Daňová úspora

Plné znění otázky

Jsme příspěvková organizace a potřebovala bych si ujasnit výklad k tzv. "uspořené dani". V souladu s § 20 odst. 9 zákona o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb. v platném znění) máme nárok snížit základ daně až o 300 000 Kč, za předpokladu, že použijeme prostředky získané úsporou na dani ke krytí nákladů souvisejících s činnostmi, z nichž získané příjmy nejsou předmětem daně. Jde mi o zvolení správného postupu. Např. v roce 2011 jsme vykázali základ daně ve výši Kč 100 000, z toho by daňová úspora při sazbě 19 % činila Kč 19 000. Rozumím, že když za těchto Kč 19 000 koupím cosi pro činnost, která neslouží v organizaci pro podnikání, ale pro jejíž účel byla organizace zřízena, pak podmínka je dodržena. Jde mi ale o účtování a vykázání v DAP, která varianta je správná:

1)      v následujícím roce, kdy jsem za částku ve výši uspořené daně utratila (Kč 19 000), budu mít zaúčtováno na účtu 558 - Náklady z drobného dlouhodobého majetku a tento účet při sestavování daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob jen vyloučím jako nedaňový náklad, tím bych sice dosáhla toho, že utracenou částku nemám v daňových nákladech, ale ubyly mi peníze běžného roku a i daňový základ by byl zvýšen o tuto vlastně uspořenou daň za minulé období. Tady se mi ale nezdá hospodaření s fondy, zvláště s rezervním fondem, protože na tento je účtován účetní výsledek hospodaření v plné výši (při využití možnosti snížení základu daně) a pokud bych měla za peníze ve výši uspořené daně utratit, pak je musím z rezervního fondu použít nebo

2)      přijatelnější varianta se mi jeví jako nechat nakoupený majetek ve výši Kč 19 000 na účtu 558 a k tomu při čerpání použít prostředky z rezervního fondu (MD 413/D 648), na který je po skončení účetního období převáděn hospodářský výsledek a zároveň je plně finančně krytý. Takto vlastně prokáži i zdroj krytí.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 18, 20 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů