Můžete přiblížit, jak se novela zákona o daních z příjmů dotkla srážkové daně u příjmů z autorských honorářů?

Vydáno: 2 minuty čtení
Můžete přiblížit, jak se novela zákona o daních z příjmů dotkla srážkové daně u příjmů z autorských honorářů?
Ing.
Miloš
Kořínek
Podle § 7 odst. 6 ZDP jsou příjmy autorů uvedené v § 7 odst. 2 ZDP plynoucí ze zdrojů na území České republiky samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně za předpokladu, že úhrn těchto příjmů od téhož plátce nepřesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč. Srážková daň se netýká tzv. výkonných umělců (herců, zpěváků, tanečníků apod.).
Od 1.1.2014 lze i příjmy podléhající srážkové dani podle § 6 odst. 4 ZDP a § 7 odst. 6 ZDP zahrnout do daňového přiznání. Prvně tak lze učinit za zdaňovací období roku 2014 v rámci podaného daňového přiznání do 1.4.2015 (§ 36 odst. 7 ZDP).
Zaměstnavatel vydá zaměstnanci potvrzení o výši zdanitelných příjmů podléhajících srážkové dani a o výši sražené daně. V případě honorářů je na žádost poplatníka plátce daně povinen do 10 dnů od podání žádosti vystavit doklad o vyplacených příjmech a sražené dani za období, za které byl poplatníkovi vyplácen příjem.
K vyplaceným příjmům z honorářů si poplatník v rámci daňového přiznání může uplatnit paušální výdaje, které jsou podle § 7 odst. 7 písm. c) ZDP ve výši 40%.
V rámci podaného daňového přiznání si bude moci poplatník uplatnit slevu na dani podle § 35ba ZDP popřípadě daňové zvýhodnění podle § 35c ZDP. Tuto možnost zejména přivítají studenti a poplatníci s nízkým základem daně. V případě zahrnutí příjmů podléhajících srážkové dani do daňového přiznání vzniká pro poplatníka povinnost odvést z těchto příjmů pojistné (zdravotní popřípadě sociální).

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů