Zápočet mezi firmami

Vydáno: 2 minuty čtení
Zápočet mezi firmami
František
Louša
Společnost s ručením omezeným vytvořila zápočet s jinou s. r. o následovně. Pohledávky 7 154 Kč, 12 880 Kč (vydané faktury) 18 299 Kč hotovost za prodané zboží v den zápočtu. (Bohužel bylo namarkováno na pokladnu, ale je uvedeno v zápočtu.)
Závazky 72 000 Kč a 72 194 Kč. Firmě, bylo hotově vyplaceno 105 861 Kč a zápočet vyrovnán. Zápočet je z dubna - dodán k zaúčtování v červnu. Nevím si rady s částkou 18 299 Kč, která byla namarkována a DPH tedy bylo odvedeno v termínu (za duben) a částka je v příjmu v pokladně. Jak s tímto naložit?
Odpověď:
Z dotazu vyplývá, že do zápočtu byla zahrnuta částka, která byla uhrazena. Zaúčtováním zápočtu uhrazené pohledávky došlo tudíž k závazku na vrácení příslušné částky druhému účastníku zápočtu. Lze předpokládat, že u něho se po předložení dokladu o platbě v hotovosti projeví jako pohledávka. Tento dluh je třeba uhradit, nebo zahrnout do příštího zápočtu. Tím bude účetnictví vyrovnáno. Protože došlo k plnění v den prodeje, byl odvod DPH v pořádku. Totéž platí o zúčtování do výnosů, které bylo, předpokládám, provedeno proti příjmu v pokladně.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví