Pracovní právo - Poskytnutí osobních údajů lékařem

Vydáno: 2 minuty čtení

Dostal jsem od zaměstnavatele výpověď na základě toho, že nejsem ze zdravotních důvodů schopen vykonávat práci. Tyto informace zaměstnavatel získal od lékaře, který poskytuje pracovnělékařskou péči. Lékař si nevyžádal můj souhlas s předáním takových údajů, a porušil tak dle mého názoru zákon.

Pracovní právo
JUDr.
Eva
Janečková
Související předpisy:
-
zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
-
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.
Dle ustanovení § 52 písm. e) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákoník práce“), může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost. Nestačí pouhé doporučení lékaře, ale musí být vydán kvalifikovaný lékařský posudek, který už musí v době, kdy je dávána výpověď, existovat, tj. musí v něm být jednoznačně konstatována nemožnost dalšího konání dosavadních prací zaměstnancem; nestačí pouhé doporučení, aby zaměstnanec přešel na jinou práci. Tento stav musí být také dlouhodobý, tj. trvat déle než jeden rok. Sama skutečnost, že byl zaměstnanci přiznán invalidní důchod, však ještě nezakládá existenci tohoto výpovědního důvodu.
Zároveň je nutné zmínit povinnost zaměstnavatele převést zaměstnance na jinou práci v případě, že zaměstnanec pozbyl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci.
Aby mohl zaměstnavatel posoudit způsobilost zaměstnance k výkonu práce a případně jej nezařazovat na místo, k jehož výkonu není zaměstnanec způsobilý, musí si posudek vyžádat. Žádný právní předpis nestanoví povinnost pracovněprávního lékaře vyžádat si souhlas zaměstnance k předání takového posudku.