Bezúplatný příjem dlouhodobého majetku u neziskových org.

Plné znění otázky

Dlouhodobý majetek (především pozemky - pole, lesy apod.) ve vlastnictví neziskových org., nyní VPP. V souvislosti s podřazením daně dědické a darovací do daní z příjmů jsou nově bezúplatné příjmy předmětem daně z příjmů. U VPP je možnost výběru, zda bude mít bezúplatný příjem osvobozený od daně nebo pro bezúplatný příjem neuplatní osvobození od daně a potom budou související náklady daňové. (Pokud by nebyl naplněn stanovený účel, na který má být takto získaný bezúplatný příjem použit, nárok na osvobození zaniká a je nutné o příslušnou částku zvýšit základ daně)

Otázka č. 1:

Převod dlouhodobého majetku darovací smlouvou do majetku VPP. Splňuje takovýto dar účel vymezený § 20 odst. 8 ZDP, tj. účely předmětu osvobození, když se s tímto majetkem bude dále hospodařit, zejména formou pronájmu a zisk z tohoto majetku bude určen na financování předmětu osvobození dle § 20 odst. 8 ZDP, zejména provozu hlavní činnosti. Jednalo by se tedy o poskytnutí daru pro účely své doplňkové hospodářské činnosti, přesto, že se jedná o doplňkovou činnost, byl by naplněn účel § 19b odst. 2 písm. b) ZDP ? Podle mého názoru se jedná o financování účelů předmětu osvobození a bylo by možné uplatnit osvobození od daně. Hodnota daru nebude zahrnuta do základu daně, náklady související s bezúplatným příjmem se nebudou považovat za daňové náklady (není možné daňové uplatnit ani náklady související se získáním tohoto daru, ani náklady pořízené z takto osvobozeného příjmu), vyloučeno z odpisování (pozemky se neodepisují), při dalším prodeji nebude zůstatková cena daňovým nákladem, příjem z majetku bude předmětem daně. Ustanovení § 25 odst. 1 písm. i) ZDP od roku 2014 stanoví, že obdobný postup, tj. vyloučení nákladů vynaložených na příjmy, které nejsou předmětem daně, na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně, se použije i pro výdaje (náklady) hrazené z prostředků, jejichž zdrojem byl u poplatníka daně z příjmů právnických osob bezúplatný příjem od daně osvobozený nebo příjem, který nebyl předmětem daně. To znamená, že na rozdíl od dřívější praxe bude nutné vyloučit nejen náklady vynaložené na dosažení, zajištění a udržení takových příjmů, ale také náklady, které budou z takto získaných příjmů financovány.) Existuje ještě jiná daňová zátěž s touto transakcí?

Otázka č. 2:

Převod dlouhodobého majetku přechodem vlastnictví v rámci z jedné VPP do jiné v rámci vymezení území VPP. Jaké daňové zatížení v souvislosti s tímto přechodem dle nových platných zákonů (dříve darovací daň, daň z převodu) by bylo realizováno?

Odpověď

Související dokumenty