Neziskovka a DPH

Plné znění otázky

Obč. sdružení sdružuje členy za účelem údržby a správy společných pozemků (satelitní městečko). Od členů, ale i nečlenů (kteří spoluvlastní pozemky, ale nechtějí být členy) vybírá poplatky na údržbu, z nich zajišťuje práce na údržbě, kultivaci, a ostraze těchto pozemků. Po skončení roku vše vyúčtuje, přeplatky vrátí, nedoplatky vybírá. Z tohoto pohledu tedy nevytváří zisk. Současně vybírá jakousi rezervu na budoucí výdaje, které ale nejsou zatím určeny.

1)      Příspěvky jsou předmětem DPH a současně z přijatých služeb údržby a ostrahy je nárok na odpočet? FÚ zastává názor, že je to ekonomická činnost a tedy ano.

2)      Rezervu můžeme brát jako dlouhodobé zálohy, které ale nejsou zálohou na poskytnuté plnění, a tedy nejsou předmětem DPH, dokud nedojde k jejich určení konkrétnímu účelu?

3)      Developer prodal OS zbytek svého podílu na pozemcích, a současně mu poskytl kompenzaci ve výši odpovídající jeho příspěvkům (na údržbu atd.), které by jinak býval platil dalších x měsíců. To je součástí kupní smlouvy, mimo ujednání o převodu podílu jako jakési „vedlejší ujednání“. Tato kompenzace je nebo není předmětem DPH? (Developer již nebude příjemcem služeb, protože podíl prodal.)

3a) Pokud nebude předmětem DPH, bude to mít nějaký vliv na nárok na odpočet z přijatých plnění?

Odpověď