Příplatky za sobotu, neděli a svátek v příspěvkové organizaci

Plné znění otázky

Příspěvková organizace, dům s pečovatelskou službou, zřizovatel je město. Řešíme problém příplatků v případě vybírání a nevybírání náhradního volna.

1) Pečovatelka pracuje v sobotu nebo v neděli, vybere si do 3 měsíců náhradní volno (zpravidla následující měsíc) a dostane příplatek 25 % za práci v sobotu a neděli (§ 126 zákoníku práce) a při vybírání náhradního volna dostane normální plat, jako kdyby pracovala, čili ve výsledku dostane celkem 125% platu.

2) Pečovatelka pracuje ve svátek (který nepřipadá na sobotu a neděli, jedná se o velikonoční pátek a pondělí), vybere si náhradní volno jako v případu 1, dostane pouze plat jako kdyby pracovala, když si bude vybírat náhradní volno, žádný jiný příplatek nedostane, ve výsledku tedy 100 % platu. Pokud by svátek připadl na sobotu nebo neděli, dostala by příplatek 25 % jako v případu 1? Je tento postup správný, anebo by měly pečovatelky dostávat ještě příplatky za přesčas dle § 127 zákoníku práce, i když si vybírají náhradní volno, tzn. že by pak dostaly za práci v sobotu a v neděli ve výsledku celkem 175 % a ve svátek 200 %? Anebo by toto dostaly jen tehdy, pokud si nevyberou náhradní volno, tudíž by byly zvýhodněny oproti případu, kdy si náhradní volno vybírají? Jak by to bylo v případě pracovnice na zkrácenou pracovní dobu (4 hodiny/den), v případě, že by si nevybrala náhradní volno, příplatek za přesčas by jí zřejmě nenáležel, neboť se u ní nejedná o přesčas - § 78 odst. 1 písm. i)?

 

Odpověď