Dohoda o provedení práce - cestovní náhrady

Plné znění otázky

1. S externím pracovníkem jsme sepsali dohodu o provedení práce na práci: lyžařský instruktor na lyžařském výcviku. Se souhlasem ředitele školy jezdí každý rok jeden pedagog nebo externí instruktor na lyžařský výcvik vlastním automobilem, aby byla zajištěna možnost dopravit zraněného nebo nemocného žáka /v případě úrazu nebo nenadálé nemoci / na pohotovost nebo přímo do nemocnice/. Přísluší externímu pracovníkovi náhrada jízdních výdajů (výdaje za spotřebované PHM, náhrada za používání silničního motorového vozidla)? Pokud ano, je toto plnění nutné uvést v sepsané dohodě o provedení práce? Musí být oba případy řidičů proškoleni a kým?

2. Na lyžařském výcviku používají učitelé i instruktoři pracující na základě uzavřené dohody své vlastní lyžařské vybavení a oblečení. Podle jakého předpisu je jim možno uhradit náklady na opotřebení, případné zničení (zlomená lyže)?

3. Na cestovním příkaze uhrazuji pedagogům na lyžařském výcviku permanentku na lyžařský vlek. Dříve tento výdaj doložili přímo permanentkou ze sjezdovky, kde byla zaznamenána částka, za kterou byla zakoupena, období, na které platí apod. V letošním roce doložili tento výdaj pouze příjmovým pokladním dokladem vystaveným sportovním klubem, který zrovna má vlek ve vlastnictví, permanentky pominuly. Na příjmovém dokladu je uveden datum, razítko firmy, cena permanentky a podpis. Je takovýto doklad možno použít jako daňový doklad pro vedlejší výdaj na cestovním příkaze?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 190 zákona 262/2006 Sb., zákoník práce