Překročení limitu 1 mil. Kč

Plné znění otázky

Podnikatel OSVČ Stavební práce – daňová evidence si sám sestavoval DPFO, výdaje procentem. Nevěděl o povinnosti, že při překročení limitu 1m se stává plátcem DPH. To se dozvěděl až v červnu 2015 od FÚ. V říjnu 2014 překročil limit 1mil. Kč a od 1. 12. 2015 je měsíčním plátcem DPH. Musí podat všechny chybějící daňová přiznání od prosince. Jak postupovat u vydaných fa:

1)      Na konečné odběratele neplátce DPH – předpokládejme, že nikdo nebude chtít dodatečně zaplatit DPH – musí se faktury vydané od 1. 12. 2015 vystavit všechny znovu a rozdělit částku na základ a daň nebo stačí z fakturované částky odvést DPH?

2)      Na odběratele plátce DPH – faktury měly být vystaveny v režimu přenesené daňové povinnosti - mají se všechny faktury od 1. 12. 2014 vystavit znovu v režimu přenesené daňové povinnosti a znamená to, že odběratelé tím pádem musí podat dodatečná daňová přiznání? Nebo je nějaký jiný způsob jak postupovat? Při odvodu DPH z vystavených faktur na konečné odběratele – neplátce DPH dojde ke snížení zdanitelných příjmů, tzn. že podnikatel též musí podat dodatečné přiznání z příjmů fyzických osob?

Odpověď