Záměr obce

Vydáno: 17 minut čtení

Obec jako veřejnoprávní korporace má v souvislosti s nakládáním se svým majetkem specifické postavení vyplývající z jejího postavení jako subjektu veřejného práva. Zejména vybrané dispozice s majetkem obce musí být činěny transparentně, hospodárně a ve vztahu k nim musí být umožněna kontrola ze strany veřejnosti. K naplnění těchto cílů slouží záměr obce, povinně zveřejňovaný v zákonem stanovených případech.

Záměr obce
Mgr.
Slávka
Kopačková
 
Obec a nakládání s majetkem obce
Obec je zákonem1) definována jako veřejnoprávní
korporace
, je svéprávným subjektem veřejného práva. Významný veřejnoprávní prvek se v případě obce projevuje zejména s ohledem na hospodaření s majetkem obce. Zákon stanoví, že obec je povinna nakládat se svým majetkem účelně a hospodárně2). Potřebu transparentnosti a veřejné kontroly při nakládání s majetkem obce opakovaně zdůrazňuje i bohatá
judikatura
v těchto otázkách.3) V souvislosti s nakládáním s obecním majetkem není rozhodující pouze správnost a zákonnost jednotlivých kroků vedoucích k naplnění dispozice s konkrétním majetkem, ale i soulad těchto jednotlivých kroků ve vzájemné souvislosti a naplnění celkového účelu právní úpravy.
 
Účel právní úpravy záměru
Účelem právní úpravy publikace záměru obce je především informovat občany o dispozicích s obecním majetkem, zajistit, aby příslušné úkony probíhaly transparentně, aby se o nich občané předem a včas dozvěděli, aby mohli upozornit na hrozící pochybení či nesprávné hospodaření obce a případně aby měli možnost projevit sami zájem o nabytí věcí, resp. práv, plynoucích z obecního majetku (poznámka pod čarou č. 3).
Tyto závěry, opakovaně zdůrazňované v rozsudcích Nejvyššího soudu ČR, vyjadřují zásadu (rovněž konstatovanou v rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (poznámka pod čarou č. 3), že hospodaření s majetkem obce má být maximálně průhledné, účelné a veřejnosti přístupné.
Zveřejnění záměru se netýká dispozic s veškerým majetkem obce. V souladu principem smluvní autonomie je obec obecně oprávněna, obdobně jako jakýkoliv jiný svéprávný subjekt, nakládat se svým majetkem svobodně. Zároveň je však z důvodu svého specifického postavení subjektu veřejného práva v určitých aspektech v dispozici s majetkem omezena. To se týká majetku nemovitého, a to hmo