Vypořádání a úprava odpočtu DPH - různé varianty

Plné znění otázky

Firma, PO, plátce DPH - má asi 50 provozoven, které pronajímá. Plátcům DPH nájem s DPH, neplátcům DPH nájem osvobozený od DPH. Během roku nastávají různé situace - nakupuje se majetek, opravuje, technicky zhodnocuje a mění se nájemci (plázci za neplátce a naopak). Ráda bych si ujasnila různé varianty úprav DPH.

  • Situace A) : Nakupuje se do provozovny drobný majetek, jednak třeba materiál na opravu, jednak drobný hmotný majetek do 40 tis. jako například lednice, pult, stůl, hasicí přístroje apod., vše analyticky rozlišené na účtě 501. Pokud se v provozovně změní nájemce z plátce na neplátce, nebo opačně, musí se u tohoto majetku nějak následně upravovat odpočet daně?
  • Situace B) : Nakoupí se dlouhodobý majetek na provozovnu - např. mrazák nad 40 tis., který se zařadí na 022. Při změně nájemce se upravuje nárok na odpočet?
  • Situace C): Provede se technické zhodnocení na pronajímané budově. Jak je to zde s úpravou odpočtu při změně nájemce? A je rozdíl, pokud by se jednalo o technické zhodnocení vytvořené vlastní činností?
  • Situace D): Téměř každoročně se nám mění vypořádací koeficient (max. o 6%), vyplývá z tohoto faktu nějaká úprava DPH majetku?
  • Situace E): Nakoupí se zásoba žárovek. Při nákupu se uplatní krácený odpočet, nevíme ještě, kam žárovky konkrétně půjdou. Při spotřebě žárovek je třeba měnit nějak odpočet?

Vše mi totiž přijde hodně náročné na evidenci při takovém množství provozoven, při nákupech majetku a změnách nájemců. Stačil by mi ke každému případu odkaz na paragraf, jen si nejsem jistá, zda u každého případu provádět tu nebo tu variantu odpočtu, či žádnou.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 77, 78 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty