Částečná úhrada majetku využívaného pro ekonomickou činnost

Vydáno: 2 minuty čtení
Částečná úhrada majetku využívaného pro ekonomickou činnost
Ing.
Jan
Rambousek,
LL.M.
Rozsudek soudního dvora Evropské unie ze dne 22. října 2015, ve věci C-126/14, Sveda, dosud neuveřejněn v Úředním věstníku.
K předpisům:
-
§ 72 zák. č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
Článek 168 směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty musí být vykládán v tom smyslu, že za takových okolností, jako jsou okolnosti, jež jsou dány ve věci v původním řízení, přiznává osobě povinné k dani nárok na odpočet daně z přidané hodnoty zaplacené na vstupu v souvislosti s pořízením nebo výrobou investičního majetku pro účely zamýšlené ekonomické činnosti související s agroturistikou a rekreační turistikou, který je na jedné straně přímo určen pro bezplatné využití veřejností a na druhé straně může být prostředkem uskutečnění zdanitelných plnění, pokud existuje přímá a bezprostřední souvislost mezi výdaji týkajícími se plnění na vstupu a jedním nebo několika plněními na výstupu, jež zakládají nárok na odpočet, nebo se všemi ekonomickými činnostmi osoby povinné k dani, což musí ověřit předkládající soud na základě objektivních skutečností.
Společnost Sveda, která poskytuje ubytování, dodávky potravin a nápojů, pořádání veletrhů, kongresů, uzavřela smlouvu o státní dotaci s Národní platební agenturou při Ministerstvu zemědělství na projekt nazvaný „Zážitková (naučná) stezka za poznáním baltské mytologie“ a bezplatně zpřístupnila tuto stezku veřejnosti s tím, že agentura hradí 90% výdajů na uskutečnění tohoto projektu, přičemž zbývající výdaje na uskutečnění projektu nese společnost Sveda. Správce daně následně odmítl uznat nárok na odpočet s tím, že nebylo prokázáno použití pro ekonomickou činnost.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty