Zdravotní a sociální pojištění

Vydáno: 2 minuty čtení

Je povinna osoba, která má klasický pracovní poměr na základě uzavřené pracovní smlouvy a současně podniká jako OSVČ, platit zdravotní a sociální pojištění i z tohoto podnikání? V případě, že ano, v jaké výši?

Zdravotní a sociální pojištění
Ing.
Marta
Ženíšková
odpověď
:
I když jste zaměstnanec, pojistné na zdravotní pojištění musíte platit z dosažených příjmů, i kdyby jejich výše činila např. jen 1 000 Kč za rok. Pojistné za kalendářní rok činí 13,5% z poloviny základu daně (z poloviny rozdílu mezi příjmy výdaji). Zálohy na pojistné se neplatí od zahájení samostatné výdělečné činnosti až do podání přehledu za kalendářní rok, v němž OSVČ zahájila činnost. V dalších letech neplatí OSVČ zálohy, pokud ze zaměstnání dosahuje vyšších příjmů než z činnosti OSVČ. Výše zálohy, pokud zálohy budete platit, se odvozuje z ročního vyměřovacího základu uvedeného na přehledu.
Z hlediska sociálního pojištění je OSVČ, která je zároveň zaměstnancem, považována za OSVČ vykonávající vedlejší činnost. Tato OSVČ platí pojistné na sociální pojištění jen v případě, že je povinně účastna důchodového pojištění v kalendářním roce, za který podala okresní správě sociálního zabezpečení přehled o příjmech a výdajích. Povinně je OSVČ účastna důchodového pojištění v tom kalendářním roce, za který daňový základ (rozdíl mezi příjmy a výdaji) dosáhl stanovené výše. Za rok 2014 je to 62 261 Kč, za rok 2015 to bude 63 865 Kč. Tyto částky platí při činnosti jako OSVČ ve všech 12 měsících kalendářního roku. Při činnosti po kratší dobu se tyto částky úměrně krátí. Pojistné za kalendářní rok činí u OSVČ účastné důchodového pojištění 29,2% z poloviny základu daně (zpravidla je to z poloviny rozdílu mezi příjmy a výdaji). Zálohy na pojistné OSVČ vedlejší neplatí od zahájení činnosti do měsíce, v němž podá přehled o příjmech a výdajích. Od měsíce, v němž podala přehled, je OSVČ vedlejší povinna platit zálohy pouze v případě, že byla v předchozím kalendářním roce povinně účastna důchodového pojištění. Výše zálohy se odvozuje z ročního vyměřovacího základu uvedeného na přehledu.

Související dokumenty