Je možné i po ukončení pracovního poměru nadále používat e-mailovou adresu zaměstnance ve tvaru jméno.příjmení@firma.cz?

Vydáno: 2 minuty čtení
Je možné i po ukončení pracovního poměru nadále používat e-mailovou adresu zaměstnance ve tvaru jméno.příjmení@firma.cz? Nebo může bývalý zaměstnanec požadovat likvidaci tohoto údaje? Je vůbec e-mailová adresa v takovém tvaru osobním údajem?
JUDr.
Eva
Janečková
Osobním údajem se ve smyslu § 4 písm. a) zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“), rozumí jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu. Je tedy zřejmé, že e-mailová adresa v uvedeném tvaru je údajem, jehož prostřednictvím je osoba bývalého zaměstnance minimálně určitelná.
Během trvání pracovního poměru zaměstnavatel zpracovával osobní údaje zaměstnance ve většině případů na základě zákona, tedy bez souhlasu. Po skončení pracovního poměru měl zaměstnavatel postupovat v souladu s § 20 zákona o ochraně osobních údajů, který říká, že správce nebo na základě jeho pokynu zpracovatel je povinen provést likvidaci osobních údajů, jakmile pomine účel, pro který byly osobní údaje zpracovány, neboť ztratil právní titul pro jeho další zpracovávání. To by nadále bylo možné jen se souhlasem subjektu údajů.