Daň z příjmů - příspěvková organizace

Plné znění otázky

Příspěvková organizace, dům s pečovatelskou službou, provozující pouze hlavní činnost měla v r. 2013 náklady nižší než příjmy vč. dotací – např.: Náklady celkem 150, výnosy celkem 200, z toho dotace MPSV a příspěvek zřizovatele 180. Podle vnitřní směrnice, kterou níže připojuji, spotřebuje v 1. řadě výnosy za služby od klientů (20), v 2. řadě dotaci MPSV a dále příspěvek zřizovatele. V r. 2013 tedy zbyl příspěvek zřizovatele, a protože jej nepožaduje vrátit, rozdělí ho organizace (po schválení zřizovatele) do fondů.

Prosím o vyjádření, zda je tento postup možný – a tím bych vyvozovala, že nevzniká povinnost podat daňové přiznání, jelikož organizace nemá příjmy podléhající dani z příjmů (§ 18 odst. 4). Pro úplnost ještě zmíním, že organizace provozuje několik dílčích činností, jak je uvedeno ve vnitř. směrnici, ale žádná není zisková podle § 18 (6).

Vnitřní účetní směrnice č. 23: Daň z příjmu 1) Dům s pečovatelskou službou se řídí při stanovení základu daně z příjmu Zákonem o dani z příjmu mj., v platném znění, především: § 18 (3),(4),(6); § 19(1)a); § 20(7); § 23(2),(5). 2) V rámci hlavní činnosti, tj. pečovatelská služba, provozuje organizace několik dílčích činností (např. dovoz, donáška jídla, úklid, nákupy, praní atd.). Tržby za tyto služby prokazatelně i v každé z jednotlivých činností nepřevýší náklady. Činnosti jsou financovány v tomto pořadí: a) z tržeb od klientů b) z dotace MPSV c) z příspěvku zřizovatele Příspěvek zřizovatele je určen obecně na provoz a dotace je určena též obecně na pečovatelskou službu, tudíž příspěvek i dotace je využíván na všechny činnosti. Prostředky z tržeb klientů a dotace MPSV jsou spotřebovány v plné výši. Hospodářský výsledek tvoří zbylý příspěvek zřizovatele a ten je po schválení zřizovatelem rozdělen do fondů DPS. 3)Z výše uvedeného vyplývá, že DPS nemá příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu dle §18 (4) a (6)ZDP.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 18 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů