Pracovní úraz - smrt

Plné znění otázky

Jsme zaměstnavatel a máme dotaz ohledně pracovního úrazu, kdy zaměstnanec po 19 dnech hospitalizace ve zdravotnickém zařízení zemřel. Stručný děj PÚ. Zaměstnanec při výkonu svého povolání strojníka prováděl dávkování sypké sody do akumulačních nádrží z ocelového schodiště. Z nezjištěných příčin patrně spadl na podlahu, čímž utrpěl úraz hlavy (s následným krvácením do mozku). Postižený vykonával běžnou pracovní činnost, na pracovišti byl sám. Ležel několik minut v bezvědomí. Po nabytí vědomí si sám zavolal pomoc. Celá událost se odehrála beze svědků. Není tedy známo, zda skutečně u něho došlo k pádu ze schodů, či bylo zranění způsobeno jinými vlivy. Při šetření úrazu trpěl postižený zaměstnanec ztrátou paměti a ani sám nedokázal uvedenou událost popsat. Dotaz č. 1 - Byl správně kvalifikován úraz jako pracovní? Dodnes neznáme příčinu úrazu - zda to bylo krátkodobé, náhlé a násilné působení zevních vlivů či něco jiného, také se můžeme domnívat, že to mohla být i náhlá zdravotní indispozice zaměstnance. Jediné, co vím, je, že se postižený delší čas léčil s embolií. Při pravidelných řadových lékařských prohlídkách však byl schopen vykonávat své povolání. Inspektorát neshledal žádných pochybení na straně zaměstnavatele, ani cizí zavinění. Jako zaměstnavatel nemáme však možnost nahlédnout do zdravotní dokumentace. Dále na neschopence, která se nám dostala do rukou až 10 den po úrazu, bylo původně zaškrtnuto pouze úraz a po té jej někdo v nemocnici opravili na pracovní úraz. Při návštěvě poškozeného zaměstnavatelem (14-tý den po úrazu) opět poškozený prohlásil, že si na nic nepamatuje. Stejně tak nám ošetřujícím lékařem v nemocnici nebyla sdělena příčina úrazu, i když se poškozený podrobil několika vyšetřením. Dalšího vyšetření se zaměstnanec nedožil, zemřel 19-tý den po úrazu. Pojišťovna, u které jsme pojištěni ze zákona, nám zaslala seznam dokladů, které chce přeložit pro plnění této pojistné události. Některé doklady, týkající se zdravotního stavu poškozeného, má právo nemocnice vydat pouze pozůstalým. Seznam dokladů, které nejsme schopni si sami opatřit: - Posudek o bolestném - Potvrzení lékaře o příčinné souvislosti s pracovní neschopností - lékařské zprávy (výpis ze zdravotní dokumentace, propouštěcí zprávy, doklad o prvotním ošetření bezprostředně po pracovním úrazu), - potvrzení lékaře, že poškozený zemřel na následky pracovního úrazu (pitevní zpráva, ohledání zemřelého) Tento poslední doklad Potvrzení lékaře, že poškozený zemřel na následky pracovního úrazu nám nemocnice oznámila, že jej nevydá, neboť jí nepřísluší posuzovat, zda příčinu úmrtí lze považovat za pracovní úraz.

  • Máme důvod se domnívat, že toto potvrzení nemocnice nevydá ani na žádost pozůstalých?
  • Jak a od koho máme získat toto potvrzení?
  • Má pojišťovna právo a na jakém základě požadovat po zaměstnavateli tyto doklady? Když jsme se jí na to ptali, tak odpověděla, že to upravuje zákoník práce a vyhláška č. 125/1993 odst. 2 a 5, které však toto neřeší.
  • Kdo vyplňuje formulář o bolestném - ošetřující lékaři v nemocnici, či praktický lékař poškozeného? Toto je náš první pracovní úraz, tudíž nemáme s touto problematikou žádné zkušenosti, jak máme my jako zaměstnavatel postupovat.

Odpověď