Otázky a odpovědi: Zrušení účasti na táboře a vrácení zaplacené částky

Vydáno: 2 minuty čtení

Jsme spolek, pořádáme v létě sportovní soustředění, účastní se členové spolku na základě zaplaceného mimořádného členského příspěvku. Někteří rodiče hradí z benefitů, které jim poskytuje zaměstnavatel. V případě, že je účast zrušena, vracíme platbu. Předpokládám správně, že uhrazený členský příspěvek lze poslat zpět pouze tomu, kdo soustředění uhradil – tedy zaměstnavateli, nikoliv rodiči na jeho zvolený účet?

Otázky a odpovědi: Zrušení účasti na táboře a vrácení zaplacené částky
Ing.
Miroslava
Nebuželská
Odpověď:
Nejprve tedy odpovím na otázku – ano, pokud spolek dostal úhradu od zaměstnavatele a účast byla zrušena, lze platbu poslat zpět opět pouze zaměstnavateli, protože on je ve skutečnosti objednatelem. A nyní bych ještě doplnila, že pokud jde o platby v rámci zaměstnaneckých benefitů, tj. nepeněžních příjmů zaměstnance v rámci vnitřních směrnic zaměstnavatele a daňového režimu nepeněžních benefitů, určitě nemůže jít o členský příspěvek. Příspěvek lze použít pouze na dovolenou zaměstnance a jeho rodinných členů, tedy v tomto případě jde o standardní platbu za službu. Předpokládám, že zaměstnavatel nedostal fakturu na úhradu členského příspěvku, ale na úhradu účasti na sportovním soustředění. Tedy na straně spolku jde z účetního pohledu o běžnou tržbu za službu. Členský příspěvek včetně mimořádného členského příspěvku mohou platit jen členové (a nemůže ho za ně uhradit zaměstnavatel v rámci systému nepeněžních benefitů). Současně rovnou upozorňuji, že pokud nejde o členský příspěvek předepsaný stanovami, což většinou u mimořádných příspěvků nejde, tak není osvobozen od daně z příjmů.
Poznámka Ing. Morávka:
Ještě doplňuji, že v případě vrácení na jiný účet, tj. účet zaměstnance, nebudou také splněny podmínky dle § 6 odst. 9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a na straně zaměstnance se nemůže jednat o příjem osvobozený od daně, ale o příjem, který je příjmem zdanitelným, včetně odvodu sociálního a zdravotní pojištění.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů