Stručně i prakticky ke smlouvě o výkonu funkce jednatele

Vydáno: 6 minut čtení

Smlouva o výkonu funkce je jednou ze smluv, jejíž úprava je obsažena v zákoně o obchodních korporacích . Kromě úpravy vycházející ze zákona o obchodních korporacích se pro ty otázky, které přímo neřeší smlouva nebo zákon o obchodních korporacích , použijí také ustanovení občanského zákoníku o příkazní smlouvě.

Stručně i prakticky ke smlouvě o výkonu funkce jednatele
JUDr.
Eva
Benešová,
LL. M.,
Mgr.
Azra
Bećirović
advokátka, působí v Nezkusilová - Benešová, advokátní kancelář
Podle potřeb praxe jsme se tentokrát zaměřili na smlouvu o výkonu funkce jednatele, tedy na smlouvu, která se uplatní u společností s ručením omezeným. Zákon o obchodních korporacích stanovuje, že smlouva o výkonu funkce u kapitálových společností (tedy i s. r. o.) musí mít písemnou podobu a musí být schválena valnou hromadou. Schválení se vyžaduje i pro jakékoliv další změny smlouvy.
Pokud smlouva neobsahuje ujednání o odměně, platí, že je výkon funkce bezplatný. Při uvádění odměny je třeba dbát na to, aby byla určena její výše nebo způsob jejího výpočtu a její podoby. Kromě samotné odměny může smlouva stanovovat další formy plnění (i nepeněžního charakteru), jako jsou například příspěvky do penzijního fondu či příspěvek na životní pojištění. Odměnou můžou být i různá věcná plnění nebo podíl na zisku společnosti.
Příjem jednatele z této smlouvy podléhá zdravotnímu a sociálnímu pojištění a je z něj odváděna daň z příjmů, obdobně jako v případě mzdy zaměstnanců. Dále doporučujeme ve smlouvě detailně sjednat rozsah výkonu funkce jednatele (tedy úkoly a podmínky pro jejich plnění), práva a povinnost stran, ale třeba i podmínky pro čerpání volna nebo ustanovení o zákazu konkurence.
Předložený vzor smlouvy o výkonu funkce jednatele je zjednodušený a nezahrnuje všechny situace, které mohou nastat či jejichž úprava může být pro vaši společnost potřebná. Z tohoto důvodu vždy doporučujeme konkrétní úpravu prodiskutovat s právníky, kteří budou schopni podle vašich požadavků smlouvu o výkonu funkce jednatele připravit.
Shrnutí:
-
Smlouva o výkonu funkce se řídí ustanovením zákona o obchodních korporacích a dále ustanovením občanského zákoníku (smlouva příkazní) a v některých otázkách i zákoníkem práce.
-
Pokud je uzavírána se členy orgánů kapitálových obchodních společností, musí být uzavřena v písemné formě.
-
Výkon funkce může být bezplatný či může za něj být stanovena odměna. V případě, že odměna není smlouvou upravena, má se za to, že je funkce bezplatná.
-
Jednateli může být dle smlouvy poskytnuta dovolená a jiné bonusy (obdobně jako zaměstnancům). Smlouva může stanovovat také další podrobnosti, například práva a povinnosti jednatele, ustanovení o mlčenlivosti atd.
 
Smlouva o výkonu funkce jednatele - vzor
                                 Smlouva o výkonu funkce jednatele   uzavřena níže uvedeného dne, měsíce a roku v souladu s ustanovením § 59 a násl. zákona č. 90/2012 Sb.,             o obchodních korporacích, v platném a účinném znění (dále jen „Smlouva“), mezi   1. Net & Web Company s. r. o., se sídlem Telefonní 12, Praha 10, IČ: 234 56 789, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 56789,  (dále jen „Společnost“)   a   2. Petr Dlouhý, bytem Komenského náměstí 15, Kolín, datum narození 15. března 1970,   (dále jen „Jednatel“)   (dále společně jen „Smluvní strany“) 
 
1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ
1.1. Rozhodnutím valné hromady Společnosti ze dne 3.2.2016 byl Jednatel jmenován do funkce jednatele Společnosti.
1.2. Jednatel vyslovil se svým jmenováním souhlas.
1.3. Valná hromada Společnosti schválila uzavření této Smlouvy.
 
2. PŘEDMĚT SMLOUVY
2.1. Jednatel se zavazuje vykonávat pro Společnost funkci jednatele Společnosti a Společnost se zavazuje hradit za podmínek uvedených v této Smlouvě Jednateli za výkon funkce jednatele odměnu.
 
3. ODMĚNA
3.1. Jednateli náleží za výkon funkce jednatele odměna. Smluvní strany se dohodly, že tato odměna činí 16 000 Kč měsíčně a je splatná k 15. dni následujícího kalendářního měsíce, a to prostřednictvím bezhotovostního převodu na účet Jednatele č. 543678098/4567 vedený u OK banky, a.s.
3.2. Společnost je povinna v souladu s českými právními předpisy strhávat a odvádět příslušným orgánům zálohy na daň z příjmů a příspěvky na sociální a zdravotní pojištění Jednatele.
 
4. DALŠÍ PLNĚNÍ
4.1. Společnost poskytne Jednateli ke služebním účelům mobilní telefon, který bude hrazen Společností.
4.2. Společnost se dále zavazuje Jednateli hradit pohonné hmoty ve výši 3 000 Kč měsíčně a za tímto účelem poskytne Jednateli tankovací kartu.
 
5. POVINNOSTI JEDNATELE
5.1. Jednatel je povinen vykonávat funkci jednatele v souladu s právními předpisy, společenskou smlouvou Společnosti, touto Smlouvou a interními předpisy Společnosti.
5.2. Jednatel se zavazuje vykonávat funkci podle této Smlouvy osobně a své povinnosti a úkoly plnit s péčí řádného hospodáře.
5.3. Jednatel bude vykonávat funkci podle této Smlouvy v prostorách sídla Společnosti, případně i na dalších místech v České republice určených Společností.
 
6. MLČENLIVOST
6.1. Jednatel se zavazuje zachovávat mlčenlivost o všech důvěrných (nikoliv veřejnosti známých) skutečnostech obchodní, technické či jiné povahy, souvisejících se Společností. Jednatel je dále povinen zachovávat mlčenlivost o činnosti Společnosti, jeho záměrech, finančních informacích, účetních údajích, obchodních plánech, programech, atd. (dále jen „Informace“). Jednatel se zavazuje Informace uchovávat v tajnosti, nevyužít je pro vlastní potřebu nebo potřebu třetí osoby a nakládat s nimi pouze v souvislosti s výkonem funkce jednatele dle této Smlouvy, Tyto povinnosti trvají i po skončení této Smlouvy.
 
7. ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
7.1. Tato Smlouva nabývá platnosti a účinnosti podpisem obou Smluvních stran.
7.2. Tato Smlouva a její výklad se řídí právním řádem České republiky, zejména zákonem č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích.
7.3. Jakékoli změny této Smlouvy musejí být provedeny ve formě vzestupně číslovaného písemného dodatku podepsaného oběma Smluvními stranami.
7.4. Bude-li některé ustanovení nebo znění této Smlouvy neplatné nebo nevymahatelné podle platných právních předpisů, nebude tím zneplatněna celá Smlouva, ale tato Smlouva bude vykládána s omezením tohoto ustanovení tak, aby bylo vymahatelné nebo platné v souladu s požadavky platných právních předpisů, a v případě, že toto ustanovení nelze takto omezit, bude tato Smlouva vykládána s tím, že toto neplatné nebo nevymahatelné ustanovení je vypuštěno.
7.5. Tato Smlouva je vyhotovena ve dvou (2) vyhotoveních. Každá ze Smluvních stran obdrží po jednom (1) vyhotovení.
   V Praze dne 18. 2. 2016                                                            V Praze dne 18. 2. 2016       ................................                                                  ...............................     Net & Web Company s. r. o.                                                             Petr Dlouhý     Josef Malý, jednatel