazen mezi dlouhodobý pouze za předpokladu - „s ohledem na výši ocenění“ a „dobu použitelnosti“.
Vyhláška zpřesňuje pro hmotné movité věci a jejich soubory: „... s dobou použitelnosti delší než jeden rok a od výše ocenění určené účetní jednotkou, a to při splnění povinností stanovených zákonem, zejména respektováním principu významnosti a věrného a poctivého zobrazení majetku.“
Obdobné vymezení platí i pro dospělá zvířata a jejich skupiny. Zatímco dobu použitelnosti vyhláška stanoví (v návaznosti na zákon o účetnictví), výši ocenění ponechává na účetní jednotce (při respektování zákonných pravidel). Vymezit cenovou hranici platí pro všechny účetní jednotky, přičemž toto vymezení všechny účetní jednotky povinně zveřejňují v příloze účetní závěrky.
Z pohledu zákona o daních z příjmů je cenové kritérium (vstupní cena) vyšší než 40 000 Kč. Menší účetní jednotky pro zjednodušení většinou zůstávají v účetnictví u cenového kritéria shodného se zákonem o daních z příjmů. Všechny účetní jednotky musí vnitřním předpisem rozhodnout o cenovém kritériu pro dlouhodobý hmotný majetek.
Poznámka k „významnosti“:
V odborné literatuře se doporučuje pro zvolení hladiny významnosti například vhodné procento z výsledku hospodaření před zdaněním, z výnosů, celkových aktiv či vlastního kapitálu.
 
Dlouhodobý nehmotný majetek
Dlouhodobý nehmotný majetek podle citované prováděcí vyhlášky vymezuje zejména:
-
nehmotné výsledky výzkumu a vývoje (s ohledem na výši ocenění a dobu použitelnosti),
-
software (s ohledem na výši ocenění a dobu použitelnosti),
-
ocenitelná práva (s ohledem na výši ocenění a dobu použitelnosti),
-
goodwill
(bez ohledu na výši ocenění),
-
ostatní dlouhodobý nehmotný majetek (povolenky na
emise
a preferenční limity),
-
nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek (bez ohledu na výši ocenění),
-
poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek (krátkodobé i dlouhodobé).
Dlouhodobým nehmotným majetkem se stává pořizovaný majetek uvedený do stavu způsobilého k užívání, kterým se rozumí dokončení pořizovaného majetku a splnění stanovených funkcí a povinností stanovených právními předpisy pro jeho užívání. Obdobně se postupuje v případě technického zhodnocení.
Určité položky se zařazují mezi dlouhodobý nehmotný majetek, pokud splňují dvě podmínky:
-
doba jejich použitelnosti (tj. doba, po kterou je majetek využitelný pro současnou nebo uchovatelný pro další činnost, nebo může sloužit jako podklad nebo součást zdokonalovaných nebo jiných postupů a řešení, včetně doby ověřování nehmotných výsledků) je delší než jeden rok a
-
od výše ocenění stanovené účetní jednotkou (podle principu významnosti).
Z pohledu zákona o daních z příjmů je cenové kritérium (vstupní cena) vyšší než 60 000 Kč. Také u dlouhodobého nehmotného majetku zůstávají menší účetní jednotky pro zjednodušení většinou u cenového kritéria shodného se zákonem o daních z příjmů.
Všechny účetní jednotky musí vnitřním předpisem rozhodnout o cenovém kritériu pro dlouhodobý nehmotný majetek.
Dále vyhláška vymezuje majetek, který dlouhodobým nehmotným majetkem není, tj. znalecké posudky, průzkumy trhu, plány rozvoje, návrhy propagačních a reklamních akcí, certifikace systému jakosti, software pro řízení technologií nebo pro zařízení, která bez tohoto software nemohou fungovat.
Vyhláška dále vymezuje:
Účetní jednotka může rozhodnout, že dlouhodobým nehmotným majetkem nejsou zejména technické audity a energetické audity, lesní hospodářské plány, plány povodí.
 
Drobný hmotný a nehmotný majetek
Základním kritériem pro zařazení majetku do kategorie „drobný majetek“:
-
je doba jeho použitelnosti delší než jeden rok a
-
nesplnění cenového kritéria v těch případech, kde je požadováno.
Doba použitelnosti u této kategorie majetku musí být vždy delší než jeden rok; pokud je předpoklad, že doba použitelnosti bude kratší než jeden rok, potom se jedná o náklad běžného účetního období.
Drobný hmotný majetek je zpravidla účtován na účtu účtové skupiny 50. Drobný nehmotný majetek je zpravidla účtován na účtu účtové skupiny 51. Závazná je evidence drobného majetku, která obsahuje zejména konkrétní drobný majetek, datum pořízení, doklad, datum vyřazení.
V případě, že účetní jednotka rozhodne, že drobný majetek zařadí mezi dlouhodobý majetek, potom je nutné k němu jako k dlouhodobému přistupovat, to znamená například, že je třeba stanovit jeho odpisový plán; není možné zaúčtovat pořizovací cenu na vrub nákladů.
 
Náklady na zařazení většího rozsahu drobného majetku do užívání
Jedná se například o vybavení nové provozovny nábytkem, výpočetní technikou apod., kdy v souladu s vnitřním předpisem účetní jednotky jde o kategorii drobného majetku účtovaného při zařazení do užívání na vrub nákladů. V tomto případě nelze účtovat veškerou hodnotu drobného majetku na vrub nákladů, ale je třeba tyto náklady časově rozlišit.
Příklad:
Obchodní firma s vlastní sítí prodejen otevírá novou prodejnu. Za tímto účelem koupila nemovitost a dále pořídila vnitřní vybavení (zejména nábytek a výpočetní techniku) s jednotlivou hodnotou do výše rozhodující pro zařazení do dlouhodobého majetku. Celková hodnota nábytku je 400 000 Kč a celková hodnota výpočetní techniky 160 000 Kč. V souladu s účetními předpisy a vnitřním účetním předpisem firma tyto částky časově rozliší na období 4 let.
 I----I-----------------------------------------------I---------I------I------I I Č. I                 Účetní případ                 I   Kč    I  MD  I  D   I I----I-----------------------------------------------I---------I------I------I I 1. I Došlé faktury na nábytek                      I         I      I      I  I    I (běžné účetní období)                         I         I      I      I  I    I - náklady běžného účetního období             I 100 000 I 501a I 321  I I    I - náklady příštích období                     I 300 000 I 381a I 321  I I----I-----------------------------------------------I---------I------I------I I 2. I Došlé faktury na výpočetní techniku           I         I      I      I  I    I - náklady běžného účetního období             I  40 000 I 501a I 321  I I    I - náklady příštích období                     I 120 000 I 381a I 321  I I----I-----------------------------------------------I---------I------I------I I 3. I Účtování v dalším účetním období              I         I      I      I  I    I - část nákladů na nábytek                     I 100 000 I 501a I 381a I I    I - část nákladů na výpočetní techniku          I  40 000 I 501a I 381a I I----I-----------------------------------------------I---------I------I------I  a = analytický účet  
 
Závěr
Při vedení účetnictví je třeba majetek, který byl zařazen do užívání, zaúčtovat na odpovídající majetkový účet. Pro správné zařazení do majetku je třeba respektovat zejména konkrétní druh majetku, účel jeho pořízení, délku použití a v některých případech i pořizovací cenu.
*) Tato položka neobsahuje součásti pozemku, které jsou odpisovány a vykazují se jako majetek nebo jeho části v položkách stavby, pěstitelské celky trvalých porostů a jiný dlouhodobý hmotný majetek.
**) Stavby zahrnují i právo stavby, pokud není zbožím.
***) Jiný dlouhodobý hmotný majetek zahrnuje rovněž věcná břemena k pozemku a stavbě s výjimkou užívacího práva, pokud nejsou vykazována jako součást ocenění položky stavby nebo jako součást ocenění v rámci položky zásoby.