Náhrada výdajů za PHM u OSVČ

Plné znění otázky

Jsem OSVČ, plátce DPH, vedu DE. Do podnikání jsem koupil automobil na úvěr (5/2014), podepsal smlouvu o zajištění závazku převodem a smlouvu o výpůjčce. Automobil je pouze služební, po celý rok píšu knihu jízd a uplatňuji skutečné výdaje na PHM a z těchto dokladů jsem si uplatnil DPH. Nyní jsem zjistil, že si výdaje za PHM v prokázané výši nemůžu uplatnit z důvodů smlouvy o výpůjčce, ale musím uplatnit ve výši náhrady za spotřebované pohonné hmoty. Mám dva dotazy, uvedu v příkladech:

1)      Celkem za rok 2014 skutečné výdaje na PHM 19 000 Kč + uplatněná DPH 3 990 Kč, vypočtená náhrada dle vyhlášky 21 000 Kč včetně DPH, jelikož průměrná cena za litr PHM 35,70 Kč je včetně DPH, v uzávěrkových operacích DE bych snížil daňové výdaje o 19 000 Kč, ale nevím, jak mám do režie zaúčtovat správnou částku náhrady za PHM (přepočet koeficientem DPH)? Předpokládám, že uplatněné DPH 3 990 Kč zůstane?

2)      Spotřebu pohonných hmot jsem spočítal z údajů o spotřebě uvedených v technickém průkazu, kde je uvedeno u spotřeby paliva-metodika: EHK 101 a nejsem si jistý, zda se tato zkratka vztahuje do normy pro kombinovaný provoz nebo se to normy netýká a mám spočítat aritmetický průměr z těchto údajů (7,2/5,5/6,1)?

Odpověď