Vztah obce a jím zřízené příspěvkové organizace z pohledu povinnosti vymezení svěřeného majetku

Vydáno: 15 minut čtení

Jednou ze základních a povinných náležitostí zřizovací listiny příspěvkové organizace je vymezení majetku ve vlastnictví zřizovatele, který se příspěvkové organizaci předává k hospodaření – tzv. svěřeného majetku. Bližší obsah tohoto pojmu zákon přímo nedefinuje, lze ho odvodit z dalších ustanovení zákona a vyplývá také z celkového účelu právní úpravy příspěvkových organizací. Prostřednictvím zřizovatelem stanovených majetkových práv ve vztahu ke svěřenému majetku pak zřizovatel ovlivňuje a vhodně koriguje právní jednání příspěvkové organizace.

Vztah obce a jím zřízené příspěvkové organizace z pohledu povinnosti vymezení svěřeného majetku
Mgr.
Slávka
Kopačková
Příspěvková organizace, jako právní forma právnické osoby, je specifickým subjektem, který územní samosprávný celek zřizuje pro takové činnosti ve své působnosti, které jsou zpravidla neziskové a jejichž rozsah, struktura a složitost vyžadují samostatnou právní subjektivitu1). Z takto definovaného právního postavení příspěvkové organizace2) vyplývá, že jako každý jiný srovnatelný právní subjekt musí nutně disponovat jistou hmotní základnou, prostřednictvím které naplňuje hlavní účel, ke kterému byla zřízena. Z tohoto předpokladu zcela zřejmě vycházel zákonodárce při vymezení základních náležitostí zřizovací listiny, když jednou z nich je i vymezení majetku, který zřizovatel předává příspěvkové organizaci k hospodaření3). Pro takovýto majetek je zavedená legislativní zkratka „svěřený majetek“.
Je pak zcela na zřizovateli, jaký konkrétní majetek příspěvkové organizaci svěří. Zohlednit by měl několik hledisek; primárně to, jaký majetek je nutný pro naplnění hlavního účelu, pro který byla příspěvková organizace zřízena. U příspěvkové organizace, která je školou zřízenou na dobu neurčitou, lze logicky předpokládat, že svěření nemovitého majetku – pozemku a budovy, ve které se poskytuje vzdělávání – bude nutnou součástí zřizovací listiny. Zohlednit by měl také hledisko hospodárnosti a účelnosti využití svého majetku; majetek, u kterého je vhodné či rozumné, aby ho využíval samotný zřizovatel, či jiný, jim zřízený subjekt a majetek, který je účelné pronajmout, nebude zřejmě svěřován.
Vymezení svěřovaného majetku by mělo být uskutečněno jednoznačným způsobem, tedy tak, aby bylo možné ve vztahu ke kterémukoliv majetku konstatovat, že je svěřený. Zákon n