Doplňující otázka k dotazu k ID 12242 - Ukončení činnosti Sdružení a účetnictví

Plné znění otázky

Ve smlouvě o Sdružení není specifikováno, jakým způsobem bude dělen majetek, pohledávky a závazky. Předpokládám, že lze k datu rozpouštění sepsat dodatek ke smlouvě, kde bude toto dělení specifikováno (v případě, že nechtějí společníci dělit aktiva a pasiva rovným dílem).

1)      Je možné v tomto dodatku přesně vypsat, který konkrétní majetek, závazky a pohledávky kdo dostane, kolik kdo dostane z finančních prostředků na účtu a v pokladně?

2)      Přináší tento způsob dělení nějaké daňové důsledky pro jednotlivé členy, pokud budou pohledávky i závazky oceněny nominální hodnotou a majetek bude převáděn v účetní zůstatkové ceně?

3)      Píšete, že předání aktiv a pasiv se bude účtovat proti účtu 4xx. Nenapadá mě syntetika - myslíte tím účet 491?

4)      Jednotliví členové budou muset do svého účetnictví zaúčtovat převzatá aktiva a pasiva. Pokud však na ně nebudou ze Sdružení rozdělena aktiva a pasiva tak, aby jejich hodnota byla stejná, jak ve svém účetnictví zaúčtují rozdíl? Pokud na ně bude i převáděn zůstatek na účtu 368, neboť nebyl dostatek finančních prostředků, aby byl nárok ze zisku společníkům vyplacen, bude se nějak tato částka promítat do jejich účetnictví?

Odpověď

Související dokumenty