Přenesení daňové povinnosti

Plné znění otázky

Dotazy ohledně přenesení daňové povinnosti.

1. Rozumím tomu správně, že přenesení daňové povinnosti znamená, že když vystavíme jako dodavatel fakturu s přenesením daňové povinnosti, tak místo abychom přiznali a zaplatili daň DPH, tak ji zaplatí odběratel, a my tedy nic, jen uvedeno v přehledu? A při přijetí dodavatelské faktury v režimu přenesení daňové povinnosti, tak místo abychom si nárokovali odpočet daně jak při normálním DPH, tak daň zaplatíme?

2. Týká se prosím režim přenesení daň. povinnosti řepkového šrotu a sojového šrotu ?

3. Když vystavuje fakturu odběrateli na zboží, např. řepku a budeme mít položky např. zboží za 10 tis, na další řádce 20 tis. a třetí řádce 100 tis., bude pak na celý doklad režim PDP? Nebo první dvě řádky normálně a třetí řádka DPD?

4. Při fakturaci jsme zvyklí, jak u nákupu komodit (fakturujeme za dodavatele), tak při prodeji (např. řepka, pšenice) rozdělovat faktury dle komodit. Je to takhle možné dál praktikovat? Myslím s ohledem na režim DPD, že když budeme fakturovat např. řepku za 80 tis, bude normálně DPH a pšenici za např. 60 tis, také normálně DPH, ale kdybychom to fakturovali dohromady, bylo by za celý doklad režim DPD. Můžeme to fakturovat, jak jsme zvyklí, dle komodit, nebo se to nějak posuzuje ohledně používání režimu DPD?

5. Při fakturaci v jeden den zdanitelného plnění, jestli je jedno, jestli budeme fakturovat na více faktur (je to závislé např. že jen část je již uvolněna z laboratoře nebo ze schvalovacího procesu), anebo jestli musíme čekat, až budeme mít všechny podklady za určitý den zdanitelného plnění a fakturovat dohromady. Myslím jako s ohledem na režim PDP, zvyklostí jsme měli fakturovat za jednotlivé komodity zvlášť (i když bylo zd. plnění v jeden den) a podle toho které podklady k fakturaci jsou uvolněny, ale nyní nevíme, jestli to nemá nějakou vazbu na přenesení, jestli nemusíme čekat na všechny podklady a udělat fakturu souhrnně, nebo jestli nefakturovat i více komodit dohromady a tím pak použít režim DPD. Prostě jde o nám o to, jestli můžeme se řídit dle zvyklosti a fakturovat zvlášť jednotlivé komodity a doklady které máme uvolněné a tím buď použít režim DPD nebo normálně DPH, když je to pod 100 tis, a nebo se máme nějak ohlížet na to, aby se doklady kumulovaly co nejvíce dohromady v rámci jednoho dne zdanitelného plnění na jednoho partnera.

6. To samé při prodeji, když máme smlouvy na prodej, například jednu na řepku a jednu na pšenici, zvyklostí je fakturovat každou komoditu, která se vztahuje k jednotlivým smlouvám zvlášť, i když je zdanitelné plnění v jeden den. Přenesení či normální DPH dle částky. Nebo bychom to měli také kumulovat dohromady? Myslíme tím, aby to například nebylo napadené, proč to nevyfakturujeme jednomu odběrateli dohromady a tím použito PDP (to přesáhne 100 tis. vždy)

7. Máme dva sklady, zvyklostí je prodej z jednotlivých skladů fakturovat zvlášť, i když třeba z obou skladů je výdej v jeden den. Můžeme to tak nadále dělat?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 92a zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty