Obrat DPH a souběh různých příjmů

Plné znění otázky

Fyzická osoba bude mít souběh příjmů, § 10 - pár tisíc bude z příležitostných příjmů - nějaká smlouva o dílo, § 7 - část bude ze živnosti a § 9 - část z pronájmu vlastní nemovitosti, která má dva majitele a byla v roce 2012 daněna podle § 11 ZDP. Je veden záznam o příjmech a výdajích na tuto fyzickou osobu a do DPFO je rozdělen zcela shodně dle majetkového podílu zapsaného v katastru nemovitostí, 3/4 jdou k mé osobě a 1/4 jde k druhé majitelce.

Dotaz 1)

Od 1. 1. 2014 je § 11 ZDP zrušen a já se ptám, stále toto dělení příjmů a výdajů dle spoluvlastnictví zapsaném v KN platí, jen je § 11 nahrazen § 12? Vše je při starém, nic se nezměnilo? Příjmy z roku 2013 se daní už podle NOZ a § 12?

Dotaz 2)

Řeším obrat k povinnosti registrovat se k plátcovství DPH. Potvrďte, zda je to správně prosím, do obratu se sčítají příjmy podle § 7, dále podle § 10 a také komplet podle § 9 a to dokonce celé, celých 100 %, protože příjmy jsou vedeny na moji fyzickou osobu jejím jménem a dělení dle § 11 daně z příjmu nemá na výpočet obratu DPH vliv. Četla jsem judikaturu ohledně spolupracující osoby, kde to vyznělo takto.

Dotaz 3)

Na to navazující, rozhodnu se, že evidenci příjmů a výdajů za pronájem nemovitosti dle § 10 bude vést ta druhé majitelka svým jménem a pak zase dámy podělí svůj podíl jako doteď. A jaký vliv to bude mít na obrat DPH? Nyní má fyzická osoba bude mít jen příjmy podle § 7 a § 10, protože pokud je má teze z dotazu 2 správná, nyní je veškerý obrat je na druhé majitelce, moje jen zdaní své 3/4 převedené nyní již dle § 12 ZDP. Myslím, že je nyní srozumitelné, co potřebuji vědět u výpočtu toho obratu u tohoto danění příjmu z nájmu nemovitosti.

Odpověď