Majetek při pozastavení činnosti OSVČ a zahájení stejného podnikání v s. r. o.

Plné znění otázky

OSVČ - lékařka (neplátce DPH), se rozhodla založit s. r. o. a lékařskou činnost vykonávat v této společnosti. Zařízení ordinace (tj. nábytek i odepisované přístroje) potřebuje převést do s. r. o. Poté činnost OSVČ pozastaví.

1)      Je možné, aby majetek převedla nejprve do osobního vlastnictví a pak ho dle hodnoty, za kterou by mohla tento starší majetek v danou chvíli koupit na trhu, prodat do svého s. r. o.?

2)      Je správný náš předpoklad, že by tato transakce přinesla pouze to, že by prodejní cena vstoupila do DPFO pod § 10 s tím, že tržby z odpisovaného majetku by ponižovala jeho zůstatková cena a tržby za drobný majetek by vstoupily do § 10 celé? Sociální a zdravotní pojištění by se neodvádělo.

3)      U s. r. o. by částka za neodepisovaný majetek vstoupila rovnou do nákladů. Jak by se nákup původně odepisovaného majetku promítl v účetnictví s. r. o.?

4)      Je možné přesun pacientů registrovaných u OSVČ nijak finančně nezohledňovat? Pacienti by se jen přesunuli z OSVČ do s. r. o.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 23. 7 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů