DPH - prodej bytů a parkovacích stání

Plné znění otázky

Právnická osoba (s.r.o.), plátce DPH, developer postavil a v roce 2015 zkolaudoval bytový dům, splňující podmínky stavby pro sociální bydlení. V roce 2016 bude jednotlivé jednotky (bytové i nebytové) prodávat. Bytové jednotky bude prodávat s první sníženou sazbou DPH, nebytové jednotky pak se základní sazbou. V bytovém domě je i nebytová jednotka - garáž (hromadné parkovací stání). Ve dvoře bytového domu jsou pak parkovací místa (každé parkovací místo je pozemek se samostatným parcelním číslem). Prosíme o určení sazby DPH v následujících případech:

1) prodej bytu a současný prodej podílu na nebytové jednotce – garáž (byt k bydlení a garáž má být užívána současně s bytem)

2) prodej bytu a současný prodej pozemku – parkovací místo ve dvoře (byt k bydlení a parkovací místo má být současně užíváno s bytem)

3) samostatný prodej podílu na nebytové jednotce – garáž a to osobě, která v bytovém domě vlastní byt (majitel bytu si po nějaké době dokupuje další parkovací místo v domě)

4) samostatný prodej pozemku – parkovací místo ve dvoře a to osobě, která v bytovém domě vlastní byt (majitel bytu si po nějaké době dokupuje další parkovací místo ve dvoře)

5) prodej nebytové jednotky (kancelář) se současným prodejem podílu na nebytové jednotce – garáž a dále pozemkem – parkovací místo ve dvoře

6) samostatný prodej podílu na nebytové jednotce – garáž a to osobě, která si nekupuje žádný byt a ani není vlastníkem žádného bytu v domě (je to fyzická osoba, vlastník bytu ve zcela jiném bytovém domě)

7) samostatný prodej pozemku – parkovací místo ve dvoře a to osobě, která si nekupuje žádný byt a ani není vlastníkem žádného bytu v domě (je to opět fyzická osoba, vlastník bytu ve zcela jiném bytovém domě).

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 48, 49 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty