Nutnost doručení daňového dokladu

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozsudek soudního dvora Evropské unie ze dne 6. prosince 2019, ve věci C-627/17 , Tratave

Nutnost doručení daňového dokladu
Ing.
Jan
Rambousek,
LL.M.
K předpisům:
§ 21 a násl. zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidaného hodnoty
§ 46 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidaného hodnoty
Zásada neutrality, jakož i články 90 a 273 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládány v tom smyslu, že nebrání takové vnitrostátní právní úpravě, jako je právní úprava dotčená v původním řízení, která stanoví, že osoba povinná k dani nemůže provést snížení základu daně u daně z přidané hodnoty (DPH) v případě nezaplacení, pokud tato osoba předem neoznámila svůj úmysl anulovat část nebo celou DPH pořizovateli zboží nebo služby, je-li tento osobou povinnou k dani, pro účely opravy odpočtu DPH, který tento pořizovatel již případně provedl.
Tratave je společnost, která provozuje a řídí městské veřejné služby odvodňování, čistění a vypouštění odpadních vod v rámci integrovaného systému dekontaminace údolí
Ave
. Tratave je osobou povinnou k DPH. Ve svém pravidelném přiznání k DPH za červenec 2010 snížila svůj základ daně a opravila částky DPH, které byly předtím vypočítány a přeneseny na osm z jejích zákazníků, příjemců jejích služeb, ohledně nichž byla vydána soudní rozhodnutí o úpadku, která nabyla právní moci. V návaznosti na toto daňové přiznání byla vůči Tratave zahájena daňová kontrola, na základě které jí daňová a celní správa oznámila, že tato oprava je protiprávní z toho důvodu, že nebyla předložena potvrzení o nabytí právní moci soudních rozhodnutí o úpadku a že společnost navíc ani nedodržela zákonný požadavek předem oznámit dlužníkům v úpadku svůj úmysl anulovat DPH, aby mohli opravit odpočet DPH, který již případně provedli.
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2019.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty