Legislativní novinky k 20. 6. 2016

Vydáno: 7 minut čtení
Legislativní novinky k 20. 6. 2016
Ing.
Lenka
Kohanová,
partner společnosti Brantl & Partners, s.r.o.
S letními měsíci přichází doba legislativního klidu, kdy Poslanecká sněmovna zeje prázdnotou a neprojednávají se žádné návrhy zákonů. Nicméně v kuchyni Ministerstva financí či Ministerstva práce a sociálních věcí leží návrhy zákonů, které Poslanecká sněmovna bude teprve projednávat nebo které již vstoupily do připomínkového řízení v rámci legislativního procesu. V rámci tohoto letního vydání legislativních novinek bychom vám chtěli přiblížit očekávané novinky vyplývající z těchto návrhů.
Vědoma toho, že máme za sebou konec školního roku, zkouškové období, účetní závěrky, daňová přiznání a před sebou vidinu „pracovně“ klidnějších měsíců, přeji vám vážení čtenáři, krásné léto a minimum starostí.
Jak jsme již v minulém čísle avizovali, Ministerstvo práce a sociálních věcí odeslalo do vnějšího připomínkového řízení obsáhlou novelu zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZP“). Předpokládaná účinnost zákona je navržena na 1. dubna 2017, ale jelikož je novela teprve na začátku legislativního procesu, není jisté, zda bude termín dodržen, a není jisté ani to, v jaké konečné podobě spatří zákon světlo světa. Přesto nyní můžeme nastínit několik oblastí, kterých by se změny měly dotknout:
-
Institut vrcholových řídících zaměstnanců - novela zavádí zvláštní kategorii zaměstnanců top managementu, kteří by měli jiná práva a povinnosti od běžných zaměstnanců. Např. by si mohli sami určovat režim pracovní doby podle aktuálních provozních potřeb zaměstnavatele, nebudou si nárokovat příplatky za práci přesčas a další. Kritérium pro zařazení do takové pozice by byla výše měsíčního výdělku alespoň 100 000 Kč.
-
Sjednání pravidelného pracoviště nebude muset být přímo v pracovní smlouvě.
-
Převedení na jinou práci podle § 41 ZP už nebude povinné, ale bude řešeno formou nabídky jiné vhodné práce ve vybraných případech. Jednostranné převedení by mělo být možné pouze, pokud se jedná o veřejný zájem, tedy zájem přesahující zájmy zaměstnance a zaměstnavatele. Zatím může zaměstnavatel převést zaměstnance na jinou práci i bez jeho souhlasu.
-
Novela přináší změny i u dohod konaných mimo pracovní poměr (§ 74 až 77 ZP). U dohody o provedení pracovní činnosti se nově zavádí právo na dovolenou, zaručená mzda (vedle stávající minimální mzdy) a také se zkracuje vyrovnávací období z 52 týdnů na 26 týdnů. Zaručená mzda je pak navrhována i u dohody o provedení práce.
-
Zvýší se minimální odměna za pracovní pohotovost ve dnech pracovního klidu ze současných 10 na 15%.
-
Nová koncepce dovolené - novela si klade za cíl zjednodušit současně používaný model výpočtu nároku na dovolenou a nahradit ho jednodušším a spravedlivějším výpočtem dovolené po hodinách. Vznik práva zaměstnance na dovolenou by byl založen na týdenní pracovní době zaměstnance, od níž by se odvozovala i délka dovolené. Současně novela zavádí možnost převedení dovolené nad zákonné minimum do následujícího kalendářního roku.
-
Práci na pracovišti by mělo být možné kombinovat s prací z jiného místa (z domova), tzv. homeoffice režim. Novela chce posílit tento institut a zavádí přesné podmínky, za jakých lze vykonávat práci z domova.
-
Další změny se dotýkají např. doručování, průměrného výdělku, vystavování zápočtových listů, výpočtu nepřetržitého odpočinku, krácení dovolené atd.
O dalším vývoji a proměnách jednotlivých ustanovení v průběhu legislativního procesu vás budeme dále informovat v následujících vydáních.
1. června 2016 Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení novelu
zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“),
která je součástí doprovodného zákona k novému celnímu zákonu. Novela čeká na schválení Senátem a její účinnost je navržena na den jejího vyhlášení ve Sbírce zákonů. Nejvýznamnější změnou je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na příjemce u dodání zboží na území ČR realizované osobou neusazenou v tuzemsku pro plátce daně. Další změny, které novela přinese, jsou:
-
Místní příslušnost osob neusazených v tuzemsku registrovaných k DPH - přesouvá se z Finančního úřadu pro hlavní město Prahu na Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj. Účinnost tohoto ustanovení nastává až prvním dnem druhého měsíce následujícího po vyhlášení ve Sbírce zákonů, takže se očekává účinnost pravděpodobně až k 1. srpnu 2016.
-
Daňové doklady při vývozu zboží - nově bude považována faktura za daňový doklad potvrzující vývoz a nikoliv rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží. Nicméně toto rozhodnutí bude nutné vlastnit pro potvrzení výstupu zboží z Evropské unie.
-
Lhůty u kontrolního hlášení - novela prodlužuje lhůtu, kterou má plátce na odpověď na výzvu správce daně k odstranění pochybností v podaném kontrolním hlášení z pěti kalendářních dnů na pět pracovních dnů.
-
Insolvenční pohledávky - novela potvrzuje současný výklad § 44 ZDPH, dle kterého je možné snížit daňovou povinnost o DPH z pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení starších více než 6 měsíců před vydáním rozhodnutí soudu o úpadku.
NOVINKY VE ZKRATCE
-
1. června 2016 Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení
novelu zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí
(sněmovní tisk 639). Projednávaná novela měla navrženou účinnost již od 1. dubna 2016, ale na základě pozměňovacích návrhů došlo k odložení účinnosti k prvnímu dni třetího měsíce následujícího po měsíci vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Zákon je nyní doručen do Senátu a čeká se na jeho schválení. Za předpokladu vyhlášení novely ve Sbírce zákonů v červenci, lze účinnost novely odhadovat na 1. října 2016. Hlavní navrženou změnou je sjednocení osoby poplatníka daně a to tak, že poplatníkem daně bude vždy jen nabyvatel. Oproti současnému stavu dochází k odstranění možnosti volby poplatníka, ale také k odstranění institutu ručení nabyvatele, který vznikal v situaci, kdy byl poplatníkem daně převodce nemovité věci.
-
Ve Sbírce zákonů vyšel
zákon č. 105/2016 Sb., o automatické výměně informací o finančních účtech s USA
pro účely správy daní. Tento zákon (
Lex
GATCA) nahrazuje zákon č. 330/2014 Sb., o výměně informací o finančních účtech s USA pro účely správy daní (FATCA). Zákon zavádí automatickou výměnu informací o finančních účtech. Zákon nabyl účinnosti dnem vyhlášení, tedy 6. dubna 2016. Ministerstvo Financí připravuje v souvislosti s touto novelou seznam smluvních států a rozhodných dnů, který bude zveřejňovat na svých webových stránkách.