Ukončení činnosti sdružení bez právní subjektivity

Plné znění otázky

Tři společníci ukončí k 31. prosinci 2014 činnost sdružení. Sdružení vedlo podvojné účetnictví. Náklady byly každý rok ke zdanění děleny na třetiny, výnosy si každý rok dělili jiným procentem – dle zásluh na výnosech. K 31. prosince 2014 zůstanou v rozvaze dle účetnictví nevyúčtované zaplacené zálohy na pronájem kanceláře (ty majitel objektu vyúčtuje až v létě následujícího roku), dále budou zůstatky na pohledávkách a závazcích včetně závazků z mezd a DPH státu, které se budou ještě následující rok postupně doplácet. Dva ze společníků budou v roce 2015 nadále podnikat (již ale každý samostatně) a tudíž pokračovat ve svém účetnictví. Jeden ze společníků k 31. prosinci 2014 ukončí podnikání.

1)      Jak postupovat při dělení zůstatků rozvahových účtů? Budou se poměrné části zůstatků na rozvahových účtech nějakým způsobem zavádět do účetnictví společníků, kteří budou dále samostatně podnikat? Pokud ano, jak se stanoví procento pro dělení? Nenapadá mě, jak by se dělily pohledávky a závazky, které by se měly zaplatit jako celek a neměl by asi každý z nich platit poměrnou část.

2)      Jakým způsobem bude účtovat společník, který dosud vedl účetnictví za sdružení, „rozpouštění“ rozvahových účtů za celé sdružení?

3)      Jak se bude v novém roce postupovat, až dojde vyúčtování záloh na pronájem?

 

Odpověď

Související dokumenty