Povinnost registrace k DPH české firmy v jiných státech EU

Plné znění otázky

Pro následnou otázku je nutné nejdříve označit firmy: ALFA = česká firma, plátce DPH BETA = dodavatel materiálu (Zboží) pro českou firmu ALFA, sídlo Německo GAMA=firma se sídlem ve Španělsku DELTA = firma se sídlem ve Francii.

Firma DELTA má nemovitou věc, k jejíž rekonstrukci či modernizaci má kontrakt s firmou GAMA. GAMA následně objednává u české firmy ALFA dodávky zboží, materiálu, včetně přepravy a montáže pro rekonstrukci či modernizaci nemovitých věcí společnosti DELTA. Česká firma k zajištění této zakázky objednává zboží u společnosti BETA, která fakturuje vždy dodávku zboží bez DPH na české DIČ - tedy společnosti ALFA. Nastávají 2 cesty dodávek: A) dodávka je přepravena přímo z BETA do místa nemovité věci firmy DELTA, B) dodávka je přepravena nejdříve na území CZ a následně do místa nemovité věci firmy DELTA. Česká firma ALFA dokončí dle objednávky zakázku u společnosti DELTA, ale ta pro ní není smluvním partnerem, té nefakturuje. ALFA vždy fakturuje společnosti GAMA = ta objednává zhotovení zakázky (zboží, materiál, včetně montáže) fakturace je bez DPH (dle směrnice EU). Společnost GAMA je zaregistrována k DPH ve státě spol. DELTA - Francii.

1) Jaký má být postup u přijatých faktur při vyměření DPH (reverse charge či jinak?) při dodávkách zboží přímo na místo, kde se nemovitost nachází?

2) Jaký má být postup u přijatých faktur – vyměření DPH, pokud zboží se přepravuje přes území CZ do místa realizace zakázky= tam, kde je nemovitá věc?

3) Jakým způsobem se prokazuje, zdali zboží bylo přepravováno přímo nebo bylo přepraveno přes území CZ (přitom nemuselo být skladováno), když faktura obsahuje specifikaci zboží a žádný další údaj, ze kterého by šlo dovodit, že zboží je přepravováno přímo. Navíc může být použita vlastní přeprava.

4) Pokud by platilo, že místem plnění je místo, kde se nemovitá věc nachází, jak je to pak s registrací k DPH v jiných státech EU? Je povinností české firmy ALFA, aby se musela registrovat k DPH např. ve Francii, když firma DELTA není pro ní smluvním partnerem ( ale ALFA tam dodala zboží, včetně montáže) i přes skutečnost, že smluvní partner, který fakturuje firmě DELTA je společnost GAMA a ta je ve FR registrována k DPH a DPH odvádí v tomto státě. Prosím o co nejkonkrétnější odpověď. Potřebujeme s určitostí vědět, zdali při dodávkách zboží, včetně montáže a dalších služeb, ve vazbě na nemovitou věc, je povinnost registrace k DPH ve státě realizace zakázky aniž by se do tohoto státu fakturovalo. Pokud ano, jakým způsobem se DPH tam odvádí?

 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 10, 11 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty