Smlouva o výkonu funkce člena statutárního orgánu po 1.1.2014

Vydáno: 4 minuty čtení

Zákon o obchodních korporacích (zákon č. 90/2012 Sb. , dále také „ZOK “) poměrně podrobně upravuje smlouvu o výkonu funkce na rozdíl od původní úpravy v obchodním zákoníku . Neuzavře-li obchodní korporace s členem svého orgánu smlouvu o výkonu funkce, řídí se právní vztah přiměřeně zákonnou úpravou ustanovení smlouvy o příkazu dle občanského zákoníku . Smlouva o výkonu funkce u kapitálových společností (tj. u společností s ručením omezeným a akciových společnostech) musí mít vždy písemnou podobu a schvaluje ji, včetně jejich změn, nejvyšší orgán společnosti. Pokud by se tak nestalo a smlouva byla uzavřena např. ústně nebo konkludentně, byla by smlouva neplatná a výkon funkce by byl v důsledku toho považován za bezplatný. Nastanou-li však situace, kdy smlouva o výkonu funkce nebo její ujednání o odměně jsou neplatné z důvodu na straně obchodní korporace, či z důvodu překážek na straně obchodní korporace nebude smlouva uzavřena, odměna se určí podle odměny obvyklé vzhledem k výkonu funkce.

Smlouva o výkonu funkce člena statutárního orgánu po 1.1.2014
JUDr.
Vladislava
Dokoupilová
Z uvedeného vyplývá, že ZOK nestanovuje pro smlouvy o výkonu funkce u ostatních obchodních korporací písemnou formu, nicméně ji lze jedině doporučit, zvláště když je požadováno i jejich schválení nejvyšším orgánem společnosti.
U kapitálových společností, je-li smlouva o výkonu funkce písemná a je v ní stanovena výše odměny, pak musí odměňování obsahovat tyto údaje:
-
vymezení všech složek odměn, které náleží nebo mohou náležet členovi orgánu, včetně případného věcného plnění, úhrad do systému penzijního připojištění nebo dalšího plnění;
-
určení výše odměny nebo způsobu jejího výpočtu a její podoby (ve smlouvě o výkonu funkce tedy nemusí být stanovena konkrétní částka, ale způsob, jak konkrétní částku stanovit);
-
určení pravidel pro výplatu zvláštních odměn a podílu na zisku pro člena orgánu, pokud mohou být přiznány;
-
údaje o výhodách nebo odměnách člena orgánu spočívajících v převodu účastnických cenných papírů nebo v umožnění jejich nabytí členem orgánu a osobou jemu blízkou, má-li být odměna poskytnuta v této podobě.
Jiné plnění ve prospěch člena orgánu obchodní
korporace
, než na jaké plyne právo z právního předpisu, ze smlouvy o výkonu funkce nebo z vnitřního předpisu schváleného orgánem obchodní
korporace
, do jehož působnosti náleží schvalování smlouvy o výkonu funkce, lze poskytnout pouze se souhlasem toho, kdo schvaluje smlouvu o výkonu funkce a s vyjádřením kontrolního orgánu, byl-li zřízen. Jedná se o tzv. „nenárokové“ plnění, které lze poskytnou pouze se souhlasem toho, kdo schvaluje smlouvu o výkonu funkce.
Pozor však na ustanovení § 61 odst. 2 ZOK, kdy platí, že pokud výkon funkce člena orgánu zřejmě přispěl k nepříznivému hospodářskému výsledku, nebude mu odměna a i nenárokové plnění poskytnuto. ZOK dává v případě, kdy výkon funkce zřejmě přispěl k nepříznivým hospodářských výsledkům, pravomoc orgánu, který schválil smlouvu o výkonu funkce, aby i v tomto případě plnění poskytla.
Podle § 62 ZOK platí, že pokud je rozhodnuto o úpadku obchodní
korporace
na návrh jiné osoby než dlužníka, může insolvenční správce vyzvat členy orgánu, aby vydali prospěch získaný ze smlouvy o výkonu funkce, jakož i případný jiný prospěch, který od obchodní
korporace
obdrželi, a to za období 2 let zpět před právní mocí rozhodnutí o úpadku. A to v případě, že členové orgánu věděli nebo měli vědět, že společnosti hrozí úpadek a v rozporu s péčí řádného hospodáře neučinili za účelem jeho odvrácení vše potřebné a rozumně předpokládané. Uvedené omezení se vztahuje i na bývalé členy orgánu, kteří byli členy orgánu v okamžiku, kdy měly být činěny kroky k odvrácení úpadku.
Všechna uvedená ustanovení ZOK, která upravují obsah smlouvy o výkonu funkce, jsou považována za ustanovení
kogentní
povahy. Obchodní
korporace
jsou povinny přizpůsobit se nové právní úpravě nejpozději do 30.6.2014. Pokud tak neučiní, bude se považovat výkon funkcí členů orgánů za bezplatný. Pokud mají členové orgánu odměnu a jiná plnění určena ve smlouvě o výkonu funkce uzavřené před 1.1.2014 a dohodnutá pravidla neodporují úpravě, není nutné smlouvy o výkonu funkce nijak měnit.