Pracovní právo - číslo popisné jako osobní údaj

Vydáno: 3 minuty čtení
Obecní úřad zveřejnil čísla popisná domů, jejichž majitelé dluží poplatky za odvoz odpadu. Lze číslo popisné považovat za osobní údaj a jeho zveřejnění za porušení zákona o ochraně osobních údajů?
JUDr.
Eva
Janečková
Související předpisy:
-
zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Podle ustanovení § 4 písm. a) zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“), se osobním údajem rozumí jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu.
Je tedy nutné rozlišit, o jak velkou obec se jedná. Jde-li o obec, která je členěna na ulice, a na úřední desce jsou zveřejněna pouze čísla popisná bez uvedení ulice, o osobní údaj se jednat nebude, neboť osoby, které neplatí poplatky, nebude možné ztotožnit. Jestli však jde o menší obec, která není členěna na ulice, ale domy jsou označovány pouze číslem popisným, bude nepochybně takové popisné číslo údajem, který se bude vztahovat k určitelnému subjektu údajů a bude tedy osobním údaje ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů.
Podle ustanovení § 5 odst. 1 písm. f) zákona o ochraně osobních údajů má správce povinnost zpracovávat osobní údaje pouze v souladu s účelem, k němuž byly shromážděny. Tímto ustanovením se současně vylučuje možnost obcházení zákona o ochraně osobních údajů a zároveň je kladen limit libovůli správců, kteří si často myslí, že mají-li nějaké osobní údaje, mohou s nimi nakládat dle svého uvážení a zpracovávat je v podstatě i za jakýmkoli jiným účelem.
Jestliže byly osobní údaje získány za účelem vybírání poplatků, je zveřejnění takových osobních údajů v rozporu se zákonem, neboť tyto byly získány za zcela jiným účelem. Byť je často takovéto jednání chápáno jako oprávněná sankce za nesplnění povinnosti dlužníka, je nutno upozornit na to, že zveřejňování údajů o dlužnících a dlužných částkách v případech, kdy prioritní účel zpracování osobních údajů byl zcela jiný, je nepřípustným zasahováním do soukromí osob, neboť zpřístupněním takového údaje může dojít k poškození dobrého jména postižených osob v mnoha dalších soukromoprávních i veřejnoprávních vztazích.