Opravy prostor v nájmu jiné osoby za budoucí podíly na zisku

Plné znění otázky

S. r. o. si pronajala od Městské části nebytový prostor – pizzerii. Vybavení je ve špatném stavu, je třeba udělat opravy stávajících podlah, pece, vybavení. Většinou půjde o opravy, které nemají charakter TZH, budou dosahovat výše cca 2 mil. Kč. Opravy potřebuje udělat ještě letos. Jednatel na opravy nemá dostatek peněz. Objevil se však možný investor – nespojená fyzická osoba, který by na vlastní náklady opravy zajistil. Ve smlouvě s fyzickou osobou by pak bylo obsaženo, že fyzická osoba bude dostávat podíly na zisku z provozování pizzerie po určitou dobu či do určité výše.

a)      Je možné, aby fyzická osoba investovala do oprav prostoru, který má v nájmu jiná firma s tím, že provedené opravy budou fakturovány na fyzickou osobu a ta si je v době uhrazení uplatní do daňově uznatelných výdajů?

b)      Jak se budou do daně z příjmu fyzických osob promítat každoroční příjmy z podílů na zisku? Měla by nějaký daňový dopad na fyzickou osobu či právnickou osobu skutečnost, že by v budoucnu pizzerie zisk nevyprodukovala?

c)      Budou mít provedené opravy uhrazené investorem nějaký vliv na právnickou osobu?

Odpověď