Problematika DPH řešená v rámci jednání Koordinačních výborů KDP a GFŘ dopadající na činnost územních samosprávných celků a jimi zřízených příspěvkových organizací - 1. část

Vydáno: 20 minut čtení

Otevíráme nový seriál článků věnovaný problematice DPH, která je předmětem jednání Koordinačních výborů (dále jen „KOOV“). Pozornost zaměříme na příspěvky, které mají dopad na aktuální problematiku DPH u územních samosprávných celků (dále jen „USC“) a jimi zřízených příspěvkových organizací (dále jen „PO“). Upozorňuji, že části některých KOOV, se kterými budeme pracovat, již nejsou díky změně legislativy aktuální. Na tuto skutečnost se budu snažit u jednotlivých příspěvků upozorňovat, abyste případně určité části neaplikovali chybně (v rozporu se současnou legislativou), pokud byste studovali celé znění příslušného příspěvku. V první části se budeme věnovat problematice vymezení plnění, která jsou předmětem DPH, dotkneme se i otázky místa plnění a okamžiku pro přiznání k DPH.

Problematika DPH řešená v rámci jednání Koordinačních výborů KDP a GFŘ dopadající na činnost územních samosprávných celků a jimi zřízených příspěvkových organizací – 1. část
Ing.
Zdeněk
Nejezchleb
 
KOOV obecně
Koordinační výbory vznikly v roce 1993 jako iniciativa KDP. Jejich cílem bylo projednávat s Ministerstvem financí a později s GFŘ problémové okruhy daňových předpisů. V některých případech se otázky předložené v rámci KOOV následně staly podkladem pro novelizaci zákona o DPH. Systém funguje tak, že KDP připraví podkladový materiál, ve kterém je popsán příslušný problém (včetně odkazu na příslušné právní předpisy či judikaturu). Tento podkladový materiál obsahuje také návrh řešení. K tomuto návrhu řešení se následně vyjádří GFŘ (dříve Ministerstvo financí). V optimálním případě je vyjádřen souhlas s navrhovaným řešením. Za těchto okolností můžeme závěry KOOV použít jako významný výkladový zdroj, jak by se mělo aplikovat příslušné znění daňového předpisu.
Poměrně často může nastat situace, kdy GFŘ s návrhem řešení KDP nesouhlasí – přitom tento nesouhlas bývá určitým způsobem odůvodněn. I v takových případech bývá příspěvek zveřejněn a může nám posloužit jako velice zajímavý podklad pro zvažování, k jakému řešení se přikloníme. Často následně aplikujeme výkladový postoj finanční správy.
Může nastat i situace, kdy příspěvek předložený ze strany KDP nakonec není projednán. Například pro vznikající rozpory je příspěvek stažen z jednání, případně GFŘ se odmítne takovým problémem zabývat.
Příspěvky, které byly projednány, můžete najít nejlépe na stránkách finanční správy na následujícím odkazu:
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/prispevky-kv-kdp, případně bývají také součástí informačních systému typu ASPI apod.
 
Uplatňování DPH při vymezení zón, ve kterých lze stát s motorovým vozidlem za úplatu
Tento příspěvek byl projednán dne 18. 3. 2009. Řeší problematiku vymezení výkonu veřejné správy při činnosti USC. KDP prost