Zdanění práce v České republice a u našich sousedů

Vydáno: 10 minut čtení

Zjednodušeně můžeme říci, že každý zaměstnanec má tři mzdy - mzdové náklady zaměstnavatele, hrubou mzdu sjednanou zpravidla v pracovní smlouvě a čistou mzdu, kterou obdrží na svůj bankovní účet. Rozdíl mezi mzdovými náklady zaměstnavatele a čistou mzdou, kterou zaměstnanec dostane na svůj účet, tvoří povinné daňové odvody. Jak vysoké jsou povinné daňové odvody v Česku a u našich sousedů u jednotlivých typů mezd?

Zdanění práce v České republice a u našich sousedů
Petr
Gola
Mezi povinné daňové odvody v Česku patří sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem z jeho hrubé mzdy a daň z příjmu fyzických osob placená zaměstnancem z jeho hrubé mzdy. Do zdanění práce je však potřeba zahrnout i povinné odvody na sociálním a zdravotním pojištění placené za zaměstnance zaměstnavatelem.
 
Jaká částka nejvíce zajímá zaměstnavatele?
Pro zaměstnavatele je nejdůležitější nákladovou položkou celkové zdanění práce, které tvoří součet hrubé mzdy zaměstnance a povinné pojistné, které zaměstnavatel platí za zaměstnance. V případě, že by bylo povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance nižší, tak by mohl zaměstnavatel zvýšit zaměstnanci jeho hrubou mzdu a přitom by celkové mzdové náklady zaměstnavatele zůstaly stejné. Proto jsou základní vstupní údaje pro výpočet zdanění práce mzdové náklady zaměstnavatele a čistá mzda zaměstnance.
 
Jak vysoké je zdanění práce v Česku?
Zdanění práce u podprůměrné mzdy, průměrné mzdy a nadprůměrné mzdy si uvedeme v Česku a u našich sousedů. Názorně si výpočet provedeme u Česka. Výpočet zdanění práce si provedeme u podprůměrné mzdy ve výši 67% průměrné mzdy, u průměrné mzdy a nadprůměrné mzdy ve výši 167% průměrné mzdy. Průměrná mzda za rok 2012 v Česku dle databáze OECD činila 300 421 Kč. Výpočet provedeme u zaměstnance, který uplatnil v roce 2012 pouze základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč, žádné další slevy a nezdanitelné položky zaměstnanec neuplatnil. Při výpočtu pracujeme úmyslně s průměrnou mzdou dle databáze OECD, abychom mohli data za jednotlivé země dobře porovnat. Zdanění práce v Česku si následně porovnáme se zdaněním práce u našich sousedů (s Německem, Polskem, Slovenskem a Rakouskem).
Poznámky k výpočtům v tabulce:
-
Výpočet je nepatrně zjednodušen, protože počítáme na roční bázi, nezohledňujeme tedy mzdy v jednotlivých měsících, vlivem zaokrouhlování mohou vzniknout korunové rozdíly u povinného pojistného.
-
Zdravotní pojištění placené zaměstnancem je 4,5% z hrubé mzdy zaměstnance, výsledek je zaokrouhlen na celé koruny nahoru. Sociální pojištění zaměstnance je 6,5% z hrubé mzdy zaměstnance, opět je výsledek zaokrouhlen na celé koruny nahoru. Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob je daňovým základem roční hrubá mzda zaměstnance + povinné odvody zaměstnavatele za zaměstnance na sociálním a zdravotním pojištění. Daňový základ je následně zaokrouhlen na celá sta dolů. Daň z příjmu fyzických osob následně činí 15% ze zaokrouhleného daňového základu, přičemž je uplatněna pouze základní sleva na poplatníka za celý rok ve výši 24 840 Kč.
-
Čistá mzda zaměstnance je rozdíl mezi hrubou mzdou zaměstnance a zdravotním a sociálním pojištění placeným zaměstnancem a daní z příjmu fyzických osob.
-
Mzdové náklady zaměstnavatele jsou součtem hrubé roční mzdy zaměstnance a sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem.
-
Celkové povinné odvody jsou součtem všech povinných daňových plateb na straně zaměstnance i zaměstnavatele (sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnancem, daně z příjmu fyzických osob a sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem).
-
Zdanění práce (v %) u jednotlivých typů mezd je podílem mezi celkovými povinnými odvody a mzdovými náklady zaměstnavatele.
Zdanění práce v Česku u jednotlivých příjmů (v roce 2012)    I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I            Text             I    Roční    I    Roční   I    Roční    I  I                             I podprůměrná I  průměrná  I nadprůměrná I  I                             I     mzda    I    mzda    I    mzda     I I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Hrubá mzda za rok           I 201 282 Kč  I 300 421 Kč I 501 703 Kč  I I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Sociální pojištění placené  I  13 084 Kč  I  19 528 Kč I  32 611 Kč  I I zaměstnancem                I             I            I             I  I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Zdravotní pojištění placené I   9 058 Kč  I  13 519 Kč I  22 577 Kč  I I zaměstnancem                I             I            I             I   I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Sociální pojištění placené  I  50 321 Kč  I  75 106 Kč I 125 426 Kč  I I zaměstnavatelem             I             I            I             I  I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Zdravotní pojištění placené I  18 116 Kč  I  27 038 Kč I  45 154 Kč  I   I zaměstnavatelem             I             I            I             I  I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Daň z příjmu fyzických osob I  15 615 Kč  I  35 535 Kč I  75 990 Kč  I I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Čistá mzda zaměstnance      I 163 525 Kč  I 231 839 Kč I 370 525 Kč  I I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Mzdové náklady              I 269 719 Kč  I 402 565 Kč I 672 283 Kč  I I zaměstnavatele              I             I            I             I    I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Celkové povinné odvody      I 106 194 Kč  I 170 726 Kč I 301 758 Kč  I I-----------------------------I-------------I------------I-------------I I Zdanění práce               I    39,4%    I    42,4%   I    44,9%    I I-----------------------------I-------------I------------I-------------I  Zdroj: Vlastní výpočet autora. 
 
Hodnocení zdanění práce v Česku
Jak jsme si v přiložené tabulce vypočítali, tak u podprůměrné mzdy (67% průměrné mzdy) dosahuje v Česku zdanění práce 39,4%, u průměrné mzdy (42,4%) a u nadprůměrné mzdy (167% průměrné mzdy) potom 44,9%. Zdanění práce v Česku je při mezinárodním srovnání poměrně vysoké, přestože je v Česku zavedena poměrně nízká 15% sazba daně z příjmu fyzických osob a vysoká základní sleva na poplatníka. Při výpočtu se počítá dle legislativy roku 2012, solidární 7% příplatek byl zaveden až od roku 2013, přičemž na výpočet u uvedených mezd by neměl vliv. Důvodem vysokého zdanění práce v Česku je především vysoké povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance (v souhrnu 34% z hrubé mzdy). Povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance je v Česku jedno z nejvyšších v rámci členských zemí EU.
 
Jak je to u našich sousedů?
U našich sousedů máme v přiložených tabulkách uvedeny základní údaje pro výpočet zdanění práce zaměstnance (souhrnnou sazbu povinného pojistného placeného zaměstnancem i zaměstnavatelem a daň z příjmu fyzických osob) u podprůměrné mzdy (67% průměrné mzdy), průměrné mzdy a nadprůměrné mzdy (167% průměrné mzdy). Jednotlivé povinné odvody jsou zjednodušeně zaokrouhleny na celá čísla matematicky. Celkové zdanění práce je počítáno vždy u zaměstnance uplatňujícího pouze základní slevu na dani na poplatníka (nebo nezdanitelnou položku). Základní vstupní údaje (průměrná mzda či sazby povinného pojistného) jsou použity z databáze OECD, aby byla použitá jednotná metodika a data za jednotlivé země byla porovnatelná. Všechna data jsou za rok 2012. Přepočet na koruny je proveden aktuálním směnným kursem.
 
Německo
Průměrná roční mzda za rok 2012 činila v Německu dle databáze OECD 44 811 EUR (1 154 135 Kč). Zaměstnanci odvádí na povinném pojistném souhrnnou sazbu 20,7%. Protože je v Německu zaveden strop (maximální vyměřovací základ) pro platbu povinného pojistného na nižší úrovni než v Česku, tak sazba povinného pojistného u zaměstnanců pracující za nadprůměrnou mzdou (167% průměrné mzdy) činí 16%. Povinné pojistné placené zaměstnavatelem činí 19,6%, u nadprůměrné mzdy z důvodu existence stropu potom 15,3%.
Zdanění práce v Německu u jednotlivých příjmů (v roce 2012)    I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I                         Text                     I Podprůměrná I Průměrná I Nadprůměrná I  I                                          I     mzda    I   mzda   I    mzda     I  I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Hrubá mzda                               I    30 023   I  44 811  I    74 834   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnancem    I     6 215   I   9 276  I    11 973   I  I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnavatelem I     5 885   I   8 783  I    11 450   I  I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Daň z příjmu fyzických osob              I     4 263   I   8 604  I    20 804   I  I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Zdanění práce                            I    45,6%    I  49,7%   I    51,2%    I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I  Pramen: OECD, Tax Database, Part I. Taxation of Wage Income (2012). 
 
Polsko
Průměrná roční mzda v Polsku za rok 2012 dle databáze OECD činila 38 910 polských zlotých (234 303 Kč). Zaměstnanci odvádí na povinném pojistném v Polsku souhrnnou sazbu 17,8%. Zaměstnavatelé odvádí v souhrnu na povinném pojistném 16,8% z hrubé mzdy zaměstnance.
Zdanění práce v Polsku u jednotlivých příjmů (v roce 2012)    I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I I                 Text                     I Podprůměrná I Průměrná   I Nadprůměrná I  I                                          I     mzda    I   mzda     I    mzda     I  I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I I Hrubá mzda                               I 26 070 PLN  I 38 910 PLN I 64 980 PLN  I I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnancem    I  4 640 PLN  I  6 926 PLN I 11 566 PLN  I I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnavatelem I  4 380 PLN  I  6 537 PLN I 10 917 PLN  I I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I I Daň z příjmu fyzických osob              I  1 512 PLN  I  2 646 PLN I  4 938 PLN  I I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I I Zdanění práce                            I    34,6%    I    35,5%   I    36,2%    I I------------------------------------------I-------------I------------I-------------I  Pramen: OECD, Tax Database, Part I. Taxation of Wage Income (2012). 
 
Rakousko
Průměrná roční mzda v Rakousku za rok 2012 dle databáze OECD činila 40 855 EUR (1 052 246 Kč). Zaměstnanci odvádí na povinném pojistném v Rakousku souhrnnou sazbu 18,1%. Protože je zaveden strop pro odvod pojistného na nižší úrovni než v Česku, tak již zaměstnanci s hrubou mzdou ve výši 167% průměrné mzdy odvedou v souhrnu na povinném pojistném 15,7%. Zaměstnavatelé odvádí v souhrnu na povinném pojistném 29,1% z hrubé mzdy zaměstnance, u zaměstnance s nadprůměrnou mzdou (167% průměrné mzdy) 26,3% právě z důvodu existence stropu.
Zdanění práce v Rakousku u jednotlivých příjmů (v roce 2012)    I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I                 Text                     I Podprůměrná I Průměrná I Nadprůměrná I  I                                          I     mzda    I   mzda   I    mzda     I  I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Hrubá mzda                               I    27 373   I  40 855  I    68 228   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnancem    I     4 955   I   7 395  I    10 712   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnavatelem I     7 966   I  11 889  I    17 944   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Daň z příjmu fyzických osob              I     2 710   I   6 496  I    15 624   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Zdanění práce                            I    44,2%    I  48,9%   I    51,4%    I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I  Pramen: OECD, Tax Database, Part I. Taxation of Wage Income (2012). 
 
Slovensko
Průměrná roční mzda na Slovensku za rok 2012 dle databáze OECD činila 9 821 EUR (252 946 Kč). Zaměstnanci odvádí na povinném pojistném na Slovensku souhrnnou sazbu 13,4%. Protože je zaveden strop pro odvod pojistného na nižší úrovni než v Česku, tak již zaměstnanci s hrubou mzdou ve výši 167% průměrné mzdy odvedou v souhrnu na povinném pojistném 13,2%. Zaměstnavatelé odvádí v souhrnu na povinném pojistném 27,9% z hrubé mzdy zaměstnance, u zaměstnance s nadprůměrnou mzdou (167% průměrné mzdy) 27,6% právě z důvodu existence stropu.
Zdanění práce na Slovensku u jednotlivých příjmů (v roce 2012)    I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I                 Text                     I Podprůměrná I Průměrná I Nadprůměrná I  I                                          I     mzda    I   mzda   I    mzda     I  I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Hrubá mzda                               I     6 580   I   9 821  I    16 401   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnancem    I       882   I   1 316  I     2 165   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Povinné pojistné placené zaměstnavatelem I     1 836   I   2 740  I     4 527   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Daň z příjmu fyzických osob              I       388   I     923  I     2 017   I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I I Zdanění práce                            I    36,9%    I  39,6%   I    41,6%    I I------------------------------------------I-------------I----------I-------------I  Pramen: OECD, Tax Database, Part I. Taxation of Wage Income (2012). 
 
Závěr
Zdanění práce u průměrné mzdy je nejnižší v Polsku (35,5%) a Slovensku (39,6%). Nejvyšší je v Německu (49,7%) a Rakousku (48,9%). Česko leží uprostřed pomyslného žebříčku (42,4%).

Související dokumenty