Ceny a oceňování z daňového pohledu

Vydáno: 21 minut čtení
Ceny a oceňování z daňového pohledu
Ing.
Petr
Kout
CSc.,
daňový poradce
Pravidla pro oceňování se objevují téměř ve všech daňových zákonech. Správné stanovení ocenění činí poplatníkům a plátcům daně problémy dlouhodobě. Přitom nesprávný postup může vést k chybnému výpočtu daně. Příspěvek popisuje nejčastější situace, kde se v praxi objevují chybné postupy daňových subjektů. Čtenář si může na základě odkazů v textu připomenout i příslušná ustanovení předpisů.
Pro výpočet každé daně je nutné vycházet ze správně stanoveného základu daně. Finanční ocenění je základem daně u:
-
daně z přidané hodnoty (DPH),
-
daně z příjmů fyzických osob,
-
daně z příjmů právnických osob,
-
daně z nabytí nemovitých věcí.
Těmto daním se budeme podrobněji věnovat dále. V některých případech se objevuje ocenění v Kč jako základ daně i u daně z pozemků jako části daně z nemovitých věcí.
Ceny smluvní a úřední
S jakým oceněním se v daních setkáváme? Na jedné straně stojí ceny smluvní sjednávané mezi smluvními partnery, na straně druhé stojí „úřední ocenění“ stanovené jednotlivými právními předpisy.
Ceny smluvní
nejsou vždy daňovými zákony akceptovány jako definitivní. U daní z příjmů a u DPH podléhají testům na ceny běžné (tržní). U daně z nabytí nemovitých věcí podléhá smluvní cena obvykle v případech kupních smluv, případně i při směně, srovnání s úředním oceněním.
Úřední ocenění
se aplikuje v případech, kdy není k dispozici smluvní cena nebo kdy ji daňový zákon nepřipouští. Úřední ocenění má dvě podoby:
1.
stanovení způsobu ocenění přímo v příslušném daňovém zákonu,
2.
stanovení ocenění odkazem na zvláštní, „nedaňový“ právní předpis.
Zaměřme se na vybrané problémy z pohledu jednotlivých daní. Výčet situací nebude úplný, popisuje nejčastější situace, a to zejména s ohledem na četnost výskytu chyb u daňových subjektů.
Daně z příjmů
Při stanovení základu pro výpočet daně z příjmů fyzických osob i daně z příjmů právnických osob se vychází z § 23 zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“ nebo „zákon o daních z příjmů“). Podle § 23 odst. 2 ZDP se pro zjištění základu daně obecně vychází:
a)
u poplatníků, kteří vedou účetnictví, z výsledku hospodaření,
b)
u poplatníků, kteří nevedou účetnictví, z rozdílu mezi příjmy a výdaji.
Podle § 23 odst. 12 ZDP se pak u daně z příjmů fyzických osob použijí přednostně ustanovení první části zákona o daních z příjmů. To platí i pro specifika v oceňování příjmů.
Podle § 21h ZDP u poplatníka, který je účetní jednotkou, se za příjmy považují výnosy podle právních předpisů upravujících účetnictví a za výdaje jeho náklady podle právních předpisů upravujících účetnictví, kromě jednoduchého účetnictví. Není tomu tak vždy, známe situace, kdy základ daně z příjmů ovlivní skutečné příjmy, nikoli výnosy, a na druhé straně prokázané výdaje, nikoli náklady. Příkladem mohou být smluvní sankce (smluvní pokuta, či úrok z prodlení).
Nabízí se nám trojí pohled na příjmy, přitom všechny skupiny se navzájem prolínají:
A.
Podle zahrnování do základu daně
1.
příjmy, které nejsou předmětem daně (například podle § 3, § 6 odst. 7, § 18, § 18a ZDP),
2.
příjmy nezahrnované do základu daně, včetně příjmů osvobozených a zdaňovaných zvláštní sazbou daně (mimo jiné § 4, § 4a, § 6 odst. 9, § 10, § 19, § 19b, § 23 odst. 4, § 36 ZDP),
3.
příjmy zahrnované do samostatného základu daně z příjmů právnických osob podle § 20b ZDP,
4.
příjmy zahrnované do „obecného“ základu daně.
B.
Podle úplaty
1.
poskytované jako protihodnota plnění poplatníka,
2.
bezúplatné.
C.
Podle své podoby
1.
peněžní,
2.
nepeněžní.
Obr. Členění příjmů
Obdobně jako nahlížíme na příjmy, se v některých případech chováme ke snížení základu daně. Příjmy mohou být v nepeněžní podobě, mohou být protiváhou bezúplatných příjmů apod.
Příklad 1
Poplatník obdržel odměnu za své služby v rámci podnikání ve výši 1 000 Kč. Má příjem peněžní za své plnění. Příjem zahrne do obecného základu daně.
Příklad 2
Vlastník budovy přijal od nájemce místo nájemného v penězích službu v podobě opravy fasády. Vlastník má nepeněžní příjem jako protiplnění. Příjem zahrne do základu daně.
Příklad 3
Tatínek obdržel od svého syna darem osobní automobil. Tatínek má bezúplatný nepeněžní příjem osvobozený od daně z příjmů.
Příklad 4
Zaměstnanec obdržel od zaměstnavatele poukázku na dovolenou v hodnotě 15 000 Kč. Zaměstnanec vykazuje nepeněžní bezúplatný příjem osvobozený od daně z příjmů.
Peněžní příjmy
Peněžní příjmy v české měně nečiní z hlediska oceňování problémy. Peněžní příjmy
v cizí měně
se ocení podle § 38 ZDP. Použijí se kurzy používané v účetnictví (pevný, denní kurz). Fyzická osoba může dále použít jednotný kurz publikovaný formou pokynu Generálním finančním ředitelstvím a specifická úprava je stanovena pro výpočet záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti.
Ocenění nepeněžních příjmů
Pro
ocenění nepeněžních plnění
používá zákon o daních z příjmů podle § 3 pro příjmy fyzických osob a § 23 odst. 6 i pro příjmy právnických osob:
a)
své specifické ocenění nebo
b)
ocenění podle právního předpisu upravujícího oceňování majetku, tj. podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o oceňování majetku“).
Pokud zákon o daních z příjmů obsahuje vlastní specifické ocenění, použije se přednostně. Jako příklady uveďme:
-
pětinásobek hodnoty ročního plnění, pokud příjem spočívá v jiném majetkovém prospěchu fyzické osoby, jehož obsahem je opakující se plnění na dobu neurčitou, na dobu života člověka („na dožití“) nebo na dobu delší než 5 let (§ 3 ZDP),
-
u zaměstnance 1% vstupní ceny motorového vozidla, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně k používání pro služební i soukromé účely (§ 6 odst. 6 ZDP),
-
ocenění nepeněžního příjmu u vlastníka ve výši výdajů vynaložených nájemcem na najatém majetku se souhlasem pronajímatele nad rámec smluveného nájemného a nehrazené vlastníkem (pronajímatelem) u technického zhodnocení (§ 23 odst. 6 ZDP).
Příklad 5
Ve prospěch fyzické osoby bylo zřízeno věcné břemeno v podobě práva na dožití této osoby v bytě vlastníka. Vlastník bytu je ve vztahu k oprávněné osobě cizí osoba. Hodnota nepeněžního příjmu se stanoví ve výši pětinásobku obvyklého ročního nájemného za byt.
Příklad 6
Zaměstnanec má k dispozici pro pracovní i soukromé účely osobní automobil se vstupní cenou 280 000 Kč včetně DPH. Jeho nepeněžním příjmem je 1% z 280 000 Kč, tj. 2 800 Kč měsíčně.
Příklad 7
Po ukončení nájmu nebytových prostor ponechává nájemce v budově stavební úpravy, které zaplatil. Od vlastníka nezískává žádnou náhradu. Nepeněžním příjmem vlastníka je ve zdaňovacím období, ve kterém nájem skončil, hodnota zůstatkové ceny technického zhodnocení spočtené rovnoměrnými odpisy bez zvýšení odpisu v prvním roce odpisování nebo částka určená podle znaleckého posudku. Vlastník si může vybrat způsob ocenění nepeněžního příjmu z uvedených dvou uvedených možností.
Ocenění bezúplatných příjmů
Bezúplatné příjmy
zákon o daních z příjmů nedefinuje, proto se o to pokusíme sami: Bezúplatným příjmem je peněžní příjem nebo nepeněžní plnění bez podmínky poskytnutí protiplnění. Ty příjmy, které nejsou bezúplatné, mají podobu protiplnění.
Typické bezúplatné příjmy jsou příjmy v podobě dědictví nebo odkazu a příjmy ve formě daru. Právě přijaté
dary
jsou příkladem složitosti zákona o daních z příjmů a různého dopadu do základu daně obdarovaného. Nepeněžní dary se ocení cenou určenou podle zákona o oceňování majetku, například u fyzické osoby:
-
Dary přijaté v souvislosti se zaměstnáním jsou předmětem daně z příjmů ze závislé činnosti zaměstnance, mohou však být od daně osvobozeny (§ 6 odst. 9 ZDP).
-
Dary přijaté v souvislosti se samostatnou činností sníží ocenění hmotného majetku, příp. technického zhodnocení, pokud jsou poskytnuty na tento účel. Bezprostředně neovlivní základ daně, mají však vliv na výši odpisů majetku. Ostatní dary zvýší dílčí základ daně ze samostatné činnosti podle § 7 ZDP.
-
Ostatní dary poskytnuté stanovenou osobou (příbuzní apod.) jsou od daně z příjmů fyzických osob osvobozeny. Dary od ostatních osob jsou zdanitelným ostatním příjmem podle § 10 ZDP.
Příklad 8
Podnikatel dostal darem od známého, který skončil podnikání, nepotřebné zásoby. Jejich hodnota se ocení obvyklou cenou a podnikatel o tuto hodnotu zvýší dílčí základ daně ze samostatné činnosti.
Příklad 9
Společnost s ručením omezeným (s. r. o.) obdržela dar 20 000 Kč na pořízení hmotného majetku. Společnost zaúčtuje dar jako snížení vstupní ceny pořizovaného hmotného majetku. Základ daně ovlivní až daňové odpisy ze vstupní ceny snížené o hodnotu daru.
V praxi se setkáváme s bezúplatnými příjmy
vypůjčitele při výpůjčce, výprosníka při výprose a vydlužitele při bezúročné zápůjčce
. Jejich příjem v podobě majetkového prospěchu (tedy že ušetří a nemusí platit úroky nebo nájemné) je od roku 2015 předmětem daně z příjmů. Pokud však tento bezúplatný příjem v úhrnu od téže osoby nepřesáhne u poplatníka daně z příjmů právnických osob ve zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, částku 100 000 Kč, jedná se o příjem osvobozený od daně z příjmů (§ 19b odst. 1 ZDP). U fyzických osob je shodná podmínka a navíc se osvobození vztahuje například i na vztahy mezi příbuznými [§ 4a písm. m) ZDP].
U zaměstnanců je osvobození vázáno pouze na bezúročnou zápůjčku a na výši jistiny 300 000 Kč [ZDP § 6 odst. 9 písm. v) ZDP]. Postup zaměstnavatele upřesňuje Pokyn GFŘ D-22.
Co vše do těchto bezúplatných příjmů patří, jak se ocení a jak se postupuje při úpravě základu daně z příjmů, projednával i Koordinační výbor (viz například zápis z února 2016). U řady situací se závěry Koordinačního výboru vyjasnily, u dalších se na stanovisko Finanční správy ještě čeká.
Test na tržní cenu
Smluvní ceny podléhají
u daní z příjmů
testu
na cenu běžnou na trhu, pokud jde o:
1.
právní vztah mezi spojenými osobami,
2.
plnění zaměstnavatele pro jeho zaměstnance.
Spojené osoby
definuje § 23 odst. 7 ZDP. Právní vztahy mezi spojenými osobami jsou v praxi časté. Jedná se například o vztah:
-
člena obchodní
korporace
a této obchodní
korporace
(například společník s. r. o.),
-
fyzické osoby podílející se na vedení obchodní
korporace
a této obchodní
korporace
[předseda představenstva akciové společnosti (a.s.), člen výboru SVJ a další],
-
fyzické osoby podílející na kontrole obchodní
korporace
a této obchodní
korporace
(například předseda dozorčí rady a.s.),
-
fyzických osob blízkých (rodiče a děti, sourozenci apod.).
Pro uvedené osoby platí, že sjednané ceny by se měly rovnat cenám běžným v daném čase a místě, a to za obvyklých podmínek. Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, vyzve správce daně poplatníka, kterému může zvýšit základ daně, aby zdůvodnil rozdíl. Není-li tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví se (rozuměj zvýší) základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl. Dále platí, že nelze-li takto určit běžnou cenu, použije se ocenění podle zákona o oceňování majetku. Zákon o daních z příjmů dále uvádí výjimky, kdy se tento postup nepoužije. Zmínit můžeme například výprosu, výpůjčku a bezúročnou zápůjčku, kdy sjednaná výše úroků z úvěrového finančního nástroje je nižší než cena běžná, je-li věřitelem stanovená osoba.
Příklad 10
Společník s. r. o. poskytne své obchodní společnosti zápůjčku. Jaké jsou daňové důsledky těchto právních vztahů, pokud ji poskytne:
a)
bezúročně,
b)
s úrokem nižším, než je běžné na trhu,
c)
s úrokem běžným v daném čase a místě,
d)
s úrokem vyšším, než je běžné na trhu?
Ad a) Při bezúročné zápůjčce se u věřitele nepoužije postup podle § 23 odst. 7 ZDP. U dlužníka nevzniká žádný bezúplatný příjem (viz závěry z Koordinačního výboru – únor 2016).
Ad b) a c) U dlužníka ani věřitele se nepoužije § 23 odst. 7 ZDP.
Ad d) Dlužník může být správcem daně vyzván ke zdůvodnění rozdílu. Při nedostatečném zdůvodnění zvýší správce daně obchodní korporaci základ daně o částku odpovídající rozdílu úroků sjednaných a běžných na trhu.
Za
příjem zaměstnance
se považuje podle § 6 odst. 3 ZDP také rozdíl mezi
a)
cenou, kterou uplatňuje zaměstnavatel vůči třetím osobám, a nižší cenou, kterou účtuje zaměstnanci,
b)
oceněním podle zákona o oceňování majetku a nižší cenou, kterou uplatňuje zaměstnavatel vůči zaměstnanci, pokud takovou cenu třetí osobě neúčtuje.
Cenová zvýhodnění (ceny nižší než obvyklé) pro zaměstnance obecně podléhají zdanění a odvodům povinného pojistného u zaměstnance i povinnému pojistnému hrazenému zaměstnavatelem. Specifický nepeněžní bezúplatný příjem z titulu využívání motorového vozidla pro soukromé účely podle § 6 odst. 6 ZDP byl zmíněn výše.
Příklad 11
Zaměstnavatel provozuje půjčovnu aut a přívěsných vozíků. Svému zaměstnanci pronajal přívěsný vozík za třetinu ceny oproti ceně, jakou obvykle účtuje jiným zákazníkům. Zaměstnanec má v daném kalendářním měsíci příjem ve výši 2/3 obvyklého nájemného pronajatého přívěsného vozíku.
Daň z přidané hodnoty
Zákon o DPH (č. 235/2004 Sb., dále jen „ZDPH“ nebo „zákon o DPH“) sice výraz „cena“ používá, ale rozhodujícím pojmem pro účely zákona o DPH je „
úplata
“. Podle § 4 odst. 1 písm. a) ZDPH je úplatou částka v peněžních prostředcích nebo hodnota nepeněžitého plnění, které jsou poskytnuty v souvislosti s předmětem daně.
Zákon o DPH má pro své potřeby stanoven i
přepočet cizí měny na Kč
– viz § 4 odst. 5, § 38 odst. 5 a § 42 odst. 4 ZDPH.
Podle § 36 odst. 1 ZDPH je
základem daně
vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění, včetně částky na úhradu spotřební daně od osoby, pro kterou je zdanitelné plnění uskutečněno, nebo od třetí osoby bez daně za toto zdanitelné plnění. Podle § 36 odst. 2 ZDPH základem daně v případě přijetí úplaty před uskutečněním zdanitelného plnění je částka přijaté úplaty snížená o daň.
Jakou cenu sjednat?
Jak si má plátce sjednat cenu ve smlouvě
– má uvést částku s DPH nebo bez DPH? Nebo má jinak postupovat ve vztahu k plátci a jinak k neplátci DPH? Podle ustálené judikatury, pokud není ze smlouvy patrné, jestli se jedná o cenu konečnou, tj. včetně DPH, nebo o částku bez DPH, posoudí se pro účely zákona o DPH sjednaná cena jako částka včetně DPH.
Plátci obvykle řeší tuto situaci tak, že ve smlouvě uvádějí například text:
„Smluvní strany sjednávají cenu ve výši 100 000 Kč. K této částce bude připočtena DPH, pokud jí plnění podléhá, ve výši odpovídající sazbě účinné k datu povinnosti přiznat daň.“
Tím se mezi plátci eliminují vlivy případných změn sazeb daně. Ve vztahu k osobě, která nemůže uplatnit nárok na odpočet daně, se přenášejí vlivy změn sazeb a podmínek osvobození na příjemce plnění. Obdobně to platí pro úplaty před DUZP.
V režimu
přenesení daňové povinnosti
se vždy uvádí částka bez DPH.
Ceny mezi spojenými osobami
I v zákoně o DPH se používá speciální postup pro
osoby spojené
. Oproti zákonu o daních z příjmů jsou ve vymezení spojených osob odlišnosti. Například sem zákon o DPH zařadil také společníky téže společnosti (dříve účastníci sdružení bez právní subjektivity), jsou-li plátci. Zásadní pro specifický postup je § 36a ZDPH. Podle něj je základem daně obvyklá cena bez daně, určená ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, je-li zdanitelné plnění uskutečněno pro osobu spojenou a je-li úplata za zdanitelné plnění odlišná od ceny obvyklé (nižší nebo vyšší), a v důsledku takto sjednané ceny dochází ke snížení vlastní daně nebo zvýšení nadměrného odpočtu.
Příklad 12
Mateřská obchodní společnost poskytne své 100% dceřiné obchodní společnosti službu za polovinu obvyklé ceny. Dceřiná obchodní společnost nemá nárok na odpočet daně, protože uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně podle § 51 ZDPH. Základem pro odvod daně bude u mateřské obchodní společnosti 100% obvyklé ceny, nikoliv její polovina.
Poskytnutá bezúplatná plnění
Zvláštní způsob stanovení základu daně zákon o DPH uplatňuje i podle § 36 odst. 6 v případech, kdy u přijatých zdanitelných plnění byl uplatněn odpočet daně a posléze dochází k bezúplatnému poskytnutí zdanitelného plnění
mimo ekonomickou činnost
, například pro osobní potřeby zaměstnanců. Základem daně je při dodání zboží cena, za kterou by bylo možné zboží pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, případně výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, u služby vždy výše celkových nákladů vynaložených na poskytnutí služby ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
Příklad 13
Hodný zaměstnavatel poskytuje spolehlivému zaměstnanci knihy ze svého skladu. Při pořízení knih byl uplatněn odpočet DPH. Knihy poskytuje:
a)
bezúplatně,
b)
za třetinovou cenu.
Ad a) Jedná se o uskutečněné zdanitelné plnění plátce. Základem daně je cena obvyklá, tj. částka, za jakou by se daly knihy v daném období pořídit.
Ad b) Základem daně je příjem od zaměstnance, snížený o daň z přijaté úplaty. Nepoužije se ocenění cenou obvyklou, protože se jedná o plnění za úplatu.
Poznámka k § 56 ZDPH, tedy k
převodu nemovitých věcí
: Nová lhůta 5 let pro posouzení, zda se jedná o osvobozené plnění, počíná běžet také poté, co došlo k tzv. podstatné změně na nemovité věci. Podstatnou změnu zákona o DPH nedefinuje. Pouze z informace Generálního finančního ředitelství k uplatňování DPH u nemovitých věcí po 1.1.2016 plyne, co rozumí podstatnou změnou. V případech, kdy je podstatná změna posuzována hodnotově, se použije k ocenění vyhláška č. 419/2013 Sb., k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (dále jen „vyhláška č. 419/2013“).
Daň z nabytí nemovitých věcí
Podle § 4 zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí (dále jen „ZDNNV“), se
úplatou
rozumí částka v peněžních prostředcích nebo hodnota nepeněžního plnění, které mají být nebo které jsou poskytnuty za přijaté plnění.
Sjednanou cenou
se rozumí úplata za nabytí vlastnického práva k nemovité věci. ZDNNV obsahuje i postup přepočtu sjednané ceny v cizí měně na českou měnu – viz § 25.
