Legislativní novinky k 11. 8. 2014

Vydáno: 5 minut čtení

Léto je v plném proudu, mnozí z vás míří na letní dovolenou a stejný dovolenkový režim zaujala i Poslanecká sněmovna ČR. Poslanci přerušili svoji schůzi a sejdou se opět až 27. srpna 2014. Po návratu by měla být prioritně projednávaná novela služebního zákona, která je nyní ve třetím čtení, ale po dohodnutém kompromisu s opozicí, bude předložen pozměňovací návrh. Daňovou a účetní legislativu však čeká v nadcházejícím období celá řada změn, proto bychom chtěli upozornit na ty, které by vám neměly uniknout.

Legislativní novinky k 11. 8. 2014
Ing.
Lenka
Kohanová
Brantl & Partners, s.r.o.
 
SLEVA NA DANI PRO DŮCHODCE OPĚT AKTUÁLNÍ
Rozhodnutím Ústavního soudu ze dne 30. července 2014 o neústavnosti dosavadní regulace slevy na dani pro pracující starobní důchodce, byl vrácen tento institut zpět do hry. Dosavadní právní úprava neumožňuje použít slevu na dani ve výši 24 840 Kč těm starobním důchodcům, kteří k 1. lednu příslušného kalendářního roku pobírají starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu.
Ministerstvo financí akceptovalo závěry Ústavního soudu a navrhlo odstranit neodůvodněné omezení určité skupiny poplatníků daně z příjmů a stanovit tak rovné podmínky v uplatnění základní slevy. Z toho plyne, že si pracující starobní důchodci budou moci po zveřejnění tohoto rozhodnutí ve Sbírce zákonů uplatnit základní slevu na dani již za zdaňovací období roku 2014. A to bez ohledu na to, zda byli či nebyli k 1. lednu roku 2014 pobírateli starobního důchodu.
Uvedenou změnu, tj. znovuzavedení slevy na dani pro pracující starobní důchodce, již Ministerstvo financí zapracovalo do novely zákona o daních z příjmů (sněmovní tisk č. 252), která je v současné době v prvním čtení Parlamentu ČR a byla předána k projednání výborům. Pokud bude úprava přijata, vrátí se do zákona postup, který byl účinný do konce roku 2012.
Dne 1. srpna 2014 byl zveřejněn na webových stránkách Finanční správy ČR (http://www.financnisprava.cz) v sekci Informace, stanoviska a sdělení seznam odpovědí na nejčastější dotazy k problematice správného uplatňování výše uvedené slevy na dani pro starobní důchodce.
 
DALŠÍ LEGISLATIVNÍ NOVINKY VE ZKRATCE
-
Jak jsme již informovali, počátkem roku Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině Poslanecké sněmovně ČR (sněmovní tisk 82). Návrh zákona otevírá novou možnost zaměstnavatelům vytvořit alternativu mateřské školky pro děti svých zaměstnanců od jednoho roku do zahájení školní docházky. Pro zaměstnavatele by byla dětská skupina daňově uznatelný náklad a rodiče, kteří by tuto službu využili, by mohli uplatnit výdaje za placené hlídání ve formě slevy na dani. Kromě firem by dětské skupiny mohly zřídit úřady, radnice, VŠ či neziskové organizace. Návrh zákona byl schválen Poslaneckou sněmovnou ČR a postoupen do Senátu, kde se očekávalo, že projde tato novinka bez problému. Nicméně Senát vrátil návrh zákona poslancům k přepracování ve smyslu upřesnění podmínek, aby se nezkomplikoval život již zavedených klubů pro předškolní děti, například tzv. lesních školek či skautských oddílů.
-
Ve Sbírce zákonů vyšla pod č. 136/2014 Sb. novela zákona o zaměstnanosti, jejíž účinnost nabývá dnem 1. ledna 2015. Novela opětovně zařazuje mezi osoby se zdravotním postižením osoby zdravotně znevýhodněné, kdy tato kategorie byla ze zákona vypuštěna jeho novelou k 1. lednu 2012. Dále novela obsahuje změny v oblasti pracovních cest cizinců ze třetích zemí a kontrolní činnosti ve vztahu k povinnostem zaměstnavatelů stanoveným zákonem.
-
Dne 25. července 2014 Generální finanční ředitelství zveřejnilo na svých webových stránkách informaci ke změně osoby poplatníka podle § 1 odst. 1 zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí. Generální finanční ředitelství s odkazem na často se vyskytující nedostatky v kupních smlouvách doporučuje, v případě ujednání mezi převodcem a nabyvatelem, že poplatníkem daně bude nabyvatel, dbát na jednoznačnou formulaci této skutečnosti ve smlouvách. A to např. touto definicí: „Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je nabyvatel“.
-
Dne 28. července 2014 Generální finanční ředitelství vydalo metodický pokyn k aplikaci § 157 odst. 7 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, pro rozhodování správců daně o upuštění od předepsání úroku z posečkání úhrady daně, popřípadě její úhrady na splátky.
-
Dne 4. srpna 2014 zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí informaci o způsobu ukončení důchodového spoření (tzn. II. pilíře). MPSV informuje o založení Odborné komise pro důchodovou reformu, která představila dva možné termíny ukončení a také způsob, jakým si budou moci klienti penzijních fondů převést své peníze z druhého pilíře. Současně byly zpřístupněny nové webové stránky (http://www.duchodovakomise.cz).
-
Generální finanční ředitelství připravuje na základě novelizovaného ustanovení § 23 odstavce 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, který upravuje pravidla transakcí mezi spojenými osobami, novou vykazovací povinnost pro právnické osoby. Povinná příloha k daňovému přiznání k dani z příjmů se bude podávat již za zdaňovací období roku 2014. Příloha bude obsahovat seznam transakcí a také seznam vzájemných závazků a pohledávek mezi spojenými osobami. Nová povinnost se bude týkat daňových poplatníků, kteří splní alespoň jedno z kritérií pro povinný audit a současně budou uskutečňovat transakce se spojenými osobami se sídlem v zahraničí. V případě vykázání daňové ztráty či obdržení příslibu investičních podmínek se bude příloha vyplňovat i v případě vztahů s tuzemskými spojenými osobami. Cílem zavedení tohoto nového formuláře je zvýšený zájem státní správy o podezřelé transakce mezi spojenými osobami a posílení kontrolní činnosti v této oblasti.