Ocenění a zařazení do majetku webových stránek společnosti

Plné znění otázky

Jak správně posoudit cenu webových stránek společnosti pro účely ocenění a zařazení do majetku. Tvorba webových stránek společnosti se skládá z těchto položek:

1)      tvorba obsahu - vytváří jednatel společnosti bez nároku na odměnu. Společnosti v souvislosti s tvorbou obsahu nevznikly žádné náklady

2)      grafický návrh - dodavatelsky v hodnotě 20 000 Kč. Na faktuře je jako další položka návrh loga společnosti za 10 000 Kč. Logo bude použito na webu, ale i pro další účely - razítko, reklamní předměty atd.

3)      kodérské práce při aplikaci grafiky webu 40 000 Kč Jaká bude hodnota webu pro zařazení do majetku a odpisování - jaké všechny položky vstoupí do ocenění? Pokud má účetní jednotka stanoven limit pro nehmotný majetek 60 000 Kč a hodnota webu bude nižší je možné zaúčtovat na 518 a uplatnit rovnou vše jako daňový náklad? Je třeba nějak ocenit a zahrnout do vstupní ceny práci jednatele při tvorbě obsahu, když jí vykonával bez nároku na odměnu? Pokud si firma sjedná copywritera na úpravy textů (gramaticky a stylisticky) vstupují i tyto služby do ocenění webu? Co když budou objednány až několik měsíců po zařazení webových stránek do užívání popř. v dalším období? Půjde o technické zhodnocení webu?

Odpověď