Účetnictví - oprava chyby

Vydáno: 2 minuty čtení
Účetnictví - oprava chyby
Ing.
Ivana
Pilařová
V roce 2009 se účetní dopustila matematické chyby při přepočtu dokladu z cizí měny na koruny (tyká se úhrady). Toto zvýšilo (v účetnictví) stav valutové pokladny o 4 000 Kč oproti skutečnosti. Existuje způsob, jak opravit tuto chybu v roce 2010 (snížit počátečný stav pokladny)? Na který účet by se dala proúčtovat tato částka proti pokladně?
odpověď:
Oprava chybného účtování kursového rozdílu při platbě pravděpodobně nebude vůbec nutná. Důvodem je přepočet stavu valutové pokladny k rozvahovému dni - tj. k 31. 12. 2009. Předpokládám, že pokud chyba vznikla jen při přepočtu valut na české koruny, hodnota pokladny v cizí měně byla v pořádku. Pak kursový rozdíl vzniklý a výsledkově proúčtovaný k rozvahovému dni, chybu vzniklou chybným přepočtem úhrady, napravil. Hodnota pokladny v cizí měně byla přepočtena aktuálním kursem k rozvahovému dni a rozdíl proti korunovému vyjádření pokladny byl zaúčtován výsledkově. Hodnota pokladny je tedy v pořádku a dopad součtu obou kursových rozdílů (při úhradě a k rozvahovému dni) do výsledku hospodaření i základu daně je taktéž v pořádku.
Jiná situace by nastala, pokud přepočet hodnoty valutové pokladny nebyl proveden. Pak jsou chybně dvě operace - přepočet úhrady chybným kursem a chybějící přepočet k rozvahovému dni. Oprava pak bude provedena do období roku 2010 a vzniklý kursový rozdíl ovlivní výsledek hospodaření roku 2010. Výsledkový dopad do roku 2010 však musí být daňově ošetřen v roce 2009, a to dodatečným daňovým přiznáním -- na daň vyšší je jeho podání povinné, na daň nižší pak záleží na úvaze účetní jednotky.

Související dokumenty