Vklad nemovitosti do základního kapitálu

Plné znění otázky

Fyzická osoba, vedoucí účetnictví, plátce DPH má ve svém účetnictví nemovitosti - budovy (nebyl uplatněn odpočet DPH při pořízení, a to z důvodu pořízení při privatizaci popř. nákupem, kdy z důvodu osvobození nebyla DPH účtována) a dále na účtu 042 – Pořízení dlouhodobého majetku eviduje výdaje na technické zhodnocení k těmto budovám (zde byl uplatněn odpočet DPH). Nyní se tato FO rozhodla některé nemovitosti darovat a některé vložit do základního kapitálu společnosti s ručením omezeným.

1)      V případě darování nemovitosti osobě zařazené v I. skupině (přímý příbuzný) bude nutné provést úpravu odpočtu DPH dle § 78 pouze z nedokončeného technického zhodnocení, zachyceného na účtu 042? Pokud ano, tak úprava bude provedena v běžném zdaňovacím období (v měsíci, kdy došlo k darování nebo kdy byl podán návrh na vklad do katastru nemovitostí) nebo až v daňovém přiznání za poslední zdaňovací období kalendářního roku? Platí zde časový test 10 let pro úpravu odpočtu daně? Budovu FO používá déle jak 5 let – lze v tomto případě využít § 56 odst. 3, tj. nebude odvod DPH?

V případě vkladu nemovitostí do základního kapitálu, kdy nebyl uplatněn odpočet DPH u budov z výše uvedených důvodů, ale byl uplatněn odpočet DPH pouze u technického zhodnocení těchto budov (zvýšena pořizovací cena majetku) bude dle § 13 odst. 4 písm. e) odvedena DPH jak z hodnoty budov, tak z hodnoty technického zhodnocení? DPH bude odvedena z hodnoty dle § 36 odst. 6, nejlépe tedy na základě znaleckého posudku? U nemovitosti, které užívá déle jak 5 let, ale technické zhodnocení bylo prováděno v letech 2009, 2010 a 2012, bude odvod DPH proveden pouze z hodnoty technického zhodnocení? Nemovitosti pořízené v roce 2012, DPH na vstupu z výše uvedených důvodů nebyla uplatněna, technické zhodnocení bylo provedeno v roce 2013 a 2014, DPH byla uplatněna. Odvod DPH bude při vkladu do základního kapitálu z hodnoty technického zhodnocení nebo z celé budovy? Notářský zápis o vkladu nemovitosti do základního kapitálu byl sepsán v květnu, návrh na vklad podán v červnu a dosud není zapsáno, kdy musí být odvedena DPH? Druhá strana bude mít nárok na odpočet DPH z těchto vkládaných nemovitostí?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 13, 78 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty