Pořizovací cena technologie a okamžik zařazení do majetku

Plné znění otázky

V rámci rekonstrukce průmyslového objektu na skladovací a výrobní prostory investujeme do lakovacího a sušícího boxu s rekuperaci, který se bude nacházet v přízemí objektu, rekuperační jednotka se bude pak nacházet nad lakovacím boxem v 1. NP. Investice bude realizována na základě 2 stavebních povolení, první povolení je na rekonstrukci objektu jako takového, druhé povolení se týká stavebních úprav spojené s instalací lakovacího a sušícího boxu s rekuperací a na výstavbu lakovny jako takové. Pořízení technologie si vyžádá následující stavební úpravy: Vybourání podlah, rozvody plynu, elektroinstalace, vybourání stropu, který nahradí kovový rošt, na kterém bude v 1. NP rekuperační technologie. Dále v podlaze lakovacího a sušícího boxu bude umístěno zvedací zařízení na automobily. Lakovací a sušící box si vyžádá dále investice do projektové dokumentace (řeší celý projekt - obě stavební povolení, jak to rozčlenit? stačí dílčí fakturace?), poplatku za zmiňované stavební povolení, rozptylová studie pro žádost EIA = příloha pro povolení životního prostředí (cca 130 tis. Kč) k provozu lakovny, specifického provozního řádu, dopravy, posudku, který bude řešit následné měření znečištění ovzduší, posudkem tedy pro kolaudaci doložíme, že stačí měření znečištění ovzduší propočtem. Nebudeme tedy muset např. měsíčně měřit ovzduší přes autorizovanou společnost.

1. V jaké pořizovací ceně a do jaké odpisové skupiny zatřídit lakovací box, rekuperační jednotku, zvedací zařízení zabudované v podlaze a stavební úpravy? Bude dle pokynu D-22 zatříděn zvlášť lakovací box, rekuperační jednotka a zvedací zařízení jako samostatné majetky spojené s budovou, dále stavebních úprav, které budou technickým zhodnocením budovy? Následný zmiňovaný posudek pro měření znečištění ovzduší bude dokládán ke kolaudaci, měl by tedy dle našeho názoru vstupovat do pořizovací ceny? Taktéž provozní řád je podmínkou pro úspěšnou kolaudaci. V případě, že lakovací box, rekuperační jednotka, zvedací zařízení, stavební úpravy budou dotčeny 4 inventárními kartami (3x samostatný majetek, 1x TZ stavby) v jakém poměru rozpustit dopravu boxů, rozptylovou studii, provozní řád apod. Nutno rozpustit poměrem dle ceny do všech pořizovaných technologií i do technického zhodnocení stavby?

2. V jakém okamžiku zatřídit jednotlivé majetky? Na základě předávacího protokolu nám bude od dodavatele předán lakovací box s rekuperací, od jiného dodavatele pak stavební úpravy vč. zvedacího zařízení. Celý projekt má tedy samostatné stavební povolení, které si vyžaduje půlroční zkušební provoz. V jakém okamžiku technologie a stavební úpravy zařadit? Navrhujeme, že technologie (lakovací box, rekuperační jednotka, zvedací zařízení) zařadíme ke dni protokolárního předání, ve kterém dodavatel prohlásí, že jsou technologie způsobilé k užívání. Technologie určitě začneme hned používat, tedy od okamžiku zahájení zkušebního provozu. Stavební úpravy zařadíme až ke dni kolaudačního souhlasu. Je to tak možné, i když stavební úřad to posuzuje jako celek? Pokud by to možné nebylo, potřebujeme kvůli čerpání finančních prostředku z EU na technologie doložit včas inventární karty technologií. Tedy pokud by mělo zařazení technologií také vazbu na kolaudační souhlas a námi navrhované řešení by nebylo možné, můžeme technologie zatřídit ke dni předání od dodavatele a účetně odepisovat, daňově odpisy pak uplatnit až ode dne kolaudace? Celkové potřebujeme poradit s termínem zatříděni jednotlivých technologií a stavebních úprav.

3. V jakých odpisových skupinách budou jednotlivé technologie? Je možné zařadit na jednu inventární kartu lakovací box a rekuperační jednotku, nebo to budou 2 různé odpisové skupiny? Nakupujeme to jako celek. Do jaké OS přijdou stavební úpravy a zvedací zařízení zabudované v podlaze (nosnost cca 20 tun)? V podlaze také budou umístěny rošty s nosností 20 t, pod kterými bude odsávání lakovacího boxu, rošty jsou součástí dodávky lakovacího boxu s rekuperací, tedy dle našeho názoru by měly být součástí pořizovací ceny lakovacího boxu?

Odpověď