Směnné obchody měn v daňové evidenci

Plné znění otázky

Fyzická osoba podnikatel (OSVČ) vedoucí daňovou evidenci, má jako hlavní předmět podnikání nákup a prodej zboží. Jako OSVČ má zřízen bankovní účet v CZK a dále bankovní účet v EUR (tj. součást obchodního majetku). Pro účely daňové evidence používá při přepočtu cizí měny na koruny kurz vyhlašovaný ČNB, platný v konkrétní den. Tato fyzická osoba

a)                  přeposílá finanční prostředky z CZK účtu na účet EUR, a nebo

b)                  ke směně na jinou měnu používá třetí subjekt (směnný obchod – na účet třetího subjektu pošle příslušnou částku CZK a zpět obdrží adekvátní částku v EUR v předem dohodnutém kurzu).

V případě, že fyzická osoba používá denní kurz podle ČNB, může docházet ke kurzovým ziskům či kurzovým ztrátám, jak v případě a) tak v případě b). S vědomím toho, že v daňové evidenci nevznikají např. při úhradách pohledávek a závazků kurzové rozdíly, se chceme ujistit, že i v případě uvedených směnných transakcí nevzniká u kurzového zisku povinnost tento „příjem“ zdanit daní z příjmů FO, nebo u kurzové ztráty možnost tento „výdaj“ zahrnout do základu daně z příjmů FO.

 

Odpověď