Náklady za školení a nájemné za OSVČ

Vydáno: 2 minuty čtení
Náklady za školení a nájemné za OSVČ
Radka
Lakotová
Společnost s ručením omezeným, jejímž předmětem podnikání je pojišťovací činnost, konkrétně pojišťovací
agenda
, má kanceláře v několika městech po České republice, přičemž pojišťovací zprostředkovatelé nejsou zaměstnanci této společnosti, nýbrž společnost jim vyplácí provize za uzavřené smlouvy (každý podniká na základě osvědčení od ČNB, čili jsou OSVČ). Pro pojišťovací zprostředkovatele pronajala společnost kanceláře, kompletně je zařídila (nábytek, PC apod.). Kanceláře jsou označeny logem společnosti a využívají je pouze pojišťovací zprostředkovatelé.
a)
Může si s. r. o. uplatnit jako daňově uznatelný náklad nájemné, které platí za kanceláře, ale které využívají její pojišťovací zprostředkovatelé?
b)
Může si s. r. o. uplatnit do nákladů cenu ubytování za školení, školení, náklady na vizitky za tyto pojišťovací zprostředkovatele, které s. r. o. hradí jiným subjektům? Náklady pojišťovacích zprostředkovatelů společnost nepřeúčtovává. Pokud ano, neměli by si pojišťovací zprostředkovatelé dodanit tyto služby za školení, ubytování jako nepeněžní příjem?
Související předpisy:
*
§ 24 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
Bohužel, dle mého názoru, nemůžete uplatnit tyto náklady. Kdybyste tyto náklady přefakturovali, tak byste je stejně museli účtovat jen na průběžných položkách - ve stejné hodnotě. Potom se nezahrnují do obratu, a tím byste se ani nestali plátci DPH.
Ustanovení § 24 zákona o daních z příjmů hovoří jasně o tom, kdy je možno uznat náklad jako daňově uznatelný. Co se týká ubytování a školení - je pouze možnost pro zaměstnance nebo spolupracující osoby. Náklady na vizitky -to je to samé. Co se týká nájemného, zde je jasné, že je sice používáno k výkonu pojišťovací činnosti, ale jinou firmou. Vybavení kanceláře můžete dát do nákladů na základě odpisu, ale pouze v případě, že je využíváte ke své ekonomické činnosti. Což není pravda, protože je využívá opět cizí firma. Jedině proti pronájmu movitých věcí byste mohli tyto odpisy uplatnit daňově.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů