Rizika plynoucí z členství ve společenství vlastníků jednotek

Vydáno: 8 minut čtení

Ze statistik zjistíme, že celkový počet bytových jednotek ve společenství vlastníků jednotek (dále jen „SVJ“) byl v roce 2014 v ČR celkem 1 373 244 jednotek1) a tento počet se stále zvyšuje. Pociťuji to na zvýšeném počtu dotazů mých klientů na tuto problematiku.

Rizika plynoucí z členství ve společenství vlastníků jednotek
Ing.
Simona
Kropáčková
je ekonomickou a účetní poradkyní
 
Ručení vlastníků za závazky SVJ
Vlastníci jednotek, kde bylo zřízeno SVJ, jsou povinně členy SVJ. Za závazky společenství vlastníků ručí jeho členové v poměru dle velikosti svého podílu na společných částech. Z důvodu ručení vlastníků jednotek za závazky SVJ je v zájmu každého vlastníka zajímat se průběžně o hospodaření SVJ. Například v případě nehrazení závazků z titulu bankovního úvěru SVJ může banka soudně vymáhat tuto pohledávku přímo od vlastníků.
 
Stanovy SVJ
Stanovy jsou schvalovány při vzniku SVJ. Stanovy sestavené v souladu s novým občanským zákoníkem (dále jen „OZ“)2) upravují zvláště pravidla pro tvorbu rozpočtu, pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí3). Stanovy musí být přizpůsobeny OZ do zákonné lhůty4). Neberme to jako nutné zlo. Vhodná úprava stanov může také přispět k lepšímu fungování SVJ.
Shromáždění vlastníků a jeho
kompetence
Dostávám často otázku, jaké
kompetence
má shromáždění vlastníků. Shromáždění je nejvyšším orgánem SVJ. Shromáždění svolává podle OZ statutární orgán písemnou pozvánkou nejméně 1x ročně, ale vhodnější je častější konání. Shromáždění tvoří vlastníci jednotek. Každý z nich má počet hlasů podle velikosti jeho podílu na společných částech.
Působnost shromáždění je široká5). Shromáždění rozhoduje zejména o změně stanov, volí a odvolává členy volených orgánů, rozhoduje o výši jejich odměn a schvaluje účetní závěrku.
 
Členové volebních orgánů
Shromáždění volí členy výboru. Statutárním orgánem je výbor6). Je nezbytné, aby členové výboru měli potřebné odborné znalosti. OZ přinesl zvýšenou odpovědnost členů volených orgánů právnických osob. Z tohoto důvodu nechtějí někteří vlastníci přijmout funkci člena výboru. Členem výboru se může stát i nečlen SVJ, který splňuje požadavky na vysokou odbornost. Nevýhodou této varianty jsou zvýšené finanční náklady.
 
Pravidla hospodaření - tvorba rozpočtu
Podle OZ musí SVJ sestavovat rozpočet na každý rok. Rozpočet schvaluje shromáždění vlastníků, které také schvaluje jeho plnění v rámci schválení zprávy o hospodaření7).
V návrhu rozpočtu na příští rok je nutné členit příspěvky vlastníků na správu domu a pozemku minimálně na dvě části:
a)
krátkodobou zálohu, ze které budou hrazeny provozní náklady. Tato záloha je každý rok vlastníkům vyúčtována. Výsledkem vyúčtování je přeplatek nebo nedoplatek vlastníka,
b)
dlouhodobou zálohu, ze které jsou hrazeny opravy a investice nebo pořízení majetku pro správu SVJ. Nevyčerpané prostředky se převádí do dalších let.
Jsou časté případy, kdy je konečný zůstatek dlouhodobé zálohy záporný. V takovém případě došlo k financování oprav a investic z provozních zdrojů. Je nutné zjistit důvod překročení rozpočtu, případně navýšit zdroje financování například mimořádným příspěvkem vlastníků.
Pokud člen SVJ vede účetnictví, potřebuje od SVJ potvrzení o čerpání dlouhodobé zálohy připadající na jeho jednotku za zdaňovací období. Bez této informace se v účetnictví této účetní jednotky kumulují zaplacené dlouhodobé zálohy bez jejich průběžného rozpouštění do nákladů, což je v rozporu s účetními principy. Bohužel SVJ často nepodávají tuto informaci vlastníkům, a to ani po opakovaných urgencích.
 
Kontrolní komise
Doporučuji, aby byla v SVJ zvolena kontrolní komise. Kontrolní komise provádí kontroly uzavřených smluv, účetních dokladů a plnění závazků. Na shromáždění předkládá vlastníkům ke schválení „Zprávu kontrolní komise“.
 
Kontrola uzavřených smluv a účetnictví
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří. U této osoby může vlastník nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů a pořizovat si jejich kopie9).
 
Další činnosti SVJ při správě domu a pozemku
Je otázkou, ve kterých případech může rozhodovat o opravách nebo pořízení majetku sám výbor a kdy rozhoduje shromáždění:10)
a)
Statutární orgán SVJ rozhoduje o nabytí majetku pro správu SVJ, pokud pořizovací cena nepřesáhne v souhrnu 10 000 Kč za kalendářní rok. Limit neplatí, pokud stanovy SVJ určí něco jiného.
b)
Statutární orgán SVJ rozhoduje o opravě nebo stavební úpravě společných částí nemovité věci, nepřevyšují-li náklady v jednotlivých případech částku 1 000 Kč v průměru na každou jednotku. Tento limit neplatí, pokud jde o opravy způsobené havárií na společných částech, nebo pokud stanovy SVJ určují něco jiného.
Jak řeší tyto situace vaše SVJ? Máte vlastní úpravu těchto situací ve stanovách?
 
Převod dluhů na nového vlastníka a ručení předchozího vlastníka
Vlastník jednotky má povinnost doložit nabyvateli potvrzení osoby odpovědné za správu domu obsahující vyčíslení dluhů. Na nabyvatele jednotky přejde pouze dluh, který je vyčíslen v potvrzení. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce11). SVJ může uplatnit své pohledávky nejen vůči novému vlastníkovi, ale z titulu ručení i po předchozím vlastníkovi.
 
Schvalování plánovaných oprav a investic
Při schvalování finančně náročných akcí potřebují vlastníci pro rozhodování aktuální a srozumitelné informace. Informace z účetní závěrky nejsou aktuální a nelze z nich vycházet.
 
Schvalování účetní závěrky
Shromáždění schvaluje účetní závěrku. Účetní závěrka obsahuje rozvahu, výsledovku a přílohu za uplynulé zdaňovací období. Tyto výkazy obsahují pouze souhrnné informace a vlastníci by si měli ve vlastním zájmu zjišťovat před jejím schválením více informací.
Z mých zkušeností se někteří vlastníci zajímají pouze o výši zůstatku peněžních prostředků na bankovním účtu a v pokladně. Tato položka sama o sobě nemá vypovídající schopnost. SVJ muže mít vysoké závazky, které zatím jen neuhradilo. A naopak může mít vysoké pohledávky, u kterých nepředpokládáme riziko jejich nesplacení dlužníky.
 
Závazky SVJ
Ručí-li vlastníci za závazky SVJ, je nutné seznámit se s výší aktuálního dluhu, jeho splatností a zároveň výší závazku na jednotlivé vlastníky přepočtené dle jejich podílu. Doporučuji zajímat se o výši a druh zdrojů, ze kterých jsou závazky hrazeny. Zdrojem financování nákladů můžou být nejen příspěvky vlastníků, ale také
dotace
nebo úvěry.
Závazky nalezneme v rozvaze, konkrétně v pasivech. V pasivech jsou vyčísleny závazky z nevyúčtovaných přijatých záloh (nejčastěji přijaté zálohy od vlastníků), závazky vůči dodavatelům, zaměstnancům, státu, bance apod.
 
Pohledávky SVJ
Naprostá většina problémů, které mohou vést k situaci, že SVJ nebude schopné své závazky včas hradit, pramení z vysokých pohledávek. Nejčastěji je tato situace způsobena vlastníky - neplatiči. Důležitou informací pro vlastníky je, jak aktivně SVJ vymáhá své pohledávky!
Pohledávky nalezneme v aktivech rozvahy. Nejběžnějšími pohledávkami jsou pohledávky za vlastníky, za dodavateli služeb atd.
 
Závěr
Vlastníci, nechte si výborem vysvětlit všechny pojmy, které nejsou srozumitelné. Chtějte vždy aktuální informace a přehledy hospodaření. Ptejte se, kdo jsou ti dlužníci, kvůli kterým chybí peněžní prostředky. Máte právo na kontrolu hospodaření SVJ, kontrolu účetních dokladů a uzavřených smluv. Zajímejte se o hospodaření s vaším majetkem!
1) Přesný údaj: 1 373 244 jednotek ve společenství vlastníků v ČR v r. 2014. V r. 2013 byl tento počet 1 358 736 jednotek, tj. meziroční nárůst o 14 508 jednotek. Zdroj: Český statistický úřad.
2) Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, s účinností od 1. 1. 2014.
3) Minimální výčet obsahu stanov nalezneme v § 1200 OZ.
4) SVJ jsou povinny přizpůsobit své stanovy ve lhůtě tří let od okamžiku účinnosti OZ, tedy nejpozději do konce roku 2016 a doručit je příslušnému rejstříkovému soudu.
5) Kompletní výčet nalezneme v § 1208 občanského zákoníku.
6) Ve stanovách lze určit, že statutárním orgánem je předseda společenství vlastníků jednotek (§ 1205 OZ).
7) Nařízení vlády č. 366/2013 Sb., o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím. Rozpočet je upraven v § 15 tohoto nařízení.
9) Nalezneme v § 1179 OZ.
10) Nařízení vlády č. 366/2013 Sb., § 13.
11) Ručení původního vlastníka za nabyvatele jednotky upravuje § 1186 OZ: „Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu“.