Vznik společenství v NOZ

Vydáno: 2 minuty čtení

Vlastním byt a jsem tudíž členem společenství vlastníků jednotek. Zdá se mi nesmyslné, že společenství vlastníků vzniká ze zákona. Bude tomu tak i v NOZ ?

Vznik společenství v NOZ
JUDr.
Jitka
Kocianová
Odpověď:
NOZ, který nabyl účinnosti dnem 1.1.2014, ruší dosavadní zákon o vlastnictví bytů1) (i nařízení vlády, kterým se vydávají vzorové stanovy společenství) a vlastnictví bytů upravuje v oddíle 5, nazvaném bytové spoluvlastnictví - § 1158-1222.
NOZ rozlišuje mezi povinným založením společenství vlastníků (alespoň 5 jednotek v domě z toho 3 jednotky jsou různých vlastníků) a správou domu bez společenství, ale v každém případě je zdůrazněna povinnost vlastníka bytu podílet se na správě domu a pozemku a právo rozhodovat o těchto záležitostech. V odpovědi na dotaz nelze tyto záležitosti rozebírat podrobně, ale mohu stručně uvést, že společenství dle NOZ přímo ze zákona nevzniká, ale zákon ukládá vlastníkům za určitých okolností je založit. Vlastník jednotky se tak stává členem společenství. V každém případě však rozhodování o společných záležitostech týkajících se správy domu a pozemku je postaveno na stejných či obdobných principech, jako je tomu dosud. Naopak tím, že je celý NOZ postaven na principu autonomie vůle, bude hodně záležet na tom, jak si členové společenství své záležitosti upraví a skutečně se budou na společných záležitostech podílet.
1) zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů)