Podnikání, účtování a daně v tiché společnosti

Vydáno: 12 minut čtení

Na úvod je třeba připomenout, že tichá společnost není společností (korporací) v „pravém slova smyslu“, neboť nemá právní subjektivitu, ani není samostatným subjektem. Občanský zákoník s účinností od 1. 1. 2014 upravuje problematiku tiché společnosti v ustanoveních § 2747 až § 2755 . Smlouvou o tiché společnosti se tichý společník zavazuje k vkladu, kterým se bude podílet po celou dobu trvání tiché společnosti na výsledcích podnikání podnikatele, a podnikatel se zavazuje platit tichému společníkovi podíl na zisku. Uzavřením smlouvy o tiché společnosti tedy nevzniká žádný nový subjekt (společnost), ale jde o určitý svazek s určitým způsobem spolupráce mezi dvěma nebo více právnickými či fyzickými osobami.

Podnikání, účtování a daně v tiché společnosti
Ing.
Helena
Machová
je daňovou poradkyní
Účastníky tiché společnosti jsou podnikatel a jeden nebo více tichých společníků. Tichý společník se na podnikatelské činnosti podílí „pouze“ svým vkladem a navenek zůstává v anonymitě. A právě zmíněná anonymita vkladatele majetku (tichého společníka) je někdy důvodem k uzavření smlouvy o tiché společnosti.
Tichý společník předá podnikateli předmět vkladu (nejčastěji peníze) nebo mu umožní s ním nakládat. Vkládá-li se nemovitá věc, nabývá k ní podnikatel po dobu trvání tiché společnosti užívací a požívací právo. Je-li předmětem vkladu něco jiného, má se za to, že podnikatel nabyl k předmětu vznikem tiché společnosti vlastnické právo.
Smlouvou o tiché společnosti se tedy zavazuje tichý společník poskytnout podnikateli určitý vklad a podílet se jím na jeho podnikání. Podnikatel se na druhé straně zavazuje k placení části čistého zisku. A to je druhý důvod, který někdy vede „majetnější“ subjekty k uzavření smlouvy o tichém společenství. Může totiž jít o jednu z velice výhodných forem uložení a zúročení volných peněžních prostředků.
Na druhé straně však je nutné mít na zřeteli, že stejným způsobem, jakým se tichý společník účastní na zisku, se účastní i na ztrátě. Stanovit, jakým poměrem se tichý společník na zisku či ztrátě bude podílet, je zcela v kompetenci smluvních stran (podnikatele a tichého společníka) a podíl tedy může být stanoven libovolným poměrem (např. 10 %, 20 %, 50 % nebo 70 % atd.). Na ztrátě se tichý společník podílí stejně jako na zisku, k opačnému ujednání se nepřihlíží. Nelze tedy smlouvou dohodnout, že tichý společník se na zisku podílí např. 60 % a na ztrátě 20 %.
Zákon žádným způsobem neomezuje počet subjektů, kteří jsou účastníky předmětné smlouvy. Mohou tedy nastat situace, kdy podnikání jednoho subjektu se účastní několik tichých společníků, anebo když se jeden tichý společník takto účastní na podnikání několika podnikatelů.
Tichý společník má právo nahlížet do obchodních dokladů a účetních záznamů podnikatele. Podnikatel též vydá tichému společníkovi stejnopis účetní závěrky bez zbytečného odkladu po jejím vyhotovení a případném schválení (je-li vyžadováno). Tichému společníkovi vzniká nárok na podíl na zisku do 30 dnů po vyhotovení účetní závěrky. Je-li podnikatelem právnická osoba, běží tato lhůta od schválení závěrky v souladu se stanovami, společenskou smlouvou nebo zákonem. Důležité je, že přijatý podíl na zisku nemusí tichý společník při případné pozdější ztrátě vracet.
Neméně důležité ale je (a již to bylo zmíněno), že tichý společník se podílí i na ztrátě podnikatele, kdy se o jeho podíl na ztrátě zkracuje (snižuje) vklad. Podíl pak není tichý společník v dalších letech povinen doplnit, leč může tak učinit. O podíl na zisku v následujících letech se tedy (pokud si jej tichý společník nevybere) může snížený vklad zase zvýšit.
Práva a povinnosti vůči třetím osobám z podnikání vznikají pouze podnikateli. Tichý společník ručí za závazky podnikatele jen ve dvou případech: Jednak v situaci, kde je jeho jméno obsaženo ve firmě podnikatele a dále tehdy, když prohlásí osobě, s níž jedná podnikatel, že podnikají společně na základě uzavřené smlouvy.
Když nebyla tichá společnost ujednána na určitou dobu, lze ji vypovědět nejpozději šest měsíců před koncem účetního období.
Tichá společnost se zrušuje také:
a)
dosáhne-li podíl tichého společníka na ztrátě výše jeho vkladu a podíl není uhrazen (nebo není doplněn vklad),
b)
ukončí-li se podnikání, kterého se tichá společnost týká, nebo
c)
bylo-li rozhodnuto o úpadku podnikatele nebo tichého společníka, zrušením konkurzu po splnění rozvrhového usnese- ní, zrušením konkurzu proto, že majetek je zcela nepostačující, anebo zamítnutím insolvenčního návrhu pro nedostatek majetku.
Podnikatel vydá tichému společníkovi bez zbytečného odkladu po zániku tiché společnosti vklad upravený o podíl na výsledku svého podnikání podle stavu ke dni zániku tiché společnosti.
 
Tichá společnost (tichý společník), účtování a daň z příjmů
Z výše uvedeného je evidentní, že účetnictví nevede a daňové přiznání nepodává nikdy „tichá společnost“ (fakticky nexistuje, nejde o právní subjekt), ale podnikatel, který se na účasti ve společenství podílí. Jde-li o podnikatele – fyzickou osobu, podává přiznání k dani z příjmů fyzických osob, podnikatelé, kteří jsou právnickými osobami, podávají přiznání k dani z příjmů právnických osob.
Co se týká společníků, podávají daňové přiznání v případech, kdy jsou k tomu povinni. Pokud je ale společníkem fyzická osoba bez příjmů, které je nutné uvést a zdanit v daňovém přiznání, tak z titulu zdaněného podílu na zisku v tiché společnosti daňové přiznání nepodává.
 
Vklad společníka
Dále předpokládám, že tichý společník je rovněž podnikatelem a vklad pochází z jeho obchodního majetku. Je-li tichý společník fyzickou osobou – nepodnikatelem nebo vložené prostředky nepocházejí z jeho obchodního majetku, uvedené účtování u něj pochopitelně nepřipadá v úvahu, přičemž pro zdanění podílu na zisku platí stejné pravidlo, jak bude uvedeno dále.
 
Peněžitý vklad
    
Tichý společník:
Peněžitý vklad tichého společníka jeho základ daně z příjmů žádným způsobem neovlivní, tzn. vklad není výdajem vynaloženým na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Tichému společníkovi vzniká současně s vkladem pohledávka za podnikatelem.
  
Účtování:
I-----------------------------I----------I----------I I I MD I D I I-----------------------------I----------I----------I I peněžitý vklad I 067 I 211, 221 I I-----------------------------I----------I----------I
    
Podnikatel:
Ani na straně podnikatele přijatý peněžní vklad neovlivní základ daně, současně s přijatým vkladem mu vzniká dlouhodob ý (zpravidla) závazek.
  
Účtování:
I-----------------------------I----------I----------I I I MD I D I I-----------------------------I----------I----------I I peněžitý vklad I 211, 221 I 479 I I-----------------------------I----------I----------I
 
Nepeněžitý vklad
    
Tichý společník:
Nepeněžitý vklad již daňově neutrální být nemusí, záleží na tom, jaký majetek je vkládán.
V případě dlouhodobého majetku movitého uplatní společník v roce vkladu daňový odpis ve výši jedné poloviny ročního odpisu. Tento odpis je pochopitelně daňovým nákladem (je-li vklad proveden k 31. 12., resp. k 1. 1., uplatní vkladatel odpis v plné roční výši). Dále pak majetek neodpisuje, neboť převodem pozbyl jeho vlastnictví. Zůstatková cena není daňovým ani účetním nákladem.
Je-li vkládána nemovitost a nedojde k převodu vlastnického práva, další odpisování věci společníkem, i když zůstává vlastníkem, je věcí značně polemickou. Vlastnictví je totiž pouze jednou z podmínek k uplatnění odpisů jako daňových nákladů. Druhou podmínkou je užívání odpisované věci k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů.
Daňovým nákladem nejsou ani vložené zásoby.
  
Účtování:
I------------------------------------------------------I----------I----------I I I MD I D I I------------------------------------------------------I----------I----------I I dlouhodobý hmotný majetek: I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I a) movitý I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I odpis I 551 I 082 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I vklad I 067 I 082 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I vyřazení I 082 I 022 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I b) nemovitý I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I odpis I 551 I 081 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I poskytnutí práva užívání I 067 I 01x I I------------------------------------------------------I----------I----------I I zásoby I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I vklad I 067 I 1xx I I------------------------------------------------------I----------I----------I
    
Podnikatel:
Je-li vkladem hmotný odpisovaný majetek, podnikatel [s ohledem na ustanovení § 30 odst. 12 písm. c) ZDP] pokračuje v odpisování zahájeném tichým společníkem. Podle § 30 odst. 12 písm. d) pak platí, že v odpisování pokračuje i tichý společník, a to u hmotného majetku nabytého vrácením jeho vkladu, pokud nabyl vlastnická práva k tomuto majetku.
Spotřeba vložených zásob bude pro podnikatele daňovým nákladem, a proto je nutné při jejich ocenění postupovat opatrně a věnovat způsobu ocenění náležitou pozornost. V praxi je nejlépe použít ocenění z účetnictví vkladatele (u něj vkládané zásoby základ daně neovlivnily, ani neovlivní), nebo je ocenit reprodukční pořizovací cenou podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku.
  
Účtování:
I------------------------------------------------------I----------I----------I I I MD I D I I------------------------------------------------------I----------I----------I I dlouhodobý hmotný majetek I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I a) movitý I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I přijatý vklad I 02x I 479 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I odpis I 551 I 08x I I------------------------------------------------------I----------I----------I I b) nemovitý I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I přijatý vklad I 01x I 479 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I nehmotný majetek I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I vklad I 01x I 479 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I zásoby I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I vklad I 1xx I 479 I I------------------------------------------------------I----------I----------I
 
Podíl na zisku a ztrátě
    
Tichý společník:
Podíl na zisku společníka je jeho zdanitelným příjmem. Je-li společníkem fyzická osoba, jde o příjem z kapitálového majetku [§ 8 odst. 1 písm. b) ZDP]. Tento příjem, jak bylo uvedeno výše, podléhá v každém případě (tedy bez ohledu na to, zda společníkem je fyzická nebo právnická osoba) srážkové dani ve výši 15 % [§ 36 odst. 2 písm. d) ZDP].
Daň musí před výplatou srazit a odvést finančnímu úřadu podnikatel (plátce). Ten musí sraženou daň odvést místně příslušnému správci daně do konce kalendářního měsíce následujího po kalendářním měsíci, ve kterém byl povinen provést srážku (při výplatě podílu).
Tichý společník tak obdrží „netto“ podíl na zisku, který již nezdaňuje. Tichý společník – fyzická osoba tento příjem neuvádí ve svém daňovém přiznání, tichý společník – právnická osoba tento příjem sice zahrne v rámci účtování do svého hospodářského výsledku, avšak při jeho úpravě na daňový základ zdaněný podíl vyloučí.
V případě podílu na ztrátě k žádném zdanění nedochází, tichému společníkovi se však snižuje jeho pohledávka, přičemž toto snížení může mít dočasný nebo trvalý charakter. Následující převod podílu na zisku pro doplnění vkladu sníženého ztrátou dani z příjmů nepodléhá [již zmíněný § 8 odst. 1 písm. b) ZDP].
  
Účtování:
I------------------------------------------------------I----------I----------I I I MD I D I I------------------------------------------------------I----------I----------I I podíl na zisku I 378 I 665 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I inkaso podílu I 211, 221 I 378 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I podíl na ztrátě I 546 I 067 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I převod podílu na zisku k doplnění vkladu I I I I------------------------------------------------------I----------I----------I I sníženého po ztrátě I 067 I 378 I I------------------------------------------------------I----------I----------I
    
Podnikatel:
Podnikatel vyplatí tichému společníkovi podíl ze svého, již zdaněného zisku. Jak již bylo uvedeno, z vyplaceného podílu musí srazit daň z příjmů ve výši 15 % a odvést ji správci daně. Vyplacený podíl na zisku ani sražená a odvedená daň nemá pro podnikatele daňový dopad.
  
Účtování:
I------------------------------------------------------I----------I----------I I I MD I D I I------------------------------------------------------I----------I----------I I podíl na zisku I 431 I 379 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I srážka daně I 379 I 342 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I výplata podílu I 379 I 211, 221 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I odvod sražené daně I 342 I 221 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I podíl společníka na ztrátě I 479 I 431 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I převod podílu na zisku k doplnění vkladu I 379 I 479 I I------------------------------------------------------I----------I----------I
 
Ukončení účasti tichého společníka na podnikání a majetkové vypořádání
    
Tichý společník:
V případě ukončení účasti tichého společníka na podnikání má tento společník nárok na vrácení svého vkladu (je stále v postavení věřitele a za podnikatelem má pohledávku).
Vrácený vklad základ daně tichého společníka neovlivní. Je-li vracen dlouhodobý movitý majetek, tichý společník bude pokračovat v jeho odpisování [§ 30 odst. 12 písm. d) ZDP].
  
Účtování:
I------------------------------------------------------I----------I----------I I I MD I D I I------------------------------------------------------I----------I----------I I peněžitý vklad I 211, 221 I 067 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I hmotný majetek movitý I 022 I 067 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I zásoby I 1xx I 067 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I ukončení práva užívání I 01x I 067 I I------------------------------------------------------I----------I----------I
    
Podnikatel:
Ani u podnikatele není při vrácení vkladu jeho základ daně daní z příjmů ovlivněn.
  
Účtování:
I------------------------------------------------------I----------I----------I I I MD I D I I------------------------------------------------------I----------I----------I I peněžitý vklad I 479 I 211, 221 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I hmotný majetek movitý I 082 I 022 I I I 479 I 082 I I------------------------------------------------------I----------I----------I I zásoby I 479 I 1xx I I------------------------------------------------------I----------I----------I I ukončení práva užívání I 479 I 01x I I------------------------------------------------------I----------I----------I