Základem daně z nabytí nemovitých věcí je podle § 10 ZDNNV nabývací hodnota snížená o uznatelný výdaj. Nabývací hodnota může nabývat různých podob:
a)
sjednané ceny,
b)
srovnávací daňové hodnoty,
c)
zjištěné ceny,
d)
zvláštní ceny.
Cílem tohoto příspěvku není rekapitulovat všechny varianty, kdy se použije ta která forma nabývací hodnoty. Zmíníme jen nejčastější případ – kupní smlouvu. U kupní smlouvy se testuje sjednaná cena a srovnávací daňová hodnota. Přitom srovnávací daňová hodnota je částka odpovídající 75%:
a)
směrné hodnoty stanovené podle vyhlášky č. 419/2013 nebo
b)
zjištěné ceny podle zákona o oceňování majetku.
Poplatník si může zvolit, jestli k určení srovnávací daňové hodnoty použije směrnou hodnotu nebo zjištěnou cenu. V případech, kde nelze určit směrnou hodnotu, použije se zjištěná cena.
V situacích, kde platí tzv. výlučnost sjednané ceny (například jde-li o nabytí vlastnického práva k nemovité věci z majetku nebo do majetku územního samosprávného celku), se ke srovnávací daňové hodnotě nepřihlíží.
Vztah DPH a daně z nabytí nemovitých věcí
Při převodu nemovité věci za úplatu mohou nastat odlišné situace podle toho, zda se jedná o osvobozené nebo o zdanitelné plnění z pohledu zákona o DPH. Jak se pak stanoví základ daně z nabytí nemovitých věcí, nejedná-li se osvobozené plnění od této daně a je-li základem daně cena sjednaná? Konkrétně:
1.
Jedná se o zdanitelné plnění u DPH, protože od uvedení do užívání k danému účelu nebo od poslední podstatné změny uplynula doba kratší než 5 let.
Příklad 14
Smluvní cena bez DPH za nebytovou budovu činí 1 mil. Kč. K ceně bude připočtena DPH v sazbě 21%. Celková úplata za převod nemovité věcí je 1 210 000 Kč. Daň z nabytí nemovitých věcí bude ve výši 4% ze smluvní ceny, tj. 48 400 Kč.
2.
Jedná se o osvobozené plnění u DPH, protože od uvedení do užívání k danému účelu nebo od poslední podstatné změny uplynula doba delší než 5 let a prodávající plátce nezvolí dobrovolně možnost uplatnit u plnění daň.
Příklad 15
Smluvní cena činí 1 mil. Kč. Daň z nabytí nemovitých věcí bude ve výši 4% ze smluvní ceny, tj. 40 000 Kč.
3.
Jedná se o zdanitelné plnění u DPH, i když od uvedení do užívání k danému účelu nebo od poslední podstatné změny uplynula doba delší než 5 let, protože prodávající plátce zvolí možnost uplatnit daň u převodu. Je-li kupujícím plátce daně, potřebuje k tomu prodávající předchozí souhlas kupujícího.
Příklad 16
Kupující plátce souhlasí s uplatněním DPH u převodu. Smluvní cena činí 1 mil. Kč. Celková úplata za převod nemovité věcí je 1 mil. Kč. Podle § 92d ZDPH se uplatní režim přenesení daňové povinnosti a povinnost přiznat daň má kupující plátce. Daň z nabytí nemovitých věcí bude ve výši 4% ze smluvní ceny, tj. 40 000 Kč.
Závěrem
Příspěvek si kladl za cíl upozornit na úskalí spojená se správným stanovením ceny, resp. ocenění podle zvláštních předpisů. Uvedené příklady vycházejí z poznatků z praxe. Ne vždy poplatníci a plátci daně volí při stanovení ocenění správné postupy, proto může být následkem doměřování daně. Řada otázek nebyla v příspěvku zmíněna; například stanovení vstupní ceny hmotného a nehmotného majetku, ocenění pohledávek pro účely daně z příjmů fyzických osob a další.
Článek byl připraven v rámci interního grantového projektu SOUKROMÉ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ ZNOJMO, s. r. o., VGS 2015K02 Finanční i účetní teorie v praxi současné ekonomiky.